Η διλογία «Από ήλιο σε ήλιο» -με το α’ μέρος να έχει τίτλο «Αποσπερίτης», ενώ το β’ «Ανέσπερος»– αναφέρεται στην ιστορική «ματωμένη απεργία της Σερίφου».

Η «ματωμένη απεργία της Σερίφου» μπαίνοντας κάτω από το συγγραφικό μικροσκόπιο της Μαίρης Κόντζογλου γέννησε ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για έναν μεγάλο αγώνα, έναν έρωτα και τον τόπο που έθρεψε θεούς και ήρωες.

Η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου μας λέει σχετικά: «Ήταν ένα γεγονός το οποίο εγώ το αγνοούσα και όταν ταξίδεψα στις Κυκλάδες και είδα τη Σέριφο και άρχισα να ερευνώ την ιστορία της, έπεσα πάνω στην απεργία, η οποία βέβαια είναι και το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός που αφορά την Σέριφο. Η απεργία των μεταλλεργατών, όπως και η στάση των Σερφιωτισσών, των γυναικών δηλαδή της Σερίφου, κατά τη διάρκεια της απεργίας, που είναι νομίζω μοναδική στα χρονικά, με ενέπνευσε να γράψω αυτό το βιβλίο. […] Είναι ένα βιβλίο, νομίζω, αισιόδοξο. Φαίνεται πως όταν εμπνεόμαστε από ιδέες δικαίου και ελευθερίας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα.»


Πληροφορίες έκδοσηςΑποσπερίτης: Εκδόσεις Μεταίχμιο, | Ανέσπερος: Εκδόσεις Μεταίχμιο,