Ο συναρπαστικός Πολωνός πιανίστας και συνθέτης Raoul Koczalski

Γράφει η πιανίστα Εφη Αγραφιώτη 

Ο Raoul Koczalski ήταν Πολωνός πιανίστας που άφησε πίσω του πολλές ώρες ηχογραφήσεων του Chopin -επίσημες και ανεπίσημες- που είναι εξ ίσου υπέροχες. Είναι συναρπαστικό το να τον ακούς.

Ως μικρό παιδί, μελέτησε με τον μαθητή του Σοπέν Κάρολ Μικούλι κατά τη διάρκεια τεσσάρων  ετών, από το 1892 έως το 1895, αλλά είχε μαθητεύσει και με αρκετούς ακόμη δασκάλους, όπως ο περίφημος Julian Gadomski.

Υπάρχουν κάμποσοι που επιχειρούν να αμφισβητήσουν τη μελέτη του με τον Mikuli, λέγοντας ότι ο Koczalski ήταν πολύ μικρός και πήγαινε μάλλον στα καλοκαιρινά σεμινάρια του  Mikuli. Είναι θέματα που πολύ μικρή σημασία έχουν, κατά την ταπεινή γνώμη μου.
Ειναι δεδομένο ότι είχε παίξει σχεδόν 1000 φορές στο κοινό μέχρι την ηλικία των 15 ετών!!!
Ο Koczalski ανέφερε πάντως λεπτομερώς την έκταση της δουλειάς του με τον Mikuli: «κάθε μάθημα διαρκούσε το λιγότερο δύο ώρες και αυτά ήταν καθημερινά μαθήματα. Ποτέ δεν μου επέτρεψε να μελετήσω μόνος… Τίποτα δεν παραμελήθηκε: στάση σώματος, ακροδάχτυλα, χρήση πεντάλ, τεχνική του legato, του staccato, του  portato, περάσματα οκταβασ Από οκτάβας, fiorituras, δομή φράσης, ο τόνος της έκφρασης μιας μουσικής γραμμής, οι δυναμικές αντιθέσεις, ο ρυθμός και πάνω απ’ όλα η φροντίδα για αυθεντικότητα με την οποία πρέπει να προσεγγιστούν τα έργα του Chopin. Εδώ δεν υπάρχει καμουφλάζ, ούτε φθηνό ρουμπάτο, ούτε άχρηστες στρεβλώσεις.»
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι έπαιζε ακριβώς όπως ο συνθέτης – κανένας μαθητής κανενός συνθέτη δεν έπαιξε με τον τρόπο που το έκαναν οι δάσκαλοι του, όπως αποδεικνύεται από τις ηχογραφήσεις που έχουμε από τους μαθητές του Liszt και άλλων.Η Polydor έχει δώσει ηχογραφήσεις του Koczalski και με αυθεντικές παραλλαγές του Mikuli . Θα είναι πιθανόν η πιο διάσημη διατηρημένη μουσική δόξα του!

Βέβαια , έχουμε σημαντικό αριθμό δισκογραφημένων αυθεντικών έργων του Chopin, από τον Koczalski, μεταξύ αυτών Etudes, Preludes και Ballades, καθώς και Βαλς κι άλλα ρομαντικά έργα για πιάνο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εδώ να τον ακούσουν να παίζει Σοπέν στο πιάνο Πλεγιέλ του Σοπέν.

Υπαρχουν και γερμανικές ηχογραφήσεις του πιανίστα των ετών 1945 -1948. Ο Koczalski πλησίαζε στο τέλος της ζωής του (κάποια από αυτά τα κομμάτια καταγράφηκαν ένα μήνα πριν πεθάνει) και το στυλ με εκτεταμένο ρουμπάτο γινόταν πια παρελθόν. Παίζει με πολυ εκφραστικό ήχο και απελευθερωμένος από το ρουμπάτο ενώ διατηρεί την υπέροχη χρήση του πεντάλ και το εξαιρετικό φραζάρισμα.

Πόσο θαυματουργό να ακούμε το παίξιμο ενός πιανίστα με τόσο πλούσια μουσική ζωή και με τόσες συναυλίες!!!!

image1.jpeg

image2.jpeg