Προς δεύτερη θητεία φαίνεται να οδεύει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παραμείνει για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα για μια πρώτη συζήτηση σχετικά με την κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας του μπλοκ.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συγκεντρωθούν για δείπνο στις Βρυξέλλες στην πρώτη τους ομαδική συνάντηση μετά τις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες έδωσαν ώθηση στα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα και ώθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία.

Το διακύβευμα είναι αν η φον ντερ Λάιεν θα λάβει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Επιτροπής, η οποία δρομολογεί και εφαρμόζει το δίκαιο της Ε.Ε. Οι ηγέτες της Ε.Ε θα αποφασίσουν επίσης για τους διαδόχους του Σαρλ Μισέλ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του Ζοζέπ Μπορέλ, του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν είναι εδώ και καιρό το ξεκάθαρο φαβορί. Ως επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 26% των εδρών, η θέση της ενισχύθηκε από την πανευρωπαϊκή ψηφοφορία.

Το εκλογικό στοίχημα του Μακρόν, που θεωρείται ευρέως ως μια κίνηση που θα αποσπάσει τον Γάλλο πρόεδρο από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, θεωρείται επίσης ότι βοηθάει την υπόθεσή της. Ο Μακρόν είχε προηγουμένως εμφανιστεί να φλερτάρει με την αντικατάσταση της φον ντερ Λάιεν με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, αλλά οι διπλωμάτες αναμένουν τώρα ότι η Γαλλία θα υποχωρήσει.