Brunch σε 8 ξενοδοχεία της Αθήνας για μια εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία

Το brunch σε μεγάλα ξενοδοχεία συνδυάζει γευστική απόλαυση με πολυτελή ατμόσφαιρα και έχει γίνει κομμάτι του lifestyle της πόλης.

Το brunch αποδείχθηκε ότι ήλθε για να μείνει σαν μια σούπερ απολαυστική ανάπαυλα από την καθημερινότητα. Ειδικά, το brunch που προσφέρουν τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία, είναι μια εμπειρία που συνδυάζει τη γευστική απόλαυση με την κοσμοπολίτικη, εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, την ωραία μουσική και πολλές φορές, την εκπληκτική θέα.

Όσο περνάει ο καιρός μάλιστα, το brunch απομακρύνεται από τον μονόδρομο των κλασικών- pancakes, muffins, αυγά δημητριακά, κέικ κλπ. Οι executive chefs των ξενοδοχείων, όλοι με θεαματικά βιογραφικά και ορισμένοι βαρυφορτωμένοι με βραβεία, παίρνουν σοβαρά το θέμα. Οι ξεχωριστές δημιουργίες τους εντάσσουν την ελληνική παράδοση στον πολυεθνικό γαστρονομικό ορίζοντα με εντυπωσιακά fusion, κάποτε gourmet αποτελέσματα.

Είτε πρόκειται για ένα πλούσιο καλοστρωμένο μπουφέ, είτε σερβίρεται σε καλοστρωμένα τραπέζια, τα ωραία σερβίτσια, η ποικιλία στις γεύσεις, το socializing και η αίσθηση της χαλάρωσης και της άνεσης έχουν γίνει ένα χαρούμενο κομμάτι του lifestyle της πόλης με κύρια στοιχεία την εμπειρία του καλού φαγητού και της πολυτέλειας.

Ξενοδοχείο GATSBY -bar restaurant «Geco»

Λίγα μέτρα μακριά από την πολυσύχναστη πλατεία Συντάγματος, σχεδόν κρυμμένο από την πολύβουη ζωή της πόλης, το bar restaurant «Geco» βρίσκεται στο ισόγειο του πεντάστερου boutique ξενοδοχείου Gatsby Athens. Το όμορφο παλιό κτήριο του 1930, όπου στεγάζεται, υπόσχεται από την πρώτη ματιά classy ατμόσφαιρα και το εσωτερικό επιβεβαιώνει την υπόσχεση. Αστική κομψότητα, κοσμοπολίτικη πολυτέλεια σε μοντέρνο ύφος και μια αίσθηση που αφήνει πίσω την ταραχώδη ατμόσφαιρα της Αθήνας.

Χαλαρωτικός φωτισμός, πολύ πράσινο, μουσικές μπλουζ, τζαζ, ποπ με dj μέχρι την Παρασκευή, live άρπα το Σάββατο και live τσέλο την Κυριακή. Το μικρό μενού του brunch (όπως και όλα τα μενού του ξενοδοχείου) έχει τη δυνατή γαστρονομική υπογραφή του executive chef του ξενοδοχείου, Παναγιώτη Φλάκα, σε συνεργασία με τους διάσημους σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκο Ρούσσο (2 αστέρια Michelin για το αξέχαστο εστιατόριο Funky Gourmet).

Πιάτα έξω από τα συνηθισμένα, νόστιμα, κάποια με πιο οικεία ελληνική ταυτότητα, πολλά με fusion διάθεση, πάντα με εξαιρετικά υλικά. Μπορείτε να ποντάρετε στο «Πεϊνιρλί με πέστο φιστικιού, burrata, ντοματίνια ψητά και μαρμελάδα σύκο», στο «USA prime skirt με αυγά ελευθέρας βοσκής, chips, γιαούρτι και chimichurri», ή στα «Αυγά ποσέ, αγγλικό muffin, καπνιστό σολομό, πανσέτα και σάλτσα hollandaise». Τα απαραίτητα pancakes σερβίρονται με σπιτική πραλίνα σοκολάτας, σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) και μούρα.

