Σαν κόκκινη κλωστή…Ναϊφ ζωγραφική στη Bissell Library

Το Ίδρυμα Παναγιώτη & Έφης Μιχελή και το Κολλέγιο Ανατόλια σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης έργων της ναΐφ ζωγράφου Ρούλης Μπούα με τίτλο:  

Σαν κόκκινη κλωστή….

τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, 6:30-9:30 μ.μ.

στη Bissell Library, Β. Σεβενίδη 17 Πυλαία, Θεσσαλονίκη

Το Ίδρυμα Μιχελή, τιμώντας την επιθυμία της Ιδρύτριάς του, ναΐφ ζωγράφου Έφης Μιχελή (1906–1984), για την προβολή και ανάδειξη της ναΐφ ζωγραφικής, συνεχίζει να την παρουσιάζει στο ευρύ κοινό.

Ήδη από το 2013 δίνει τη δυνατότητα σε σύγχρονους ‘Έλληνες ναΐφ ζωγράφους να εκθέσουν τα έργα τους στην Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεών του. Ταυτόχρονα ταξιδεύει τα έργα της Έφης Μιχελή, καθώς και αυτά της μόνιμης Συλλογής του, σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η παρούσα έκθεση είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας του Ιδρύματος τόσο με τη ζωγράφο, σε εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν παλαιότερα στην Αίθουσα Εκθέσεων και  Εκδηλώσεων του Ιδρύματος, όσο και με το Κολλέγιο Ανατόλια.

Τον Νοέμβριο του 2021 το Ίδρυμα οργάνωσε μια έκθεση έργων ναΐφ ζωγραφικής της μόνιμης Συλλογής που διαθέτει, στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης Bissell του Κολλεγίου  Ανατόλια, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος για την προβολή της ναΐφ ζωγραφικής.

Στην έκθεση εκείνη, η οποία σύστησε τη ζωγράφο Ρούλη Μπούα στο κοινό της Θεσσαλονίκης, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η σύνδεση της ναΐφ ζωγραφικής με τη φιλαναγνωσία. Αφορμή γι’ αυτό δεν στάθηκε μόνο ο χώρος φιλοξενίας της έκθεσης, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που την πλαισίωσαν, τα οποία οργάνωσε το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Κολλέγιο.

Η Ρούλη Μπούα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στο Παρίσι (Académie des Beaux Arts de la Ville de Paris) και Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια στην Ιστορία της Τέχνης, Βυζαντινή Αγιογραφία, Σκηνογραφία και στο Θεατρικό Κοστούμι. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έργα της βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, όπως και σε ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία Ναΐφ Ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ιστορικός της τέχνης και τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου- Ρογκάν γράφει για το έργο της Μπουά: «Κωφεύοντας στις όποιες σειρήνες των διαφόρων επίπλαστων και σκηνοθετημένων εικαστικών συρμών που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα στις μέρες μας, η Ρούλη Μπούα μας δροσίζει σχεδόν στην κυριολεξία μεσ’ από τις μοναδικές σε χρώμα, σε ρυθμό και, κυρίως, σε ψυχικό έρμα, συνθέσεις της.

Συνθέσεις που ταξινομούνται από τους ειδικούς ως ναΐφ αλλά που στην ουσία, και ειδικότερα στην περίπτωση της  Ρούλης, αποκαλύπτονται πάνω απ’ όλα ιδιαίτερα διεγερτικές και χαρισματικές, όχι μοναχά για την όραση αλλά και για τον ψυχικό μας κόσμο. Και αυτό, γιατί η δημιουργός αφουγκράζεται, νιώθει και βιώνει στις επάλξεις -ενστικτωδώς- το όποιο ερέθισμά της για να μας το αναμεταδώσει ατόφιο, όχι μόνο μέσω της εξαιρετικής σε χρώματα παλέτας της και της παλμικότητας του ζωγραφικού ίχνους, αλλά γόνιμα μεταλλαγμένο μεσ’ από το δόσιμο της ιδιαίτερα ευαίσθητης ψυχής της.»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: 15 Απριλίου – 5 Ιουνίου 2024

Για το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης Bissell, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

https://anatolia.libguides.com/bissell

 

Ιστότοπος Ιδρύματος: www.michelisfoundation.gr