Αλέξης Πατέλης: Τα «κόλπα που σκαρφίζονται» οι πολυεθνικές

Στις καταχρηστικές πρακτικές των πολυεθνικών αναφέρεται σε βίντεο που ανήρτησε στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο χρόνος που επέλεξε να κάνει αυτή την αναφορά ο κ. Πατέλης δεν είναι τυχαία, αφού είναι λίγες μέρες μετά την αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία κάνει ιδιαίτερη μνεία στους εδαφικούς περιορισμούς προσφοράς των πολυεθνικών και στα προβλήματα που προκαλούν στις τιμές τις οποίες «φουσκώνουν» σε κάποιες αγορές. Ο Αλέξης Πατέλης αναλύει τα «κόλπα που σκαρφίζονται» οι επιχειρήσεις αυτές και τους τρόπους αντιμετώπισης.

 

Όπως επισημαίνει ως θέση αρχής, η Ελλάδα ανήκει στην ενιαία αγορά της ΕΕ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εάν ένα προϊόν πωλείται φθηνά σε μία χώρα και ακριβά σε μία άλλη, ο προμηθευτής έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει από τη φθηνή χώρα, για να το μεταπωλήσει σε κάποια άλλη (μια τεχνική που λέγεται arbitrage), εξηγεί ο κ. Πατέλης. Ωστόσο, οι πολυεθνικές από την πλευρά τους, συνεχίζει, εμποδίσουν αυτήν τη διαδικασία. 

Ως παράδειγμα παραθέτει ένα σαμπουάν: μια πολυεθνική, εξηγεί, μπορεί αλλάξει τη συσκευασία, το όνομα ή ορισμένα συστατικά του, ώστε να δυσκολέψει τη μεταπώληση του προϊόντος σε άλλες χώρες. Επίσης, μπορεί ακόμα και να απαγορεύσει στον προμηθευτή να αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που του αναλογεί. Τα μέτρα αυτά είναι οι Εδαφικοί Περιορισμοί Προσφοράς, τα οποία αναφέρονται στην επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, στην επιστολή αυτή προτείνεται μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητα της νέας Κομισιόν πρέπει να είναι η απαγόρευση τέτοιων πρακτικών.

«Εύλογο ερώτημα: Γιατί τώρα;», σημειώνει ο κ. Πατέλης και απαντά πως τώρα τίθενται οι βάσεις στις Βρυξέλλες για το τι θα κάνει η επόμενη Επιτροπή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει αποκτήσει αξιοπιστία στις Βρυξέλλες, έχοντας προτείνει μεταξύ άλλων το ενιαίο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ ήταν και ανάμεσα στις χώρες που πρότειναν το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προς το τέλος της ανάρτησής του, ο κ. Πατέλης αναφέρει «Με το χέρι στην καρδιά, μπορείτε να φανταστείτε μια τέτοια επιστολή με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα ή του Στέφανου Κασσελάκη να λαμβάνεται σοβαρά στις Βρυξέλλες;»

ΠΗΓΗ