Home Podcast & Youtube Podcast Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο – Θανάσης Δρίτσας

Podcast Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο – Θανάσης Δρίτσας

Ιατρική στο σπίτι και οι ανθρωπιστικές σπουδές στην ιατρική - Μέρος Α

by bot

Podcast Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο – Θανάσης Δρίτσας | Ιατρική στο σπίτι και οι ανθρωπιστικές σπουδές στην ιατρική – Μέρος Α

Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη

Προσκεκλημένος του Θανάση Δρίτσα ο Γιώργος Θεοχάρης, συζητούν μαζί την ιστορία της σύστασης των SOS γιατρών και σκιαγραφούν αυτή την «ευγενή» πράξη, συνάμα και «περιπέτεια», των ιατρικών επισκέψεων στο σπίτι. Επίσης συζητούν τα προβλήματα της σχέσης γιατρών-ασθενών ενώ σχολιάζουν την αξία των ανθρωπιστικών σπουδών στην ιατρική παρουσιάζοντας και την σειρά εκδόσεων πάνω στο αντικείμενο αυτό την οποία διευθύνει και επιμελείται ο Γιώργος Θεοχάρης.  Για το σύνολο του έργου και της προσφοράς του ο Γιώργος Θεοχάρης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2023).

 

Γιώργος Θεοχάρης – βιογραφικό

Ο (Παθολόγος ιατρός) Γιώργος Θεοχάρης, γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1984. Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακή εκπαίδευση από το πανεπιστήμιο PIERRE et MARIE CURIE, PARIS VI σε δύο τομείς. Συγκεκριμένα, το 1986 έλαβε Πανεπιστημιακό δίπλωμα στην «Αντιμετώπιση Επειγόντων Περιστατικών» και εργάστηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου PITIE στο Παρίσι καθώς επίσης το 1987 έλαβε αντίστοιχο τίτλο στο πεδίο «Υγεία στον Κόσμο: Τροπικά νοσήματα». Το 1992 έλαβε τίτλο ιατρικής ειδικότητας στην Παθολογία. Το 1987, ως Assistant Etranger στο πανεπιστήμιο PIERRE et MARIE CURIE, PARIS VI ασχολήθηκε στη διατριβή του με το θέμα των non-Hodgkin λεμφωμάτων σε ασθενείς με AIDS. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 1985 έως 1992, διετέλεσε Εσωτερικός Βοηθός σε πληθώρα πανεπιστημιακών νοσοκομείων εντός και εκτός Ελλάδος (νοσοκομεία SALPETRIERE, PITIE, BERLTHOT κ.ά.), υπό την επιστημονική καθοδήγηση σημαινόντων προσωπικοτήτων της ιατρικής, μεταξύ αυτών των Καθηγητών Gentilini, Emerit, και Godeau.

Το 1993, πρωτοπορώντας στην Ελλάδα, δημιούργησε, στο πρότυπο των SOS Médecins, τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ μια εταιρεία αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών κατ’ οίκον, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, στην οποία κατέχει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι και σήμερα. Η άσκηση της ιατρικής από  τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ απετέλεσε αντικείμενο ερευνητικής δραστηριότητας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το 2001 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής (ΕΕΕΕΙ), τη μόνη εταιρεία εξωνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής παγκοσμίως, η οποία διοργάνωσε επιστημονικά ιατρικά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας και εξέδωσε το επιστημονικό περιοδικό υπό τον τίτλο «Ελληνική Εταιρεία Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής» καθώς επίσης και το βιβλίο Εξωνοσοκομειακή Επείγουσα Ιατρική.

Από το 2021 διατελεί Επιστημονικός Διευθυντής της σειράς βιβλίων υπό τον τίτλο «Ιατρικές Ανθρωπιστικές Σπουδές» (των εκδόσεων Παπαζήση). Μετέφρασε στα ελληνικά το βιβλίο του χειρουργού Miles Little Ανθρώπινη Ιατρική και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου Οι Αρχές και η Άσκηση της Αφηγηματικής Ιατρικής. Με τον τρόπο αυτό εισήγαγε στην Ελλάδα το άγνωστο αυτό επιστημονικό πεδίο και φώτισε τις έννοιες του ανθρώπου και του ανθρωπισμού ανάγοντάς τους σε κεντρικούς άξονες και σημεία αναφοράς της επιστήμης της ιατρικής, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται. Σήμερα διατελεί, επίσης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών και διατηρεί παθολογικό ιατρείο στην περιοχή του Συντάγματος.

 

«Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο» με τον καρδιολόγο Θανάση Δρίτσα

Μέσα από το podcast «Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο» ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτης και συγγραφέας παρουσιάζει μια ολιστική προσέγγιση στην έννοια της πρόληψης, την αξία της αλλαγής τρόπου-φιλοσοφίας ζωής στην πρόληψη πολλών νοσημάτων και παραγόντων κινδύνου, την αξία της φυσικής άσκησης και της τροποποίησης ψυχοκοινωνικών παραμέτρων μέσα από την κατανόηση της σύνδεσης Νους-Σώμα, την αξία των δημιουργικών παρεμβάσεων μέσω τέχνης στη θεραπεία πολλών παθήσεων, τις αλληλεπιδράσεις γενετικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων στα πλαίσια της ιατρικής ακριβείας και της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης στο μέλλον. Ο Θανάσης Δρίτσας μέσα από αυτό το podcast θα προσπαθήσει (κυρίως) να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα των ημερών μας: Παραμένει η άσκηση της ιατρικής ανθρωποκεντρική σήμερα;

You may also like

artpointview.gr @ 2024