Ο Sir Keir Starmer δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί στο μέλλον σε νέους Ευρωπαίους να ζήσουν και να εργαστούν στη Βρετανία, καθώς δεσμεύτηκε να επιδιώξει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο επιδιώκοντας μια διμερή συνθήκη με τη Γερμανία, επέμεινε ότι αυτή δεν θα περιλαμβάνει πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, αλλά δεν μπορούσε να αποκλείσει την προοπτική αυτή στο μέλλον.
Ο Στάρμερ συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο, Σολτς, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κίνησης για την «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την Ευρώπη μετά το Brexit, και οι υπουργοί θεωρείται ότι είναι έτοιμοι να «υποχωρήσουν» μακροπρόθεσμα στο θέμα της κινητικότητας των νέων.
Ο Στάρμερ δήλωσε το εξής: «Η συνθήκη είναι διμερής, οπότε αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κινητικότητα των νέων ή κάτι τέτοιο. Αυτό έχει να κάνει με το εμπόριο, την άμυνα, την οικονομία, την παράνομη μετανάστευση κ.λπ.».
Ερωτηθείς όμως αν θα μπορούσε να αποκλείσει εντελώς οποιοδήποτε μελλοντικό σχέδιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Προφανώς ήμασταν πολύ σαφείς – όχι ενιαία αγορά, όχι τελωνειακή ένωση, όχι ελεύθερη κυκλοφορία, όχι επιστροφή στην ΕΕ. Έτσι, η συζήτηση για μια στενή σχέση εντός της ΕΕ ή με την ΕΕ γίνεται σε αυτό το πλαίσιο».
Το Βερολίνο είναι κατανοητό ότι ενδιαφέρεται για κάποιου είδους πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, το οποίο θα επέτρεπε σε νέους Ευρωπαίους να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία.
Ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι η Γερμανία θα ήθελε μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων, παρά τις επιφυλάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου για οτιδήποτε θα άνοιγε την πόρτα στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.
Ερωτηθείς για το τι θα ήθελε ο καγκελάριος Σολτς από τη συνάντηση, ο Schmid δήλωσε: «Είναι λίγο πολύ στην ίδια σελίδα. Έτσι, υπάρχει μια συνεχής πίεση από τη γερμανική κυβέρνηση να φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην Ευρώπη και να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς, από το εμπόριο μέχρι τα δικαιώματα κινητικότητας των φοιτητών και την άμυνα. Και στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχει επίσης η ιδέα όχι μόνο να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια συμφωνία ΕΕ-ΗΒ, αλλά και να ενισχύσουμε τους διμερείς δεσμούς μεταξύ Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας με τη σύναψη μιας διμερούς συνθήκης φιλίας ή συνεργασίας, όπως υπάρχει ήδη μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, η λεγόμενη συμφωνία του Lancaster House».
Ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων ήταν «ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του καταλόγου των επιθυμιών μας», αλλά «αυτό δεν αφορά τη μετανάστευση με τη γενική έννοια», είπε, προσθέτοντας: «Πρόκειται για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στη Μεγάλη Βρετανία για διαμονή περιορισμένης διάρκειας, για σκοπούς όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, ανταλλαγές νέων ή ανταλλαγές φοιτητών».
Αλλά πρότεινε ότι θα μπορούσε να συμπεριλάβει «την εργασιακή εμπειρία που είναι επίσης περιορισμένης διάρκειας».
Οι Times αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να «υποχωρήσει» για να μην μπλοκάρει την ευρύτερη επαναφορά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι υπήκοοι της ΕΕ κάτω των 30 ετών θα μπορούσαν να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και τρία χρόνια, με αμοιβαία συμφωνία.
Ο Starmer δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν εκπαιδευτικές ανταλλαγές. Δήλωσε δε στους δημοσιογράφους: «Θέλουμε μια στενή σχέση, φυσικά, και πιστεύω ότι αυτή μπορεί να επεκταθεί στην άμυνα, την ασφάλεια, στην πραγματικότητα, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και, φυσικά, το εμπόριο».
Mε πληροφορίες από τους times