Home Life & Art ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ: Στην Εστία της Νέας Σμύρνης έκθεση γλυπτών της Πωλίνας Κασιμάτη

ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ: Στην Εστία της Νέας Σμύρνης έκθεση γλυπτών της Πωλίνας Κασιμάτη

by bot

ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ: Στην Εστία της Νέας Σμύρνης έκθεση γλυπτών της Πωλίνας Κασιμάτη

Εγκαίνια, Τετάρτη, 5 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα

Διάρκεια έκθεσης έως 5 Ιουλίου 2024

 

“Μνημοσύνη” της Πωλίνας Κασιμάτη
Επιμέλεια Έκθεσης: Γεωργία Σιβρή
Το έργο της γλύπτριας Πωλίνας Κασιμάτη, παρουσιαζόμενο στην έκθεση “Μνημοσύνη” στο Μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης, περιγράφει μια βαθιά ανθρώπινη εμπειρία, που διαπερνά την αίσθηση της απώλειας και της αναγέννησης. Η Κασιμάτη δημιουργεί έναν διάλογο ανάμεσα στην ανθρώπινη μορφή και το υλικό, προσκαλώντας τον θεατή να εξερευνήσει τα συναισθήματα και τις ενοράσεις του.
Η έκθεση αναδεικνύει μια βαθύτερη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την τέχνη του σχηματισμού. Κάθε έργο φέρνει στην επιφάνεια τη συναισθηματική ένταση που συνοδεύει τη διαδικασία της ζωής.
Τα γλυπτά προτείνουν στο κοινό μια συναρπαστική διαδρομή στα άβατα της ανθρώπινης φύσης μέσα από το μπρούντζο και τον πηλό και αντικατοπτρίζουν τη συνεχή πάλη του ανθρώπου με τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Παράλληλα αναδύεται η αξία του πόνου ως μέσο για την ανθρώπινη ανάπτυξη και επούλωση, προσκαλώντας τον θεατή σε ένα ταξίδι εσωτερικής αυτογνωσίας και ανακάλυψης.
Η καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας τον πηλό ως μέσο έκφρασης επιτρέπει την άμεση επαφή με την ιστορία, ενώ με την χρήση του μπρούτζου υπογραμμίζει τη δύναμη και την επιμονή του ανθρώπινου πνεύματος. Μέσα από την αφαίρεση, την απλοποίηση και την έκφραση του πάθους και της ανθρώπινης συνθλίψεως, αποτυπώνει την ανθρώπινη ύπαρξη με βάθος και ειλικρίνεια.
Η ροή των γλυπτών αποπνέει μια αίσθηση κίνησης και δράματος, ενώ οι λεπτομερείς γραμμές και η υφή του υλικού προσθέτουν βάθος και πολυδιάστατο χαρακτήρα στα έργα. Τα γλυπτά αυτά, ενσαρκώνοντας διαφορετικούς χαρακτήρες και εκφράζοντας την πολυσύνθετη εμπειρία της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργούν έναν χώρο συναισθηματικής σύνδεσης με τον θεατή.
Από μικρή ηλικία, η Κασιμάτη γοητεύτηκε από την ανθρώπινη μορφή που έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική της ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος της εστίασής της ήταν σε γλυπτά και εγκαταστάσεις που διερευνούν τη συναισθηματική έκφραση μέσω της ανθρώπινης μορφής.
Στο πλαίσιο της “Μνημοσύνης”, η Κασιμάτη δημιουργεί μια αισθητική αντίθεση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Τα γλυπτά αυτά, που μοιάζουν να λιώνουν, αναδεικνύουν την αναπόφευκτη πορεία της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης, καθιστώντας την ίδια τη διαδικασία μια μορφή τέχνης.

ΠΩΛΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Πωλίνα Κασιμάτη είναι γλύπτρια με έδρα την Αθήνα και καταγωγή από την Μ. Ασία. Διακρίνεται για την εκλεπτυσμένη αισθητική της και την ικανότητά της να συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν μέσα από τα εντυπωσιακά έργα τέχνης που δημιουργεί. Με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και με παραγγελίες από διάφορα ιδρύματα και ιδιώτες, αποτελεί μια καταξιωμένη φυσιογνωμία στον χώρο της γλυπτικής.
Τα έργα της έχουν αποκτήσει αναγνώριση και έχουν τιμηθεί με παραγγελίες από διάφορους φορείς, μουσεία και ιδρύματα, όπως το St. Catherine’s British School, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ίδρυμα Χατζηιωάννου, το ίδρυμα Λεβέντη, το Μουσείο «Μαρία Κάλλας».

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Από μικρή ηλικία θυμάμαι άρπαζα με πάθος τον πηλό και δημιουργούσα ανθρώπινες φιγούρες. Μέσα από αυτές μπορούσα να εκφράσω τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά μου. Δεν με προσέλκυε κανένα άλλο θέμα, δούλευα με μανία σαν να ήθελα να διηγηθώ μια ιστορία ή να μοιραστώ μια αγωνία.
Σήμερα πολλές φορές φέρνω τα πήλινα σώματα κοντά το ένα με το άλλο. Δημιουργώ συνθέσεις, γλυπτικές εγκαταστάσεις που διερευνούν τη σχέση μεταξύ ανθρώπων. Φιγούρες που υπάρχουν σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη, απεικονίζοντας το καθένα διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις και τρόπους ύπαρξης.
Έχω την τύχη ως Ελληνίδα να μπορώ να ζω από κοντά και να μελετώ την Αρχαία Ελληνική γλυπτική η οποία ήταν για εμένα ανέκαθεν πηγή έμπνευσης. Καθώς παρατηρώ αυτά τα μαρμάρινα αριστουργήματα βλέπω την πηγαία δύναμη που κρύβουν μέσα τους, μια δύναμη που έχει την ιδιότητα να συνδέει εκείνη την ώρα το μυαλό μας με την καρδιά. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Να φέρω στον θεατή μια τέτοια σύνδεση.
Χρησιμοποιώντας την γλυπτική απλά ως μια γλώσσα οπτική, στόχος μου είναι να δημιουργήσω γραμμές και φόρμες που μιλούν για ισορροπία, αρμονία, ομορφιά . Συνθέσεις μέσα στις οποίες μπορεί ο καθένας να βρει λίγο α

Ατομικές Εκθέσεις

2019 “Το Εφήμερο – The Ephemeral Project” curator Σωζήτα Γκουντούνα, Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού.
2018 “Lens of Clay” curator Σωζήτα Γκουντούνα, Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής.
2016 “Αφιέρωμα στον Lorenzo Bernini” Villa Rospigliosi, Lamporecchio, Tuscany, Italy.
Ομαδικές Εκθέσεις

2013 2η Agaenale, curator Σωζήτα Γκουντούνα, Κιβωτός, Μύκονος.
2013 ‘I never promised you a rose garden’, γκαλερί Genesis, Αθήνα.
2012 “Beer and Art, Olympic Beer Factory, Ριτσώνα.
2011 “11th Plateau”, Ιστορικό Μουσείο Ύδρας.
2005 “Moments in Time” Curator Αθηνά Σχινά, Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς.
Παραγγελίες

“Η Κουκουβάγια” για το St. Catherine’s British School
Κωνσταντίνος Καραμανλής για το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
Σταύρος Νιάρχος για το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην γενέτειρά του Βαμβακού Σπάρτης.
Σταύρος Νιάρχος για το ΕΛΕΠΑΠ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Βάσος Χατζηιωάννου για το ίδρυμα Χατζηιωάννου στην Λευκωσία.
Κωνσταντίνος Λεβέντης για το ίδρυμα Λεβέντη στην Λευκωσία.
Αθηνά Γεροντοπούλου για την εταιρεία φίλων του ανθρώπου, Αθήνα
Μάνα της Χίου, σύνθεση με μητέρα και παιδιά για την Gexa στην Χίο

You may also like

artpointview.gr @ 2024