Ξενοδοχείο Gatsby, εστιατόριο Geco, Λέκκα 2, Πλατεία Συντάγματος, 210 3216001, Παρασκευή Σάββατο Κυριακή, 12.00 -17.00

New Hotel

Αrtsy ατμόσφαιρα στο Rooftop του «New Hotel» στην οδό Φιλελλήνων, με πανοραμική θέα 360° από τον 7o όροφο σε ολόκληρη την Αθήνα. Φερ φορζέ έπιπλα σε λευκό και βίντατζ ύφος στη βεράντα, στη σάλα έργα του Jeff Koons και μια μοναδική βιβλιοθήκη με 2.000 περίπου σπάνιες καλλιτεχνικές εκδόσεις, art books και περιοδικά από το αρχείο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, που μπορείς να ξεφυλλίσεις. Το μενού εμπλουτίζεται με πιάτα που έχουν άρωμα Ελλάδας: παραδοσιακή πίτα ημέρας, καγιανά με σύγκλινο και φέτα Καλαβρύτων και πολλά άλλα πιάτα με αυγά όλα οργανικής προέλευσης, ωραία προζυμένια ψωμιά, french toast που φτιάχνεται με καραμελωμένο παραδοσιακό τσουρέκι, λουκουμάδες με παγωτό βανίλια και μαριναρισμένες σταφίδες σε κονιάκ.

Προσθέστε τις κλασικές αλλά και όχι τόσο κλασικές γεύσεις του brunch, όπως τα pancakes και το «smashed beef burger» με American Angus, mini vegan burger με κινόα, μεγάλη ποικιλία από σαλάτες και sandwiches (executive chef o Μπάμπης Κουντούρης). Το brunch σερβίρεται και στο εστιατόριο του ισογείου με την πρωτοποριακή αισθητική των αδερφών Campana, γνωστοί παγκοσμίως για την καινοτόμο προσέγγιση τους στο σύγχρονο design που επικεντρώνεται στην επανάχρηση και αναβάθμιση ανακυκλώσιμων υλικών –το λεγόμενο upcycling.

NEW Hotel, Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1 (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου), 210 3273170, 6946379500, Σάββατο και Κυριακή, 12.00 – 17.00

Saint George Lycabettus

Μια απίστευτη θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό, το Καλλιμάρμαρο μέχρι τη θάλασσα στο βάθος του ορίζοντα και την Αίγινα ακόμα πιο μακριά, είναι το σκηνικό για ένα απίστευτα γενναιόδωρο brunch. Φέτος, το ξενοδοχείο βάζει στο επίκεντρο την μακροζωία (longevity) και ενσωματώνει το Blue Zone Project στο κυριακάτικο Brunch. Οι 5 μπλε ζώνες (blue zone) είναι περιοχές του κόσμου που συγκεντρώνουν τους περισσότερους αιωνόβιους ανθρώπους. Το μενού του brunch περιλαμβάνει πιάτα από τις 5 «μπλε ζώνες» -Ικαρία (Ελλάδα), Οκινάουα (Ιαπωνία), Σαρδηνία (Ιταλία), Χερσόνησος Νικόγια (Κόστα Ρίκα) και Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και τα συγκεντρώνει στη ειδική γωνιά «Blue Zone».

Έτσι, θα απολαύσετε αυγά ψητά στο φούρνο με σάλτσα ντομάτα, ρίγανη και φέτα (Ικαρία), την παραδοσιακή Pinsa (Καλιφόρνια), gnoccheti με ντομάτα κονφί και φρέσκο βασιλικό (Σαρδηνία). Ακόμη, μια μεγάλη ποικιλία υπερ-τροφών (superfood) και θρεπτικά πιάτα εμπνευσμένα από την διατροφή των μπλε ζωνών (Avocado toast με στραπατσάδα και προζυμένιο ψωμί, overnight oats, γιαούρτι με φρούτα του δάσους, σπόρους τσία, γκρανόλα και φιστίκι Αιγίνης, τηγανιτά αυγά με κρέμα στάκας κ.ά. Εκτός από τα διεθνή υγιεινά, όλα τα γνωστά και απαραίτητα για ένα γερό brunch δίνουν το παρών. Εggs benedict, pancakes, red velvet cake, μια μεγάλη ποικιλία αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων κλπ. Η επιμέλεια του brunch από τον executive chef του ξενοδοχείου Στέφανο Παπανικολάου και την Ερασμία Μπαλάσκα.

