Από την Πέμπτη 3 Απριλίου έως το Σάββατο 12 Απριλίου, στο Βρυσάκι (Βρυσακίου 6, Πλάκα), η Ρούλη Μπούα μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις «Ωραίες των Δίσκων», μια έκθεση που συνδυάζει την τέχνη της ζωγραφικής με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά.
Η έκθεση «Ωραίες των Δίσκων» αναβιώνει πρόσωπα και τοπία της ελληνικής ιστορίας, από τους ήρωες της Επανάστασης μέχρι τις προσωπικότητες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η δημιουργός
Σημείωμα Επιμελήτριας
«Αναζητώντας, αποκτώντας και επιζωγραφίζοντας εδώ και μία πενταετία παλαιούς μεταλλικούς δίσκους σερβιρίσματος διαφορετικού σχήματος και προέλευσης, η Ρούλη Μπούα συνέθεσε, ενδεχομένως ασυνείδητα στην αρχή μα με ενθουσιώδη συστημική προσήλωση στη συνέχεια, μια συναρπαστική πυκνή ενότητα ρομαντικών χαρακτήρων, τόπων και ιστορικών επεισοδίων που θα λάμπρυνε ως χωριστή αυτοτέλεια πολυτίμων νεοσύστατων κειμηλίων τις ωραιότερες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές αντικειμένων καθημερινού πολιτισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Οι Ωραίες των Δίσκων γεννήθηκαν μέσα στον εγκλεισμό, ως ανάπαυλα από τα πυκνά ναΐφ χαρακτηριστικά τελάρα της ζωγράφου, ως ιδέα συμμετοχής σε επετειακές εκθέσεις που προετοιμάζονταν με αφορμή τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την Εθνεγερσία. Από τα ευζωνάκια και τους βουκολικούς ήρωες του 2020 και τις αξέχαστες ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης που ζωγραφίστηκαν έναν χρόνο μετά, με προορισμό την Ύδρα και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας με αφορμή τις επετειακές εκθέσεις του 2021, ως τους θαυμάσιους θεματικούς δίσκους με αφορμή την Επέτειο των εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 2022 ή με αφορμή αφιερώματα σε ετερόκλητους διαχρονικούς ελληνικούς ίσκιους όπως ο Καραγκιόζης και ο Θεόφιλος, λογοτεχνικούς ήρωες όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αλλά και υπαρκτά πρόσωπα που συνάντησαν τη σφαίρα του μύθου όπως ο Λόρδος Βύρωνας και ο Ευαγγέλης Ζάππας, η Ρούλη Μπούα διατρέχει με ιστορική και ενσυναισθητική γνώση, με οικονομία αφήγησης, με δροσερό ένστικτο και με στιλπνή τεχνική, τη νεότερη ελληνική ιστορία και τις αθέατες κόγχες της ομορφιάς της.
Με φόντο άλλοτε τον Κεράτιο, τον Βόσπορο ή το Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης και άλλοτε τα ριζά της Ακρόπολης ή τον Λυκαβηττό, άλλοτε τον Τσεσμέ ή την αυλή του Αλή Πασά στα Γιάννενα και άλλοτε τη Μικρά Αγγλία, τις Σπέτσες και τη μυροβόλο Λέσβο, η Ωραία του Πέραν και η Ωραία των Αθηνών, η Κυρά Φροσύνη, η Ευανθία Καΐρη, η Γαρυφαλιά Μιχάλβεη, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, η Ρόζα Μπότσαρη και η Τζέιν Θεοτόκη, συναντούν την Άγνωστη της Αθήνας και τη Χωρική της Θεσσαλονίκης, τη Νοσταλγό και τη Γυφτοπούλα Αϊμά, την Ωραία Βεζυροπούλα και το Κορίτσι της Κάσου.
Οι συλλεκτικοί σήμερα διακοσμημένοι δίσκοι φιλοξενίας του 19ου αιώνα, που μιμούμενοι τη δημοφιλή στην Άπω Ανατολή ζωγραφική με λάκα, δημιουργήθηκαν με την τεχνική japanning στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ευρώπη, αποτελούν γοητευτικά τεκμήρια του πολιτισμού και της καθημερινής τελετουργίας της εποχής τους, διασώζοντας παράλληλα πολύτιμα ιστορικά και τοπιογραφικά στοιχεία.
Στον απόηχό τους, η Ρούλη Μπούα, εμφυσώντας με μαεστρικό πάθος το άρωμα και την ατμόσφαιρα μιας αλλοτινής εποχής, δίνει πνοή και χρώμα σε ξεθωριασμένα πρόσωπα, σε απολεσθέντες τόπους. Εισχωρώντας στο δικό της μικρό Μουσείο των τελετουργικών αυτών σπαραγμάτων, ο θεατής συγκινείται και ευφραίνεται, παίρνει μέρος και πάλι σε μια κρυστάλλινη ξεχασμένη γιορτή.»
Ίρις Κρητικού
Πληροφορίες Έκθεσης:
Ρούλη Μπούα- Οι Ωραίες των Δίσκων
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Χώρος: Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης (Βρυσακίου 6, Πλάκα)
Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Απριλίου 2025, 19.00-22.00
Διάρκεια Έκθεσης: 3-12 Απριλίου 2025
Ώρες Λειτουργίας: 12.00-20.00
Ποια είναι η Ρούλη Μπούα
Η Ρούλη Μπούα είναι μια καταξιωμένη Ελληνίδα καλλιτέχνις που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Académie des Beaux-Arts του Παρισιού (στο atelier του Claude Bouscau) και Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει κύκλους σπουδών στην Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης, Βυζαντινή Αγιογραφία, Σκηνογραφία και Θεατρικό Κοστούμι.
Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, η Ρούλη Μπούα έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών και διεθνών διοργανώσεων, με εκφραστικό μέσο τη Ναΐφ Ζωγραφική. Τα έργα της βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία Ναΐφ Ζωγραφικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.