Γεύσω Παπαδάκη: “ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ” Έκθεση ζωγραφικής στην gallery Marginalia, Λευκωσία

Εγκαίνια:10 Μαΐου στις 19.30

Διάρκεια: 10 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2024

Η Gallery Marginalia στην Λευκωσία, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την εικαστικό  Γεύσω Παπαδάκη, παρουσιάζοντας την  ατομική  έκθεση της, με τίτλο  «Μικρή Αναδρομή»

Πρόκειται για τριάντα ένα έργα που χρονολογούνται από το 2017 μέχρι σήμερα.  Για την έκθεση αυτή, έχουν επιλεγεί έργα στα οποία διακρίνουμε περισσότερο ή λιγότερο υπαινικτικά την ανθρώπινη παρουσία. Η Γεύσω Παπαδάκη  με τα έργα της θέλει να εισχωρήσει στα εσώτερα της ανθρώπινης ψυχής, να αφουγκραστεί, να την κατανοήσει και να την εκφράσει. Ο έρωτας, η μοναξιά, οι ανθρώπινες σχέσεις αλλά και η ελπίδα, είναι κάποια από τα θέματα που πραγματεύεται. Όπως λέει και η ίδια «Τα έργα της έκθεσης είναι η έκφραση συνεχούς εσωτερικής αναζήτησης, σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης των διαφόρων ψηφίδων του εαυτού μου. Ένα οδοιπορικό σε αυτά που ζούμε πραγματικά  ή νοερά». Πολλά από τα  έργα αυτά, έχουν ως πηγή έμπνευσης στίχους σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως Κ .Καβάφη, Γ. Ρίτσο, Τ. Πατρίκιο, Τ. Λειβαδίτη, Μ. Πολυδούρη. Η επιλογή των στίχων από την εικαστικό γίνεται επίσης με βάση τις ίδιες εσωτερικές αναζητήσεις.  Τα τριάντα ένα έργα της έκθεσης αποτελούν μια μικρή αναδρομή πάνω σε αυτά τα θέματα, εξ’ου και ο τίτλος της έκθεσης.

Με πλούσιο, παλλόμενο και πολλές φορές έντονο χρώμα, η Γεύσω Παπαδάκη δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Χρησιμοποιεί ακρυλικά χρώματα, αλλά και ακουαρέλα, ενώ συχνά  και το  κολάζ είναι μια τεχνική που συντελεί εκφραστικά στο έργο. Κινείται μεταξύ ρεαλισμού και αφαίρεσης, πραγματικότητας και ουτοπίας, δίνοντας τη δυνατότητα  στο θεατή να έχει την προσωπική του ανάγνωση πάνω στο έργο ή και πολλαπλές αναγνώσεις.

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχάλης Βασιλειάδης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ         

Η Γεύσω Παπαδάκη γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, το 1956, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το Λύκειο.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας  και Ζωγραφική  στη Σχολή Βακαλό. Συνέχισε τις σπουδές της, με Βυζαντινή Αγιογραφία, τεχνολογία υλικών, ιστορία της τέχνης, εκμαγείο γλυπτικής.

Ασχολήθηκε  με  τοιχογραφία,  επιζωγραφίσεις σκηνικών  στο  θέατρο, εξώφυλλα βιβλίων αλλά και   με  καλλιτεχνικά μαθήματα στην πρωτοβάθμια  εκπαίδευση καθώς και την  δημιουργική απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες στον χώρο των εικαστικών τεχνών.

Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία της.

Στη ζωγραφική εργάζεται πάντα σε θεματικές ενότητες, όπως για παράδειγμα, οι παλιές πόρτες,(Μεταμορφώσεις) αργότερα τα Μοναχικά Δέντρα κλπ.

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα έργα της έχουν έναυσμα στίχους Ελλήνων ποιητών.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 22 ατομικές εκθέσεις στην  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Mύκονο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Kωνσταντινούπολη, Παρίσι.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως η 3η Μπιενάλε του Πεκίνου 2008.

Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, της Εθνικής Πινακοθήκης στο Πεκίνο, της Olympic Fine Arts 2008 στο Πεκίνο  και σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ανά τον κόσμο.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Γκαλερί MARGINALIA

Αρχ. Κυπριανού 15 Δ Ε 2059 Στρόβολος, τηλ.99657080
Email: marginalia.gallery@gmail.com