«Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Φίτσο», λέει ο Όρμπαν – Ίσως μεταφερθεί στην Μπρατισλάβα τη Δευτέρα

Σλοβάκοι γιατροί θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να αξιολογήσουν την υγεία του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και να συζητήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του από την Μπάνσκα Μπίστριτσα στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, ανέφεραν την Παρασκευή τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Φίτσο παραμένει σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση και μπορεί να μιλήσει λίγο, δήλωσε την Πέμπτη ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Πίτερ Πελεγκρίνι, μια ημέρα μετά από μια απόπειρα δολοφονίας που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ιατρικό συμβούλιο θα συγκληθεί τη Δευτέρα για να αξιολογήσει την κατάστασή του και να αποφασίσει εάν θα μπορούσε να μεταφερθεί από την Μπάνσκα Μπίστριτσα στο κέντρο της Σλοβακίας, στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος aktualit.sk απέδωσε αυτές τις πληροφορίες σε διευθυντή νοσοκομείου.

Ο πυροβολισμός ήταν η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας ενός Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη για περισσότερα από 20 χρόνια, και έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη. Πολιτικοί αναλυτές και νομοθέτες λένε ότι έχει αποκαλύψει ένα όλο και πιο εμπύρετο και πολωμένο πολιτικό κλίμα τόσο στη Σλοβακία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο την Παρασκευή ότι ο Φίτσο βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου». Ο Όρμπαν είπε ότι ακόμη και αν ο Φίτσο αναρρώσει, θα μείνει χωρίς δουλειά για μήνες σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου μήνα. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εκλογή που θα αποφασίσει όχι μόνο για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μαζί με τις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να καθορίσει την πορεία του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη», είπε ο Όρμπαν.

Ο Φίτσο και ο Όρμπαν επέκριναν και οι δύο τις προμήθειες όπλων της Δύσης στην Ουκρανία.