Home Τριτη Ματια Eπιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην απώλεια θέσεων εργασίας

Eπιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην απώλεια θέσεων εργασίας

by bot
Είναι τρομερό πόσες αλήθειες λένε οι αριθμοί. Συζητούσα σήμερα με ένα καλό φίλο για τις επιπτώσεις του AI στην απώλεια θέσεων εργασίας, και είχε τη συνήθη αγωνία όλων μας για το πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτές που χάνονται. Δεν είχα ιδέα, αλλά του είπα ότι ήμουν σίγουρος για την εξελικτική ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί περισσότερες από όσες χάνει.
Μετά τη συνάντηση μας, δυστυχώς, είδα αυτό το γράφημα. Παρουσιάζει τον αριθμό των υπαλλήλων που χρειαζόταν οποιαδήποτε από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, για να παράγει 1 εκατομμύριο δολάρια σε έσοδα. Εν ολίγοις, για κάθε εκατομμύριο έσοδα που παρήγαγε η μέση εταιρεία του S&P 500 το 1985, χρειαζόταν περίπου 8 υπαλλήλους.
Με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός αυτός έπεφτε δραματικά, και σήμερα κάθε εταιρεία του S&P 500 χρειάζεται μόλις 2 υπαλλήλους για κάθε εκατομμύριο που παράγει! Το νούμερο είναι τρομερό, μιλάμε για τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας, περίπου το 80% αυτών που χρειάζονταν το 1985, για το ίδιο αποτέλεσμα σήμερα. Και όλα αυτά κυρίώς χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, τους αυτοματισμούς και τη διάδοση των υπολογιστών.
Όμως η εικόνα αντιστρέφεται πλήρως αν κάποιος κοιτάξει την πορεία που είχε η ανεργία από το 1985 ως σήμερα στην Αμερική (https://www.thebalancemoney.com/unemployment-rate-by-year-3305506). Από 8% περίπου που είχε τότε, σήμερα έχει σχεδόν το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, σχεδόν 3%. Η οικονομία έχει υπερθερμανθεί και η FED αδυνατεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης των επιτοκίων.
Τι έχει συμβεί εδώ; Προφανώς τα εκατομμύρια θέσεις εργασίας που αναμφίβολα χάθηκαν, αντικαταστάθηκαν με ακόμα περισσότερες σε άλλους τομείς, από το service industry, στο self employment, κλπ. Και όσοι μονίμως ανησυχούν για τις χαμένες θέσεις εργασίας λόγω της τεχνολογίας, υποτιμούν το ανθρώπινο είδος και την προσαρμοστικότητα και δημιουργικότητα του.
Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας οι θέσεις εργασίας που χάνονταν αντικαθίσταντο πάντα από νέες, ακόμα περισσότερες. Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί και να υποτιμά τους κινδύνους. Αλλά οι ευκαιρίες πρέπει να είναι εκεί, μπροστά μας, έτοιμες να τις αρπάξουμε.

You may also like

artpointview.gr @ 2024