Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο και Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για το τριήμερο 17-19 Μαΐου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς της Παρασκευή 17 Μαΐου και το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου με δωρεάν είσοδο.

Στις 18 Μαΐου όπως κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που φέτος προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και μουσεία του δημοσίου, αλλά και σε όσα ιδιωτικά μουσεία συμμετέχουν στον εορτασμό, είναι δωρεάν.

Το μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων – Δωρεάν είσοδος σε Μουσεία που συμμετέχουν στον εορτασμό

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Μουσείο Ακρόπολης – Δωρεάν εικαστική βόλτα

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με τις εξής δράσεις:

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα (τηλεφωνικές κρατήσεις 210 9000915).

Όπως κάθε Σάββατο τις πρωινές ώρες, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

Ώρες: 12:30 π.μ. ελληνικά & 10:30 π.μ. αγγλικά / Κρατήσεις: https://events.theacropolismuseum.gr/

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο. Επιπλέον, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια περιπέτεια μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους με τίτλο «Ένα μυστήριο… ζητά τη λύση του». Οι μικροί φίλοι του Μουσείου αναλαμβάνουν τον ρόλο ντετέκτιβ και με τη βοήθεια των κηδεμόνων τους και των αρχαιολόγων του Μουσείου αναζητούν τη λύση ενός φανταστικού μυστηρίου που θα σώσει τη γιορτή των Παναθηναίων. Η μάθηση υφαίνεται μέσα από το παιχνίδι, τα Παναθήναια και ο μύθος της Γιγαντομαχίας ‘ζωντανεύουν’ ξεδιπλώνοντας όλες τις διαστάσεις τους και τους συμβολισμούς τους και το Μουσείο γίνεται χώρος ψυχαγωγίας.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – Δωρεάν είσοδος

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στις 12:00 με τη δράση “Αναζητώντας το χαμένο κειμήλιο”, για εφήβους 13-18 ετών. Παιχνίδι στα πρότυπα του escape room, στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου. Παρέες και μεμονωμένοι συμμετέχοντες παρατηρούν, συλλέγουν στοιχεία, λύνουν γρίφους και εκπληρώνουν αποστολές αλληλεπιδρώντας με τον χώρο και τους ανθρώπους του Μουσείου, υπό την αφόρητη πίεση του χρόνου ώστε να αποδράσουν εγκαίρως. Αλλιώς, θα μείνουν για πάντα παγιδευμένοι στο Μουσείο! Δεν απαιτούνται ιστορικές γνώσεις. Δωρεάν συμμετοχή. Απαιτείται προκράτηση: Α. Κάνδια, 6938395635 και akandia@nhmuseum.gr. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 (11:00-12:30) οι επιμελητές παρουσιάζουν στους επισκέπτες του Μουσείου τέσσερα κειμήλια της Μόνιμης Έκθεσης, προβάλλοντας τις ιστορίες τους μέσα από έρευνα που έχει γίνει για κάθε ένα ξεχωριστά:

  • Ν. Ζυγούρη: Το χιτώνιο του ιερολοχίτη Κων. Ξενοκράτη μας ταξιδεύει στην αρχή του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. (Αίθ. 3)
  • Κ. Καλαϊντζή: Ένα κόσμημα της Φωτεινής Αν. Μαυρομιχάλη. Πώς η δωρεά ενός οικογενειακού κειμηλίου γίνεται “αντίδωρο” πνοής μιας μικρής ανθρώπινης ιστορίας. (Αίθ. Λαογραφικού)
  • Αν. Κούλη: Η Παιδούλα, το επιτύμβιο μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη. (Διάδρ. 6)
  • Φ. Μαζαράκης: Η αρματωσιά του Θεόδ. Κολοκοτρώνη. (Αίθ. 5)

Οι παρουσιάσεις θα επαναλαμβάνονται ανά 20′. Δήλωση συμμετοχής: 210 3237617 (εσωτ. 102 και 220), Τρ. – Παρ., 10:00-16:00. Η δράση προσφέρεται με την αγορά εισιτηρίου στη μόνιμη έκθεση του ΕΙΜ.

Μουσείο Μπενάκη – Δωρεάν δράσεις για την Ημέρα Μουσείων

 

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ σε όλα τα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Ισλαμικής Τέχνης, Πινακοθήκη Γκίκα, Πειραιώς 138, Μουσείο Παιχνιδιών, Εργαστήρι Γιάννη Παππά, Νηματουργία Μέντης Αντωνόπουλος ΝΗ.Μ.Α.) σε μόνιμες και κάποιες περιοδικές εκθέσεις.

