Όσκαρ 2024: Τέσσερα τα βραβεία για το Poor Things του Λάνθιμου, σάρωσε με επτά το Oppenheimer

oscar_nikites_xr

Με το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου να κατακτά τέσσερα βραβεία στις κατηγορίες Σκηνογραφίας, Κομμώσεις-Μακιγιάζ, Σχεδιασμό Κοστουμιών και Α’ Γυναικείου Ρόλου ολοκληρώθηκε η 96η ετήσια απονομή των Όσκαρ στο Χόλιγουντ. Ωστόσο η ταινία που σάρωσε τα βραβεία ήταν το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν το οποίο κατέκτησε 7, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, βραβείο ερμηνείας για τους Κίλιαν Μέρφι και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Κρίστοφερ Νόλαν.

Το «Oppenheimer» ήταν η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες: 13. Ακολουθούσε το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου με 11 υποψηφιότητες. Το «Killers of the Flower Moon» του Μάρτιν Σκορσέζε με 10 και τέλος το «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ με 8.

Ο Τζίμι Κίμελ, ο οποίος ανέλαβε για 4η φορά την παρουσίαση της μεγάλης βραδιάς, άνοιξε το σόου με ένα σύντομο, προηχογραφημένο σκετς με την πρωταγωνίστρια της «Barbie» Μάργκοτ Ρόμπι και στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή καταχειροκροτούμενος. Ο παρουσιαστής συμπεριέλαβε τον Μέσι, τον σκύλο από την ταινία «Anatomy of a Fall», στον μονόλογό του για τα Όσκαρ και η κάμερα στράφηκε προς το ζώο που καθόταν δίπλα στο αφεντικό του.

28439039

H ταινία «Anatomy of a Fall» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Το δικαστικό δράμα με σκηνικό ακροαματική διαδικασία όπου συγγραφέας βρίσκεται κατηγορούμενη για τη δολοφονία του συζύγου της. Η Ζιστίν Τριέ, που σκηνοθέτησε την ταινία, μοιράζεται το βραβείο με τον σύντροφό της Αρτίρ Αραρί, με τον οποίο συνυπέγραψαν το σενάριο—που δημιούργησαν εν μέσω της πανδημίας. Το φιλμ, που έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ανατέμνει την διάλυση ενός γάμου κι αφήνει πάντα να πλανώνται αμφιβολίες για την αλήθεια.

SANTA MONICA, CALIFORNIA – JANUARY 14: (L-R) Yorgos Lanthimos and Emma Stone, winner of the Best Actress Award for ‘Poor Things,’ posein the press room during the 29th Annual Critics Choice Awards at Barker Hangar on January 14, 2024 in Santa Monica, California. (Photo by Emma McIntyre/Getty Images for Critics Choice Association)

Το πρώτο της αγαλματίδιο κέρδισε και η ταινία του Λάνθιμου το Poor Things για τα καλύτερα χτενίσματα και μέικ απ, ενώ ακολούθησαν Οσκαρ και στις κατηγορίες σκηνογραφία και σχεδιασμός κοστουμιών.

Το Όσκαρ για τον καλύτερο σχεδιασμό κοστουμιών το έδωσε ο Τζον Σίνα ο οποίος εμφανίστηκε στη σκηνή γυμνός.

sina

Η Έμα Στόουν κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνία της στην ταινία «Poor Things». Ήδη βραβευμένη για τον ρόλο της στην ταινία «La La Land», η 35χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός αυτή τη φορά ενσάρκωσε μια αυτόχειρα την οποία επαναφέρει στη ζωή εκκεντρικός επιστήμονας εμφυτεύοντάς της εγκέφαλο αγέννητου εμβρύου και ξεκινά να ανακαλύπτει τη ζωή από την αρχή, χωρίς αιδώ ή προκαταλήψεις. Επικράτησε των Λίλι Γκλάντστοουν («Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»), Σάντρα Χούλερ («Ανατομία μιας πτώσης»), Κάρι Μάλιγκαν («Maestro») και Ανέτ Μπένινγκ («Nyad»)

Η Ντιβάιν Τζόι Ράντολφ κέρδισε το πρώτο βραβείο της βραδιάς: το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της πενθούσας μαγείρισσας στη χριστουγεννιάτικη ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» («The Holdovers», σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν). Η ερμηνεία της 37χρονης αφροαμερικανίδας ηθοποιού στον ρόλο της Μέρι Λαμ της χάρισε την επικράτηση έναντι βαρύτερων ονομάτων: το βραβείο διεκδικούσαν επίσης η Τζόντι Φόστερ («Nyad»), η Αμέρικα Φερέρα («Μπάρμπι»), η Έμιλι Μπλαντ («Οπενχάιμερ»), και η Ντανιέλ Μπρουκς («The Color Purple»)..

