Τουρκία: Η εντυπωσιακή νίκη του Ιμάμογλου και η επόμενη μέρα

Μετά τις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή στην Τουρκία, κάλπες για δημάρχους και περιφερειάρχες, ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναδείχθηκε πλέον ξεκάθαρα ως ο βασικός αντίπαλος της παντοκρατορίας του Ταγίπ Ερντογάν: επανεξελέγη θριαμβευτικά δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, σαρώνοντας τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚP, και εκλεκτό του τούρκου προέδρου, τον Μουράτ Κουρούμ.

Πετυχαίνοντας μια άνετη νίκη και διατηρώντας τη θέση του παρά τα εμπόδια που του έβαλε το καθεστώς, ο 52χρονος Ιμάμογλου, θεωρείται πλέον από πολλούς αναλυτές ως πιθανός μελλοντικός πρόεδρος –μια εξέλιξη που αν συμβεί, θα σημάνει και τη μετατόπιση της Τουρκίας πίσω στον κεμαλισμό, μετά από δύο δεκαετίες στροφής στον νεοοθωμανισμό.

Πέρα από το πολιτικό αποτύπωμα της νίκης στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν και οι ταυτίσεις που πάντα αγαπούν οι αναλυτές και οι επικοινωνιολόγοι, καθώς ο Ιμάμογλου έχει πολλές ομοιότητες με τον Ερντογάν: και οι δύο έχουν βρεθεί στη θέση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, έχουν οικογενειακές ρίζες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η πολιτική τους σταδιοδρομία έχει παρεμποδιστεί από τα τουρκικά δικαστήρια· στα νιάτα τους, δε, ήταν και οι δύο ποδοσφαιριστές. Εχουν επίσης αμφότεροι μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους, αλλά διαφέρουν ριζικά στην πολιτική τους. Ο Ιμάμογλου, ένας πρώην επιχειρηματίας που είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, έχει πει ο ίδιος: «Οι ιδέες μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες».

 

Ο Ερντογάν μπήκε στην πολιτική με ένα ισλαμιστικό κόμμα και αναμόρφωσε –σωστότερα: αποδόμησε– το κοσμικό κράτος από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Τουρκίας το 2002. Αντίθετα, ο Ιμάμογλου προέρχεται από το έντονα κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο προσχώρησε το 2008, και έγινε δήμαρχος στην περιφέρεια Μπεϊλίκντουζού της Κωνσταντινούπολης το 2014.

Η επιτυχία του Ιμάμογλου, σύμφωνα με τον Guardian, οφείλεται στην ικανότητά του να διευρύνει την απήχηση του κεμαλικού CHP, προσελκύοντας περισσότερους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Το απέδειξε το 2019, υποχρεώνοντας το κόμμα του Ερντογάν στη μεγαλύτερη ήττα του εδώ και δύο δεκαετίες και κερδίζοντας τον υποψήφιο του όχι μία αλλά δύο φορές. Ενα δικαστήριο ακύρωσε τη νίκη του τον Μάρτιο εκείνου του έτους, αλλά εκείνος κέρδισε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Τα κρατικά ΜΜΕ προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν με αρνητικό τρόπο. Τον Ιανουάριο του 2022, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ήταν πλημμυρισμένα από εικόνες από κάμερες παρακολούθησης που τον έδειχναν να δειπνεί με τον Βρετανό πρεσβευτή σε μια ψαροταβέρνα, την ώρα που η Κωνσταντινούπολη ήταν αντιμέτωπη με μια σφοδρή χιονοθύελλα. Ο στόχος ήταν να απεικονιστεί ως υποστηριζόμενος από τη Δύση, αλλά και ως αδιάφορος στα προβλήματα της πόλης. Τα προβλήματά του δεν τελειώσαν εκεί. Μετά τη νίκη του το 2019, ένας δικαστής τον καταδίκασε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, για προσβολή δημοσίων λειτουργών.

Το εφετείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την υπόθεση. Η καταδίκη απηχούσε την εμπειρία του Ερντογάν, ο οποίος φυλακίστηκε για λίγο το 1999 επειδή απήγγειλε ένα ποίημα που ένα δικαστήριο έκρινε ότι ήταν υποκίνηση θρησκευτικού μίσους. Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο άνοιξε μια υπόθεση εναντίον του Ιμάμογλου με την κατηγορία της νόθευσης διαγωνισμών για δημόσια έργα, που επισύρει ποινή από τρία έως επτά χρόνια. Οι επικριτές του Ερντογάν θεωρούν τις υποθέσεις ως μια προσπάθεια να «φρενάρει» πολιτικά τον Ιμάμογλου. Ο ίδιος, φυσικά, το αρνείται.

Παρά τα όσα ο ίδιος περιγράφει ως «παγίδες που του στήνει η Αγκυρα», ο Ιμάμογλου λέει ότι η τοπική κυβέρνησή του έχει προσφέρει υπηρεσίες και ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι «οδηγός» για την οικονομία της Τουρκίας.

Η μητρόπολη είναι πολύ μακριά από την επαρχία της Τραπεζούντας, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου γεννήθηκε ο Ιμάμογλου το 1970 και κατόπιν πέρασε αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως μια «ευτυχισμένη παιδική ηλικία μέσα στην καταπράσινη φύση, με ταραγμένη θάλασσα και πέτρινους δρόμους». Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων το 1994, τη χρονιά που ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, προτού ασχοληθεί με την κατασκευαστική επιχείρηση της οικογένειάς του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε να γίνει διαχειριστής στην ομάδα της πόλης του, την Τραπεζούντα.

Ο Ιμάμογλου θυμήθηκε πρόσφατα την ημέρα που ο ίδιος και ο Ερντογάν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, επισκέφτηκε το παραδοσιακό εστιατόριο με κεφτέδες στο οποίο ήταν υπεύθυνος ο νεαρός Ιμάμογλου, στη συνοικία Γκιουνγκιορέν της Κωνσταντινούπολης. «Στους πρώτους μήνες της θητείας του τον φιλοξένησα», έχει πει ο Ιμάμογλου. «Εφαγε κεφτεδάκια στο εστιατόριό μου. Δεν του πήρα χρήματα. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει». Πολλοί αναλυτές προβλέπουν τώρα περαιτέρω επιτυχία για τον Ιμάμογλου. «Εάν αυτές οι εκλογές δεν ακυρωθούν με κάποιο τρόπο, θα γίνει πρόεδρος το 2028», είπε στο Reuters ο Οζέρ Σεντσάρ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, πριν από τις εκλογές.

Πηγή: Protagon.gr