115
Η Alma Mahler-Werfel (γεννημένη ως Alma Margaretha Maria Schindler, 31 Αυγούστου 1879 – 11 Δεκεμβρίου 1964) ήταν Αυστριακή συνθέτρια, συγγραφέας, εκδότρια και κοσμική προσωπικότητα.
Γράφει η πιανίστα ‘Εφη Αγραφιώτη
Στις 9 Μαρτίου 1902, η ‘Αλμα Σίντλερ παντρεύτηκε τον Γκούσταβ Μάλερ
Ο Μάλερ συνήθιζε να περνάει τα καλοκαίρια του στο Maiernigg στη λίμνη Wörthersee – νότια Αυστρία – και σε αυτή την ειδυλλιακή τοποθεσία συνέθεσε μεταξύ των άλλων τέσσερις συγκλονιστικές συμφωνίες (πέμπτη έως όγδοη). Είχε κι ένα δωμάτιο 20 -25 m2, χωρίς μπάνιο, όπου περνούσε τις μέρες του μόνος, συνθέτοντας μουσική.
Το μικρό δωμάτιο είναι ένα μικρό αλλά περιποιημένο μουσείο, με επισκέπτες όποτε και να πάμε.
Τον Ιούνιο του 1901 ο Mάλερ μετακόμισε σε μια όμορφη σύγχρονη τότε τριώροφη οικοδομή στη λίμνη. Στις 9 Μαρτίου 1902 παντρεύτηκε την Άλμα Σίντλερ, είκοσι χρόνια μικρότερη του, θετή κόρη του διάσημου Βιεννέζου ζωγράφου Καρλ Μολ. Η Άλμα ήταν μουσικός και συνθέτης, ωστόσο ο σύζυγός της της απαγόρευσε το να γράφει μουσική.
Η Άλμα και ο Γκούσταβ απέκτησαν δύο κόρες: τη Μαρία Άννα (1902-1907), η οποία πέθανε στα τέσσερα χρόνια της από διφθερίτιδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών στο Maiernigg, και την Άννα (1904-1988), η οποία, αρρώστησε από την ίδια ασθένεια, αλλά κατάφερε να αναρρώσει και έγινε αργότερα εξαιρετική γλύπτρια.
Βαριά άρρωστος με καρδιά περίπου το 1907, ο Μάλερ αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ευαίσθητες ιατρικές θεραπείες και μάταια στράφηκε σε διάσημους ειδικούς που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να καθορίσουν την σοβαρή νόσο του, μια κακοήθη και ανίατη ενδοκαρδίτιδα. Ο Μάλερ είχε θριαμβευτική τελευταία επιτυχία με την Όγδοη Συμφωνία του στο Μονακό στις 12 Σεπτεμβρίου 1910. ‘Ηθελε να προλάβει να επιστρέψει στη Βιέννη από την Αμερική (όπου έζησε περίπου ένα χρόνο και όπου είχε εκπληκτικές συναυλιακές επιτυχίες) αφού δοκίμασε και θεραπείες στο Παρίσι που δεν είχαν όμως το αποτέλεσμα που ήλπιζε.
Πέθανε στο σανατόριο Löw στη Βιέννη στις 18 Μαΐου 1911, αφήνοντας τη Δέκατη Συμφωνία του ημιτελή.
Η Άλμα έζησε στη συνέχεια σχεδόν… κινηματογραφικά. Πρώτα, έζησε την σημαντική σχέση της με τον ζωγράφο Όσκαρ Κόκοσκα και ακολούθως παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Γουόλτερ Γκρόπιους, το 1915. Μαζί απέκτησαν μια άτυχη κόρη, τη Μανόν, η οποία πέθανε το
1935 από πολιομυελίτιδα, 18 ετών.
1935 από πολιομυελίτιδα, 18 ετών.
Ο Αυστριακός συνθέτης Alban Berg συνέθεσε ένα υπέροχο κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, στη μνήμη της άτυχης Μανόν. Ο τίτλος της γνωστής αυτής σύνθεσης είναι: «στη μνήμη ενός αγγέλου». Violin Concerto “To the Memory of an Angel” .
Η Άλμα, εν τω μεταξύ, πλησίασε τον νεαρό ποιητή Φραντς Βέρφελ και έμεινε έγκυος. Ο σύζυγος υποψιάστηκε ότι το παιδί δεν ήταν δικό του, αλλά του Βέρφελ. Το μωρό γεννήθηκε βαριά άρρωστο και πέθανε δέκα μηνών. Ο Γκρόπιους, υπέγραψε το διαζύγιο.
Η δεκαετής συγκατοίκηση της Άλμα με τον Φραντς Βέρφελ, οδήγησε σε γάμο το 1929. Ο Βέρφελ ήταν όμως Εβραίος και η έλευση του ναζισμού, με την επακόλουθη προσάρτηση της χώρας του στη Γερμανία, ανάγκασε το ζευγάρι να μεταναστεύσει στη Γαλλία. Με τη γερμανική κατοχή το 1940 αποφάσισαν δεύτερη αναγκαία απόδραση, αυτή τη φορά μέσω των Πυρηναίων και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Βέρφελ πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 26 Αυγούστου 1945 και η Άλμα παρέμεινε στις ΗΠΑ και απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα το 1946. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μεταξύ Λος Άντζελες και Νέας Υόρκης, όπου πέθανε το 1964.