  • Renée Revah TEHOM
  • Νίκος Αλεξίου. Η Συλλογή
  • Grand Tour
  • “Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…”. Το ΙΕΜΚ στην Πινακοθήκη Γκίκα

Είδικαγια τον εορτασμό θα πραγματοποιηθούν δράσεις στο Μουσειο Μπενάκη Παιχνιδιών, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) και στην Πειραιώς 138.

Αναλυτικά στο benaki.org

ΕΜΣΤ – Εγκαίνια 3ου μέρους του project “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο”

Στις 17 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις ως τρίτο μέρος του κύκλου των εκθέσεων “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;” Συγκεκριμένα πρόκειται για την αναδρομική έκθεση της σημαντικής Νοτιο-αφρικανής καλλιτέχνιδας Penny Siopis “For Dear Life” και την βιντεοεγκατάσταση του καλλιτεχνικού διδύμου Mary Reid Kelley και Patrick Kelley “O Βιασμός της Ευρώπης”. Εγκαίνια εκθέσεων: 19:30-23:30

Από τις 21.30 και μετά, ο Mo Laudi, πρωτοπόρος της Λονδρέζικης Afro-electro μουσικής, θα γεμίσει τον χώρο του ισογείου με ένα ξεχωριστό DJ set. Ο Mo Laudi είναι συνθέτης, MC, DJ, παραγωγός, και καλλιτέχνης πολυμέσων που έχει έχει ανοίξει νέους δρόμους στον τομέα του ήχου. Με επιρροές από τις νοτιοαφρικανικές ρίζες του, είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της αφρο-ηλεκτρονικής μουσικής του Λονδίνου κατά την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας, ενώ ήδη από το 2000, ήταν ο πρώτος Νοτιοαφρικανός που δημιούργησε και προώθησε εβδομαδιαία residencies στο Λονδίνο και το Παρίσι, παίζοντας νοτιοαφρικανική House, Kwaito και ένα υβρίδιο ήχων που αργότερα ορίστηκε ως Afro House.

Μέσω της δισκογραφικής του εταιρείας Globalisto έχει κυκλοφορήσει ένα μείγμα αφρο-ηλεκτρονικών grooves με στοιχεία Techno, Acid και House μουσικής. Τα τελευταία 20 χρόνια στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας, ο Mo Laudi έχει εμφανιστεί σε πληθώρα κλαμπ και φεστιβάλ, σε πάνω από 50 χώρες. Επίσης, από το 2021, είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch στο πρόγραμμα Africa Open – Institute for Music, Research and Innovation.

Δωρεάν εικαστική βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνοντας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, το Σάββατο 18 Μαΐου, μία σειρά από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της “Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”.

Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου

Η ΕΠΜΑΣ ανοίγει τις πόρτες της στα παιδιά 6-12 ετών, προσκαλώντας τα να ανακαλύψουν τον πολύχρωμο κόσμο του μουσείου. Μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού της Emma Lewis με τίτλο: “The Museum of Me”, ένα ξεχωριστό ταξίδι ανακάλυψης στο χώρο του μουσείου ξεκινά.

Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημερομηνία: Σάββατο, 18 Μαΐου. Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr.

Εθνική Γλυπτοθήκη: Το μυστικό της Πηνελόπης

Γιορτάζοντας τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Εθνική Γλυπτοθήκη προσκαλεί οικογένειες με παιδιά 8 – 12 ετών να γνωρίσουν τον αινιγματικό χαρακτήρα της Πηνελόπης, της μυθικής αυτής μορφής της Οδύσσειας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δημιουργική απασχόληση.

Ημερομηνία: Σάββατο 18 Μαΐου, ‘Ωρα: 12:30 / Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ / Κρατήσεις: ekarzi@nationalgallery.gr.

Εθνική Γλυπτοθήκη: “Συντήρηση στο Πάρκο”

Εκπαιδευτική δράση που θα υλοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Εθνικής Γλυπτοθήκης και περιλαμβάνει τη διαδικασία συντήρησης γλυπτών παρουσία κοινού. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τις ενέργειες συντήρησης που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους συντηρητές του μουσείου μαζί με φοιτητές του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΠΑΔΑ και να συνομιλήσουν μαζί τους.

Ημερομηνίες: 20 έως και 24 Μαΐου 2024, ‘Ωρες: 11:30 – 13:30 (Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή) & 17:00-19:00 (Τετάρτη), Είσοδος ελεύθερη.

12ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών “Τα 12 Κουπέ” στο Τρένο στο Ρουφ

Μετά από 250 performances σε 12 διαφορετικούς σκηνικούς χώρους και 1300 νέους καλλιτέχνες, το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία πραγματοποιείται για 12η χρονιά στην Αμαξοστοιχία- Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ.

