Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινιάζει για την περίοδο 2024-25 τη νέα δράση του με τίτλο «Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050».

Το 2024 θα πραγματοποιηθούν δύο (2) Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Ο πρώτος με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Μουσεία» θα διεξαχθεί το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, και ο δεύτερος με τίτλο: «Μουσεία και Αρχιτεκτονική» το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου.

Η δράση αυτή στοχεύει στην ανάδειξη των πολλαπλών προκλήσεων και πολυεπίπεδων ρόλων που καλείται να παίξει σήμερα ένα Μουσείο σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Ο πρώτος Κύκλος Επιστημονικών Συναντήσεων περιλαμβάνει τρεις (3) ομιλίες, οι οποίες θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα του Βωμού του ΕΑΜ, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00.

 

9/05/2024: «How doomed are we: climate change and the limits of science». [Κατεβάστε την περίληψη εδώ]
Dr. Adam SOBEL (Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Επιστημών της Γης και του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης).

 

23/05/2024: «Τόπος, έθνος, θρησκεία. Ο χώρος και ο χρόνος στις ελληνικές εικονογραφίες». [Κατεβάστε την περίληψη εδώ]
Δρ Γεώργιος – Στυλιανός ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ (Ομότιμος Καθηγητής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1)  και ερευνητής στο CNRS (UMR Géographie-cités).

Για κρατήσεις θέσεων πατήστε εδώ>>

 

13/06/2024: «Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – προκλήσεις και προοπτικές». [Κατεβάστε την περίληψη εδώ]
Δρ Κωνσταντίνος ΚΑΡΤΑΛΗΣ (Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Για κρατήσεις θέσεων πατήστε εδώ>>

 

Τις ομιλίες και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και συγγραφέας Κώστας Λασκαράτος.

 

Χορηγοί:

Marketing Greece  – Radisson Park Hotel