Το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Κίλιαν Μέρφι για την ερμηνία του στην ταινία  «Οπενχάιμερ», το πορτρέτο του πατέρα της ατομικής βόμβας, ταινία η οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές και γνώρισε επίσης εμπορική επιτυχία. Ο 47χρονος Ιρλανδός ηθοποιός, που ερμηνεύει με τον παράδοξα εύθραυστο τρόπο του τον φυσικό που ανέτρεψε την ιστορία, επικράτησε των Πολ Τζιαμάτι («Τα παιδιά του χειμώνα»), Μπράντλι Κούπερ («Maestro»), Τζέφρι Ράιτ («American Fiction») και Κόλμαν Ντομίνγκο («Rustin»).

Αυτό ήταν το 5ο αγαλματίδιο, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και το 6ο βραβείο με τον Κρίστοφερ Νόλαν να κερδίζει αυτό του Καλύτερου Σκηνοθέτη.

Το μάλλον απρόβλεπτο, ραφιναρισμένο μπλοκμπάστερ, το οποίο έσπασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο παγκόσμιο box office, είχε μετατρέψει ήδη τον 53χρονο αμερικανοβρετανό σκηνοθέτη στο φαβορί των βραβείων. Επικράτησε των Μάρτιν Σκορσέζε («Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»), Ζιστίν Τριέ («Ανατομία μιας πτώσης»), Γιώργου Λάνθιμου («Poor Things») και Μπράντλι Κούπερ («Maestro»).

Το Όπενχάιμερ πήρε και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, φτάνοντας τα 7 συνολικά μέσα στη βραδιά

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Οπενχάιμερ», στον ρόλο του γραφειοκράτη που μετατρέπεται σε νέμεση του κεντρικού ήρωα. Η παρουσία του στο πορτρέτο του πατέρα της ατομικής βόμβας το οποίο φιλοτέχνησε ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι καθοριστική για την ταπείνωση του επιστήμονα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επέτρεψε στον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιοτ να επικρατήσει των άλλων διεκδικητών του βραβείου, των Ράιαν Γκόσλινγκ («Μπάρμπι»), Ρόμπερτ ντε Νίρο («Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»), Μαρκ Ράφαλο («Poor things») και Στέρλινγκ Κ. Μπράουν («American Fiction»)..

H ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν πήρε και το αγαλματίδιο για το καλύτερο μοντάζ, την καλύτερη φωτογραφία και την καλύτερη μουσική επένδυση.

Το «American Fiction» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου. Ο συγγραφέας Cord Jefferson ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο.

Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους απονεμήθηκε στο «War is Over! Εμπνευσμένο από τη μουσική των John & Yoko.

Το φιλμ «Το αγόρι και ο ερωδιός», το πιο πρόσφατο έργο του Ιάπωνα μετρ του μάνγκα Χαγιάο Μιγιαζάκι, κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας ανιμέισον. Η ταινία φαντασίας, πιθανόν η τελευταία του 83χρονου δημιουργού, έκανε την έκπληξη, επικρατώντας του φαβορί, που ήταν η ταινία «Spider-Man: Across the Spider-Verse». Οι άλλες τρεις ταινίες που διεκδικούσαν το αγαλματίδιο ήταν οι «Nimona», «Στο στοιχείο τους» («Elemental», στούντιο Pixar) και «Robot dreams».Όσκαρ για τα καλύτερα οπτικά εφέ πήρε ο «Godzilla Minus One», δηλαδή η 37η ταινία της με το διάσημο τέρας, το οποίο προτάθηκε πρώτη φορά για βραβείο στην 70χρονη ιστορία του franchise.

2024 Academy Awards: Oppenheimer Wins 7 Oscars! Christopher Nolan, Emma Stone, Cillian Murphy Prevail!

Το βρετανικό φιλμ «Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος» (The Zone of Interest, σκηνοθεσία Τζόναθαν Γκλέιζερ) έλαβε Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και καλύτερου ήχου: πρόκειται για το σουρεαλιστικό χρονικό της ανέμελης ζωής μιας οικογένειας ναζί σε βίλα πλάι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης-εξόντωσης Άουσβιτς.

Η ταινία θίγει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του φράκτη του οικογενειακού κήπου, αλλά ποτέ δεν εμφανίζεται. Αυτή η αφήγηση της κοινοτοπίας του κακού επικράτησε των άλλων ταινιών που διαγωνίζονταν, των «Io Capitano» (Ιταλία), «Perfect Days» (Ιαπωνία), «Στο γραφείο των καθηγητών» (Γερμανία) και «Society of the Snow» (Ισπανία)

Το «The Wonderful Story of Henry Sugar», σε σκηνοθεσία Γουές Άντερσον, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους ζωντανής δράσης. Αυτό ήταν το πρώτο Όσκαρ για τον Άντερσον μετά από οκτώ υποψηφιότητες. Δεν ήταν στο Dolby Theatre για να παραλάβει το βραβείο.