Ξενοδοχείο Saint George Lycabettus, Kλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416000, Κυριακή, 12.00 – 16.00

The Zillers

Από τον τρίτο όροφο, όπου βρίσκεται το Rooftop του κομψοτάτου ξενοδοχείου, ακριβώς απέναντι από την πλατεία μπροστά στη Μητρόπολη, η οπτική επαφή με την Ακρόπολη είναι συναρπαστική. Στα όρια της Πλάκας, εντάσσεται και «συνομιλεί» με το ιστορικό αστικό τοπίο. Το ξενοδοχείο εικάζεται πως είναι έργο του διάσημου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και έχει επανασχεδιαστεί υποδειγματικά από το αρχιτεκτονικό γραφείο Struct Architecture (Κώστας Βλαχογιάννης και Θάνος Μπαμπανέλος). Σε γαστρονομικό επίπεδο, o διάσημος executive chef του ξενοδοχείου, Παύλος Κυριάκης (αστέρι Michelin), επιμελείται και το brunch.

Μια συλλογή από νόστιμα πιάτα που φλερτάρουν με τον γαστρονομικό χαρακτήρα διατηρώντας όμως την αλαφράδα που απαιτεί ο ξένοιαστος χρόνος του brunch, με fancy συνδυασμούς υλικών από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα: τοστ με προζυμένιο ψωμί, κολοκύθα, αυγό ποσέ, σπόρους κολοκύθας, πραλίνα φουντουκιού και λαχανίδα, τα κλασικά αυγά Florentine σε ελληνική απόδοση με κουλούρι Θεσσαλονίκης, αυγά ποσέ, άγρια χόρτα, και σάλτσα hollandaise sauce, ένα μπέργκερ μπακαλιάρου με μαγιονέζα άνηθο, κάπαρη και ένα μοσχαρίσιο μπέργκερ, black Angus, με μπέικον, κρέμα τσένταρ, ντομάτα, αυγό, μαρούλι, χειροποίητη κέτσαπ και τηγανιτές πατάτες. Οι vegetarian και οι vegan εύκολα θα βρουν τα δικά τους αγαπημένα. Τα γλυκά είναι δημιουργίες του διάσημου pastry chef Γιώργου Πλατινού (έχει στήσει το σούπερ ζαχαροπλαστείο «Τhe Zillers Pastry Bar» με περίτεχνα, μοναδικά γλυκά). Από το μενού του  brunch, σημειώστε την κρεμ μπρουλέ με μαύρη τρούφα και το french toast με τσουρέκι, κρέμα λεμονοθύμαρο και μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα.

Ξενοδοχείο Zillers, Rooftop, Αθήνα, Mητροπόλεως 54, 21 0322 2277, Δευτέρα -Παρασκευή 12.00 -15.00 και Σαββατοκύριακο 12.00 -15.30

Electra Athens 

Στο ισόγειο του ιστορικού ξενοδοχείου, ακριβώς κάτω από το Σύνταγμα, το ανανεωμένο brunch σερβίρεται στο all day café «Terra» με τη θερμή, φιλόξενη αίσθηση που του προσφέρει το ξύλο, το οποίο κυριαρχεί στο χώρο. Οι προτάσεις του Group Executive Chef Σάκη Βενέτη και του Chef De Cuisine Δημήτρη Σιώζου, ποντάρουν στις απλές (αλλά και κάποιες φορές ευρηματικές) και νόστιμες γεύσεις δίνοντας μεγάλη προσοχή στην επιλογή των πρώτων υλών. Τα αυγά είναι ελευθέρας βοσκής από την Κρήτη, το ψωμί είναι ημέρας από παραδοσιακό φούρνο του Λυκαβηττού, η σάλτσα hollandaise είναι χειροποίητη στο εστιατόριο και το προσούτο έρχεται από ελληνική φάρμα.

