Πόσο σταθερή είναι η “κόκκινη γραμμή” του Μπάιντεν για τη Ράφα;

Οι κάτοικοι της Γάζας αναμένουν μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου κατά της επίθεσης.

Το Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα περάσει μια “κόκκινη γραμμή” αν προχωρήσει στην προγραμματισμένη χερσαία εισβολή χωρίς σχέδιο εκκένωσης του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα. Στη συνέχεια ο Μπάιντεν είπε ότι “δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή” που θα τον οδηγούσε στο να “κόψει όλα τα όπλα” στο Ισραήλ και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του, δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη επίθεση.

Ο Μπάιντεν είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ομήρων που θα ικανοποιούσε τους ισραηλινούς όρους και θα μπορούσε να αποτρέψει επίθεση στη Γάζα. Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι μια εισβολή θα οδηγούσε σε “καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες”.

Ακόμα και αν η εισβολή καθυστερήσει λίγο, οι κάτοικοι της Γάζας λιμοκτονούν, καθώς το Ισραήλ επιτρέπει μόνο μικρή ποσότητα βοήθειας να εισέλθει με φορτηγά και οι ρίψεις τροφίμων από αέρος έχουν κάνει πολύ λίγα για να ανακουφίσουν τον πόνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προετοιμαστεί να στείλει ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο, και οι ΗΠΑ λένε ότι θα κατασκευάσουν μια προσωρινή προβλήτα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή βοήθειας από το νερό. Ωστόσο, θα μπορούσε να πάρει δύο μήνες για να τεθεί σε λειτουργία – και ακόμη και τότε θα δυσκολευόταν να ανταποκριθεί σε αυτό που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα φορτηγά που εισέρχονται από το Ισραήλ.