Λευκορωσία ・ Η μεγάλη εκκαθάριση
Η νύχτα των εκτελεσμένων ποιητών
Σας υπόσχομαι, φίλοι μου, Τα χωράφια μου, τα δάση μου – σας λέω – δεν είμαι ένοχος!
Ο Michaś Čarot, Λευκορώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, έγραψε αυτό το ποίημα στον τοίχο του κελιού του την ημέρα πριν από την εκτέλεση του. Τη νύχτα της 30ής Οκτωβρίου 1937 εκτελέστηκαν περισσότερες από 100 Λευκορωσικές πολιτιστικές προσωπικότητες και επιστήμονες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκτέλεση στο πλαίσιο ενός κύματος καταστολής κατά της διανόησης της χώρας.
Μεταξύ του 1929 και του 1938, η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης είχε ως στόχο να εξαλείψει τους εθνικά σκεπτόμενους δημιουργούς, εκπαιδευτικούς, αξιωματούχους και επιστήμονες. Αρκετές εκατοντάδες εξορίστηκαν από τη Λευκορωσία, αρκετές εκατοντάδες εκτελέστηκαν και δεκάδες στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας, όπου χάθηκαν στο Γκούλαγκ. Δεκάδες χιλιάδες χειρόγραφα αδημοσίευτων έργων αυτών των προσωπικοτήτων, τα οποία δεν είχαν περάσει τη λογοκρισία, κάηκαν. Πολλοί από αυτούς θάφτηκαν στο δάσος Kurapaty κοντά στο Μινσκ, μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλα θύματα της σταλινικής τρομοκρατίας.
Οι Λευκορώσοι αντιμετώπισαν την καταστολή στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής του σταλινισμού που στόχευε στην καταστολή κάθε εκδήλωσης εθνικής ταυτότητας. Στη γειτονική Ουκρανία, συγγραφείς, επιστήμονες, φοιτητές, δάσκαλοι και γιατροί αντιμετώπισαν τελικά παρόμοια μοίρα με τη λευκορωσική διανόηση. Οι Πολωνοί ήταν μια από τις ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από τη σταλινική καταστολή. Το 1939, μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Πολωνία, άρχισαν μαζικές συλλήψεις αξιωματικών και διανοουμένων. Η καταστολή κατά των Πολωνών ήταν συστηματική, αντανακλώντας την επιθυμία της σοβιετικής ηγεσίας να εξαλείψει τις πιθανές απειλές από «εχθρικές» εθνικές ομάδες.
Το σταλινικό καθεστώς κατέστρεφε συστηματικά μέλη πολιτιστικών και εθνικών κινημάτων. Οι Λευκορώσοι πραγματοποίησαν την πρώτη εκδήλωση μνήμης στη μνήμη των θυμάτων το 1988, 50 χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκκαθάριση. Έκτοτε, τόσο οι σοβιετικές αρχές όσο και το καθεστώς Λουκασένκα αντιτίθενται συνεχώς στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην τοποθεσία Kurapaty – την τοποθεσία που έχει γίνει σύμβολο της λευκορωσικής ανεξαρτησίας, του πολιτισμού και της αντίστασης κατά του δικτατορικού καθεστώτος.
Παρά την εγκατάσταση ενός μνημείου από την κυβέρνηση το 2018 και την επίσημη αναγνώριση της ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, η επίσκεψη στο Kurapaty παραμένει σήμερα επικίνδυνη. Πολλά άτομα που έχουν τονίσει δημοσίως τη σημασία του Κουραπάτι και έχουν επισκεφθεί τον χώρο του μνημείου έχουν φυλακιστεί και έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτικοί κρατούμενοι. Μεταξύ αυτών είναι ο Ales Bialiatski, διακεκριμένος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και ιδρυτής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna. Ο Bialiatski έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Σήμερα, ο εορτασμός της Νύχτας των Εκτελεσθέντων Ποιητών απαγορεύεται ανεπίσημα στη Λευκορωσία. Ως αποτέλεσμα, εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη της Μεγάλης Τρομοκρατίας πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του εξωτερικού – όχι όμως στη Λευκορωσία. Τη λεγόμενη Νύχτα των Εκτελεσθέντων Ποιητών, οι Λευκορώσοι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να διαβάσουν ποιήματα και να θυμηθούν εκείνους που αγωνίστηκαν για τη διατήρηση της λευκορωσικής τους ταυτότητας
Editor’s note
Sofiya Tryzub-Cook
The europeancorrespondent.com