Κάτι που ξεχωρίζει απολύτως το brunch στο Electra Athens -και γενικά είναι δυσεύρετη απόλαυση- είναι τα πολλά πρωτότυπα και γευστικότατα ροφήματα που προσφέρει και που είναι μεγάλη απόλαυση ιδιαίτερα τον χειμώνα: Spicy σοκολάτα με whisky (σοκολάτα, γάλα, σιρόπι καυτερής πιπεριάς, bourbon, σαντιγί και τριμμένη βάφλα), Σοκολάτα με ρούμι και βανίλια (σοκολάτα, γάλα, παλαιωμένο ρούμι, σιρόπι βανίλιας, σαντιγί και τρούφα), Ρόφημα λευκής σοκολάτας με καφέ και τρούφα και Ρόφημα λευκής σοκολάτας «vegan» με γάλα αμυγδάλου, Σοκολάτα με πικραμύγδαλο και πορτοκάλι, Αλμυρή σοκολάτα με πορτοκάλι, ζεστό αρωματικό κρασί «Glühwein» (κόκκινο κρασί, λικέρ πορτοκαλιού, brandy, μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο μοσχοκάρυδο. Μοναδική η χορτοφαγική βάφλα πατάτας με πατάτα, λιαστή ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και γιαούρτι με λεμόνι.

Electra Athens, «Terra» all day café, Σύνταγμα, Ερμού 5, 21 0337 8000, Καθημερινά, 10.00 -15.00

Four Seasons -Mercato

Η ατμόσφαιρα είναι ό,τι θα περίμενες από ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο πιο ωραίο σημείο της Αττικής. Μια hi-end από άποψη διακόσμησης τρατορία, αεράτη, με υπέροχο φυσικό φως από τις τεράστιες τζαμαρίες, λάμψη και αναπαυτικούς γαλάζιους καναπέδες που συνδέουν τη σάλα με το γαλάζιο της απέραντης θέας στη θάλασσα και στη μοναδική Αθηναϊκή Ριβιέρα. Το Pranzo Della Domenica, η κατά παράδοση γαστρονομική και πολιτιστική ψυχή της ιταλικής κοινωνίας, ένα μεσημεριανό γεύμα που διαρκεί για ώρες, συστήνεται ως brunch και προσφέρει μια πληθωρική εμπειρία ορισμένων από τα πιο θεαματικά πιάτα και προϊόντα της κοσμαγάπητης ιταλικής γαστρονομίας.

Λαζάνια με 100 στρώσεις από pasta fresca, ραγού μπολονέζ και μοτσαρέλα σε μαντεμένιο τηγάνι, ιταλικά τυριά, γουρουνόπουλο σε ιταλικό στιλ (porchetta), μια εξαιρετική επιλογή αλλαντικών στο Chef Gianmaria’s Salumeria (από πανσέτα και finocchiona, ένα σαλάμι αρωματισμένο με φινόκιο μέχρι salsiccia και soppressata, μέχρι μια γιγάντια μορταδέλα 60 κιλών που έρχεται από την εποχή της Αναγέννησης). Hi light, το «Crudo Di Pesce Bar» με σεβίτσε και καρπάτσιο ψαριών και πολλά θαλασσινά -στρείδια, μαριναρισμένα μύδια, κλπ.

Επιστέγασμα, το γλυκό τρόλεϊ Mercato Tiramisu, πολυτελές και τεράστιο που σερβίρεται απευθείας από το δίσκο. Head Chef ο Σικελός Sergio Favata και μαζί του οι Ιταλοί σεφ Gianmaria Martinez και Manuel Del Campo. Pastry chef o Ροδίτης Μιχάλης Χατζηκαλημέρης. Executive chef του Four Seasons ο Απόστολος Δήμου.

Four Seasons Astir Palace, Ξενοδοχείο Nafsika, εστιατόριο Mercato, Βουλιαγμένη, Απόλλωνος 80, 21 0890 1199, Κυριακή, 13.00- 15.00 και 15.30 -17.30

Athens Capital-MGallery Collection -Gallerie Café

Ακριβώς στη συμβολή δύο από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, το Gallerie Café στο ισόγειο του ξενοδοχείου, βλέπει από τις μεγάλες τζαμαρίες του την αέναη κίνηση μέσα από το ήσυχο, comfort εσωτερικό του καφέ. Εδώ, είναι που σερβίρεται το απολαυστικό brunch  που ετοιμάζουν ο Executive Chef του ξενοδοχείου Δημήτρης Μπούτσαλης σε συνεργασία με τον Chef de CuisineΔημήτρη Αρσενίδη και την Pastry Chef Κωνσταντίνα Μακρυγιάννη.

