Το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει άμεσα την επίθεση που διεξάγει τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη της Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την απόφαση, το Δικαστήριο «δεν έχει πειστεί» ότι η εκκένωση της Ράφα και άλλα μέτρα του Ισραήλ είναι επαρκή για τον άμαχο πληθυσμό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο υποστήριξε το αίτημα της Νότιας Αφρικής να σταματήσει ο ισραηλινός στρατός την επίθεσή του στη Ράφα. Παράλληλα, το δικαστικό όργανο διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα ώστε να αρχίσει και πάλι να μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους άμαχους Παλαιστίνιους. Κάλεσε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την απρόσκοπτη είσοδο ερευνητών στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Σε προηγούμενες αποφάσεις του, το Δικαστήριο είχε διατάξει το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή βοήθειας στη Γάζα.

Ωστόσο, δεν είχε καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Με φόντο την απόφαση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του. Η σύσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε λίγο πριν βγει η απόφαση του Δικαστηρίου ότι «καμία δύναμη στη γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του και να κυνηγήσει τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Ράφα μέσα στον Μάιο, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη η οποία είχε γίνει καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της. Η Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, ήταν επίσης η κύρια οδός για την είσοδο βοήθειας. Διεθνείς οργανώσεις αναφέρουν ότι η ισραηλινή επιχείρηση απέκοψε τη Γάζα και αύξησε τον κίνδυνο λιμού για τον πληθυσμό.

ΠΗΓΗ