Είναι ο Πούτιν αποφασισμένος να εργαλειοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus για να κλιμακώσει την εισβολή στην Ουκρανία;

Η ερμηνεία των πρώτων κινήσεών του είναι ότι επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ένα από τα πλέον πολύνεκρα τρομοκρατικά κτυπήματα που έχει δεχτεί η Ρωσία (έως τώρα 133 νεκροί και πάνω από 140 τραυματίες) για να ενισχύσει τους μηχανισμούς εξουσίας του μετά το 87% των εκλογών και να κάμψει τις εσωτερικές αντιδράσεις προκειμένου να διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να θέσει υπό ρωσικό έλεγχο μεγαλύτερο τμήμα της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον 133 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σε μια από τις φονικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στη Ρωσία

(α) Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και ανάρτησε φωτογραφίες τεσσάρων τρομοκρατών.

(β) Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών καταλήγουν ότι την επίθεση οργάνωσε ο ISIS-Κορασάν, που έχει βάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράν και έντονη κινητικότητα μέσα στη Ρωσία.

(γ) Η Μόσχα έχει συλλάβει 11 υπόπτους, μεταξύ αυτών και τους τέσσερις που φέρονται να απεικονίζονται στα γνωστά βίντεο.

(δ) Ο Πούτιν ισχυρίστηκε, χωρίς καμία απόδειξη, ότι οι ουκρανικές αρχές ετοιμάζονταν να δεχτούν τους τρομοκράτες

(ε) Το Κρεμλίνο και έμμεσα, διά του Μεντβέντεφ, και των κρατικών μέσων προπαγάνδας,, ευθέως αποδίδει την ευθύνη του μακελειού στο Κίεβο.(στ) Καμία εξήγηση δεν έχει δώσει η Μόσχα, γιατί αγνόησε την αμερικανική προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου ότι επίκειται τρομοκρατικό κτύπημα και την χαρακτήρισε «προβοκατόρικη».

 

Τα διεθνή ΜΜΕ για την τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα
BBC:Το μακελειό στη Μόσχα, σε μία περίοδο που κορυφώνεται η δυσπιστία κατά της Ρωσίας, εγείρει ιδιαίτερα δύσκολα ζητήματα για τον Πούτιν, υποστηρίζει το βρετανικό δίκτυο, αναφερόμενο και στην προειδοποίηση των Αμερικανών στις 7 Μαρτίου, περί σχεδιαζόμενης τρομοκρατικής επίθεσης. Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα, αλλά είναι φανερό ότι η Ουάσιγκτον είχε ακριβείς πληροφορίες, τις οποίες η ρωσική ηγεσία αγνόησε, ΒΒC.

Wall Street Journal: Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίθεση αποτελεί βαρύ πλήγμα για το Κρεμλίνο, καθώς ο Πούτιν σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, είχε αναγάγει την ασφάλεια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πρώτη του προτεραιότητα, λέγοντας στους Ρώσους ότι ήταν ο μόνος ηγέτης που μπορούσε να κρατήσει τη χώρα ασφαλή, Wall Street Journal.

Bloomberg: Tο Κρεμλίνο, όπως τονίζει, επιχειρεί να συνδέσει το χτύπημα με το Κίεβο, με στόχο να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. «Η άμεση απάντηση θα μπορούσε να είναι περισσότερες επιθέσεις με drone και βαλλιστικές επιθέσεις, αλλά έχουν ήδη αυξηθεί πριν από τις επιθέσεις», υπογραμμίζει στο αμερικανικό δίκτυο ο Τσαρλς Λίτσφιλντ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Γεωοικονομικής του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, Bloomberg.

Reuters: Η ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος ταιριάζει με ένα μοτίβο προηγούμενων επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές, δήλωσε αναλυτής ασφαλείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ωστόσο επισήμανε ως ασυνήθιστο και εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι δράστες εκτέλεσαν σχέδιο διαφυγής αντί να μείνουν στο σημείο και να γίνουν μάρτυρες. Από την πλευρά του ο Τσέχος εμπειρογνώμονας Άνταμ Ντόλνικ, ειδικός σε ζητήματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας, τόνισε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις, αποτελούν τυπικό τρόπο δράσης για το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, Reuters.

Guardian: Στο ερώτημα γιατί το Ισλαμικό Κράτος να χτυπήσει στη Ρωσία, επιχειρεί να απαντήσει η βρετανική εφημερίδα, θυμίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης, ανέλαβαν την ευθύνη για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ . Ο Μάικλ Κούγκελμαν, του Κέντρου Wilson που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, λέει ότι το ISIS-K «βλέπει τη Ρωσία ως συνένοχο σε δραστηριότητες που καταπιέζουν τακτικά τους μουσουλμάνους» και μετράει ως μέλη του έναν αριθμό μαχητών της Κεντρικής Ασίας που αντιτίθενται στη ρωσική ηγεσία», Guardian.

Washington Post: Και η αμερικανική εφημερίδα στέκεται στη δράση του ΙSIS-K στην Ασία και την Αφρική. Οι περσινές διαρροές πληροφοριών των ΗΠΑ στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord αποκάλυψαν ότι το Αφγανιστάν, είχε γίνει σημαντικός σταθμός για προγραμματισμένες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Έκθεση από μια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το περασμένο καλοκαίρι ανέφερε πως το ISIS-K «αποτελεί αυξανόμενη απειλή εντός και εκτός Ευρώπης», Washington Post.

CNN: O Πούτιν δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο, όπως θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος, υποστηρίζει το αμερικανικό δίκτυο και συνεχίζει: «Όπως και με το βραχύβιο πραξικόπημα από τον πρώην έμπιστο του Πριγκόζιν, η απόλυτη εξουσία του μερικές φορές γλιστράει και αυτό που φαίνεται είναι τρομακτικά χαοτικό. Υπάρχουν τόσα πολλά που το ρωσικό σύστημα αυταρχισμού δεν μπορεί να καταργήσει. Ο σύγχρονος τσάρος δεν ξέρει πάντα πόσο άσχημα λειτουργεί το κράτος του. Και έτσι, τέσσερις άνδρες μπορούν να εισβάλουν σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο και να το αιματοκυλίσουν»

 

ΠΗΓΗ KReport.gr