Ακολουθούν αναλυτικά οι νικητές της μεγάλης βραδιάς

Καλύτερη Ταινία
Νικητής: Oppenheimer
American Fiction
Anatomy of a Fall
Barbie
The Holdovers
Killers of the Flower Moon
Maestro
Past Lives
Poor Things
The Zone of Interest

Σκηνοθεσία
Νικητής: Κρίστοφερ Νόλαν, Oppenheimer

Ζυστίν Τριέτ, Anatomy of a Fall
Μάρτιν Σκορσέζε, Killers of the Flower Moon
Γιώργος Λάνθιμος, Poor Things
Τζόναθαν Γκλέιζερ, The Zone of Interest

Α’ Αντρικός Ρόλος
Νικητής: Κίλιαν Μέρφι, Oppenheimer
Μπράντλεϊ Κούπερ, Maestro
Κόλμαν Ντομίνγκο, Rustin
Πολ Τζιαμάτι, The Holdovers
Τζέφρι Ράιτ, American Fiction

Α’ Γυναικείος Ρόλος
Νικήτρια: Έμα Στόουν, Poor Things
Ανέτ Μπένινγκ, Nyad
Λίλι Γκλάντστοουν, Killers of the Flower Moon
Σάντρα Χούλερ, Anatomy of a Fall
Κάρεϊ Μάλιγκαν, Maestro

Β’ Αντρικός Ρόλος
Νικητής: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Oppenheimer
Στέρλιγνκ Κ. Μπράουν, American Fiction
Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Killers of the Flower Moon
Ράιαν Γκόσλινγκ, Barbie
Μαρκ Ράφαλο, Poor Things

Β’ Γυναικείος Ρόλος
Νικήτρια: Ντιβάιν Τζόι Ράντολφ, The Holdovers
Έμιλι Μπλαντ, Oppenheimer
Ντανιέλ Μπρουκς, The Color Purple
Αμέρικα Φερέρα, Barbie
Τζόντι Φόστερ, Nyad

Πρωτότυπο Σενάριο
Νικητής: Anatomy of a Fall
The Holdovers
Maestro
May December
Past Lives

Διασκευασμένο Σενάριο
Νικητής: American Fiction
Barbie
Oppenheimer
Poor Things
The Zone of Interest
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
The Boy and the Heron
Elemental
Nimona
Robot Dreams
Spider-Man: Across the Spider-Verse

Διεθνής Ταινία
Νικητής: The Zone of Interest (Aγγλία)
Io Capitano (Ιταλία)
Perfect Days (Ιαπωνία)
Society of the Snow (Ισπανία)
The Teachers’ Lounge (Γερμανία)

Ντοκιμαντέρ
Νικητής: 20 Days in Mariupol
Bobi Wine: The People’s President
The Eternal Memory
Four Daughters
To Kill a Tiger

Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ
Νικητής: The Last Repair Shop
The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Island in Between
Nai Nai & Wai Po

Μικρού Μήκους Ταινία
Νικητής: The Wonderful Story of Henry Sugar
The After
Invincible
Knight of Fortune
Red, White, and Blue

 

Όσκαρ Καλύτερης Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Νικητής: Το Αγόρι και ο Ερωδιός
Στο Στοιχείο τους
Nimona
Robot Dreams
Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν

 

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους
Νικητής: WAR IS OVER! Inspired by the Music of John & Yoko
Letter to a Pig
Ninety-Five Senses
Our Uniform
Pachyderm

Καλύτερη Μουσική Επένδυση
Νικητής: Oppenheimer
American Fiction
Indiana Jones and the Dial of Destiny
Killers of the Flower Moon
Poor Things

Τραγούδι
Νικητής: What Was I Made For?, Barbie
“The Fire Inside”, Flamin’ Hot
“I’m Just Ken”, Barbie
“It Never Went Away”, American Symphony
“Wahzhaze (A Song for My People), Killers of the Flower Moon

Ήχος
Νικητής: The Zone of Interest
The Creator
Maestro
Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One
Oppenheimer

Σχεδιασμός Παραγωγής
Νικητής: Poor Things
Barbie
Killers of the Flower Moon
Napoleon
Oppenheimer

Διεύθυνση Φωτογραφίας
Νικητής: Oppenheimer
El Conde
Killers of the Flower Moon
Maestro
Poor Things