Home Προβολεις Το νέο βιβλίο του Γεώργιου-Στυλιανού Πρεβελάκη

Το νέο βιβλίο του Γεώργιου-Στυλιανού Πρεβελάκη

“Στον Ο.Ο.Σ.Α. – Γεωπολιτική θεωρία και Διπλωματική Πράξη”

by bot

Το νέο βιβλίο του Γεώργιου-Στυλιανού Πρεβελάκη
“Στον Ο.Ο.Σ.Α. – Γεωπολιτική θεωρία και Διπλωματική Πράξη”

Με το βιβλίο του Στον Ο.Ο.Σ.Α.: Γεωπολιτική θεωρία και Διπλωματική πράξη, ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής που θήτευσε δυο φορές ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ τόσο το 2013-15, στην κορύφωση της κρίσεως χρέους/των Μνημονίων, όσο και το 2019-23, μετά την έξοδο της χώρας από τα εν λόγω Μνημόνια, επιχειρεί να φωτίσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται, για ένα μάλλον αγνοημένο διεθνή Οργανισμό. Και για την αξιοποίησή του από την Ελλάδα, την ελληνική εξωτερική πολιτική/διπλωματική πρακτική.

Με την διπλή αυτή ματιά, ο Γ. Πρεβελάκης είχε τη δυνατότητα να δει και να αναστοχασθεί τις δυνατότητες μετεξέλιξης του Οργανισμού στην εποχή της τωρινής κρίσης της παγκοσμιοποίησης. Πώς, δηλαδή με απόμακρες ψυχροπολεμικές μνήμες του ΟΟΣΑ (που ξεκίνησε ως ΟΕΟΣ, επί Σχεδίου Μάρσαλ) θα μπορούσε να αναζητήσει ένα «νέο παράδειγμα» στο άνοιγμα της γεωπολιτικής στις θάλασσες – και στη μελέτη/προσέγγιση των πληθυσμιακών προκλήσεων.

Προλογίζοντας το βιβλίο ο Παναγιώτης Όθωνος Πικραμμένος, θεωρεί ότι ο ΟΟΣΑ αποτελεί τον μόνο υφιστάμενο οργανισμό ο οποίος θα μπορούσε να στεγάσει μια «Δημοκρατική Κοινοπολιτεία της Δύσης», την οποία απαιτούν οι καιροί.

Πάντως, η διεξοδική ματιά του Γ. Πρεβελάκη δίνει δείγματα του πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια πιο προωθημένη ανάγνωση του ΟΟΣΑ και των δυνατοτήτων του. Όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά σίγουρα με την Ελλάδα να αναγνωρίζει και να συμπαρατάσσεται προς έναν τέτοιο ρόλο.

_______________________

Info:
Το βιβλίο κυκλοφορεί
από τις Εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε.-economia Publishing
και διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (e-book).

You may also like

artpointview.gr @ 2024