Από την Κυριακή 19 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, δεκάδες νέες ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης (Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά) δημιουργούν πρωτότυπα καινοτομικά projects σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) και τα παρουσιάσουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο σε όλους τους χώρους της καλλιτεχνικής Αμαξοστοιχίας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πολυμορφικό Φεστιβάλ “Τα 12 Κουπέ”, που ξεκίνησε την πορεία του το 2011, με στόχο να προσφέρει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, αποτελεί πλέον θεσμό της πόλης και έχει γεννήσει και το sub-festival σύγχρονου χορού Compartments Dance Project, που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο.

Όλες οι performances παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 19.00 έως τις 23:30 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 15νθήμερο (19/5- 2/6/2024).

“Η αρμονία των κυμάτων” – Σειρά δωρεάν συναυλιών

Την Κυριακή 19 Μαΐου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Piano City Athens 2024, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή θα δώσει την ευκαιρία σε επτά νέους μουσικούς να αναδείξουν το ταλέντο τους αντλώντας έμπνευση από έργα της Συλλογής του Ιδρύματος που σχετίζονται με το νερό, σε επτά ξεχωριστά ρεσιτάλ που έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ειρήνης Αναστασίου.

 

 

Στο φετινό Piano City Athens, που φιλοξενείται για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, κοινός παρονομαστής ανάμεσα στη μουσική και την ζωγραφική είναι το νερό. Επτά νέοι, ανερχόμενοι πιανίστες παρουσιάζουν τις ερμηνευτικές τους ικανότητες και αποτυπώνουν στοιχεία από επιλεγμένα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος σε εκφραστικές και υποβλητικές μουσικές εκτελέσεις που μεταφέρουν την αίσθηση της αφήγησης και των εικόνων. Χρησιμοποιώντας εκφραστικές τεχνικές όπως το rubato, οι δυναμικές και η φρασεολογία, οι πιανίστες μεταφέρουν τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις και υφές των υδάτινων τοπίων στις εκτελέσεις τους. Περισσότερα στο goulandris.gr.

Comicdom CON Athens 2024 – Τιμώμενη χώρα Ιαπωνία

170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι, διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, καταστήματα και εκδοτικές, προβολές animation, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, sketch events, Διαγωνισμός Cosplay, Απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, ομιλίες και panels, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής των comics, που φέτος μεγαλώνει και επεκτείνεται σε -σχεδόν- όλους τους χώρους της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Όπως πάντα, έτσι και στη φετινή 18η διοργάνωσή του, το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας παραμένει το μόνο αυτής της κλίμακας, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις του!

Τιμώμενη χώρα η Ιαπωνία, γενέτειρα των παγκοσμίως δημοφιλών manga και anime, θα είναι η Τιμώμενη Χώρα του φετινού φεστιβάλ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, τόσο για τους φίλους της ιαπωνικής κουλτούρας, όσο και για όσους θέλουν να την ανακαλύψουν. Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024. Τρεις εκθέσεις, δύο διεθνείς και μια ελληνική αποτελούν τον κορμό του αφιερώματος στην Ιαπωνία, με το πρόγραμμα να συμπληρώνουν panels, sketch event με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, και ένα πλούσιο παιδικό πρόγραμμα. Περισσότερα στο comicdom-con.gr.

Ρεσιτάλ στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

Πόσο συχνά συναντάτε ένα πιάνο στη Λεωφόρο Μεσογείων; Το Ερρίκος Ντυνάν αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της μουσικής στη Υγεία, συμμετέχει στο Piano City Athens. Έξω από το νοσοκομείο, ένα πιάνο προσκαλεί τη γειτονιά και τους περαστικούς σε μια μουσική εμπειρία.

Για μία μέρα, την Παρασκευή 17 Μαΐου από τις 11:00 ως τις 13:30, η κεντρική είσοδος του Νοσοκομείου θα πλημμυρίσει μελωδίες, που θα “μιλήσουν”… θεραπευτικά στην καρδιά και στο μυαλό όσων παρευρεθούν.

O πιανίστας Αντώνης Παλαμάρης θα παίξει γνωστά κομμάτια που όλοι γνωρίζουμε και σιγοτραγουδάμε. Αγαπημένες μελωδίες, κινηματογραφική μουσική και αγαπημένα κλασσικά κομμάτια μας ταξιδεύουν! Ένα πρόγραμμα με έντονες εναλλαγές και διαφορετικούς ρυθμούς σας προσκαλεί σε ένα μουσικό διάλειμμα στο κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο του Piano City Athens 2024.

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία τιμά τον ιδρυτή και πρώτο χοράρχη της Λυκούργο Αγγελόπουλο (1941-2014), πολύπλευρη καλλιτεχνική και μουσική προσωπικότητα, που διακόνησε για πάνω από μισό αιώνα τη μουσικολογική έρευνα και την ψαλτική, μέσα από το αναλόγιο, την εκπαίδευση, και τον βυζαντινό χορό.

ΠΗΓΗ