Τα signature πιάτα περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα burgers, poke bowls (έχουν προέλευση από τη Χαβάη και είναι μπολάκια με ρύζι και διάφορες γαρνιτούρες συνήθως ωμά ψάρια όπως τόνος -ένα αποδομημένο σούσι- ή κοτόπουλο και λαχανικά) αλλά και acai bowls, γλυκά εδέσματα σε μπολάκι με acai berries, γκρανόλα και διάφορα άλλα φρέσκα φρούτα, αρκετές σαλάτες, πιάτα με πρωταγωνιστές τα αυγά σε διάφορες παραλλαγές, όπως τα αυγά benedict αλλά και τα chef’s signature αυγά καγιανά, φρεσκοψημένα αρτοσκευάσματα και κέικ, με ένα μπουφέ πλούσιο σε viennoiseries. Όλα βρίσκουν τη θέση τους σε αυτό το multi ethnic brunch με τις vegetarian και vegan επιλογές που ανταποκρίνεται άνετα στο διεθνή χαρακτήρα της πόλης.

Athens Capital-MGallery Collection, Ελευθερίου Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Σύνταγμα, 21 4444 2000, καθημερινά, 12.30 -16.00. Κάθε Σάββατο υπάρχει live Dj set

Μεγάλη Βρεταννία -Winter Garden

Είναι η ιστορικότητα, είναι η θέση απέναντι από τη Βουλή, είναι οι πορσελάνες, είναι η πολυτέλεια, το αίθριο, η απαλή μουσική. Το Winter Garden στο ισόγειο του ιστορικού ξενοδοχείου έχει, και μόνο ως χώρος, μια μεγαλοπρέπεια πολύ καλοδεχούμενη και το brunch που προσφέρει με την υπογραφή του Executive Chef Αστέριου Κουστούδη, ένα μενού ισάξιο της φήμης του. Η εμπειρία ξεκινά με ένα πλούσιο breadbasket, το οποίο περιέχει χειροποίητες δημιουργίες με σπιτικό προζύμι που φτιάχνονται στο εργαστήριο του ξενοδοχείου. Φρεσκοψημένα κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, brioche με πολίτικα μπαχαρικά και μπαγκετίνι ωρίμασης σερβίρονται μαζί με ντόπιο φρέσκο βούτυρο, σπιτικές μαρμελάδες, ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, κρέμα βανίλια και πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα- μια τέλεια συνοδεία για τον καφέ, το τσάι ή το χυμό.

Από τα κύρια πιάτα, φορτωμένα με πολυτελή υλικά, ελληνικά και ξένα, ξεχωρίζουν οπωσδήποτε  ο καπνιστός και μαρινάτος σολομός με χαβιάρι και αυγό ορτυκιού, η τάρτα με σπανάκι, γκοργκοντζόλα και μανιτάρια του δάσους, η ομελέτα με παλαιωμένο κασέρι, πιπεριά Φλωρίνης και χειροποίητο prosciutto, τα φρέσκα ζυμαρικά που γεμισμένα με μοσχάρι, σάλτσα τρούφας και μπεσαμέλ με κατσικίσιο τυρί καθώς και τα «all time favourite» βιολογικά αυγά «Βenedict» με αστακό, σπαράγγια και σάλτσα hollandaise. Η γαστρονομική πολυτέλεια που χαρακτηρίζει τα πιάτα του brunch, ζητά και έχει ως συνοδεία, ένα ποτήρι γαλλική σαμπάνια, ενώ η συλλογή των γλυκών από το ζαχαροπλαστείο του ξενοδοχείου, προσφέρει απολαυστική συνέχεια στην εμπειρία «Weekends at Winter Garden».

Μεγάλη Βρετανία, Winter Garden, Βασιλέως Γεωργίου 1, Σύνταγμα, 21 0333 0000, Σαββατοκύριακο, 11.00 -14.00

ΠΗΓΗ