Ο. Στάθης Βατανίδης, καταξιωμένος καλλιτέχνης στην Αθηναϊκή σκηνή τα τελευταία 35 χρόνια παρουσιάζει στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Εμμονές και Αινίγματα» σε επιμέλεια του Ιστορικού Τέχνης Μάνου Στεφανίδη.
Τα εγκαίνια Θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Απριλίου από τις 17:30-22:30 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Μαΐου 2025.
Ο Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης που επιμελείται την έκθεση αναφέρει σχετικά στο κείμενο που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:
«Ο Στάθης Βατανίδης τα τελευταία χρόνια επιμένει στο να ενσωματώνει στις συνθέσεις του πρόσωπα ή λεπτομέρειες από έργα παλιότερων ζωγράφων που έχει μελετήσει και αγαπήσει. Έτσι οι τελευταίες .» ενώ συνεχίζει γράφοντας …«Σε όλη την δημιουργία του Στάθη Βατανίδη, η έννοια του κακού και του καλού χρόνου, η ανθρώπινη περίπτωση ως αίνιγμα, ως αξεδιάλυτο κουβάρι χαράς και λύπης αλλά και η ευκαιρία για διαφυγή του ίδιου και διαφυγή μας μέσα από την τέχνη, είναι σταθερά παρούσες. Επιπλέον, στις «Εμμονές» δίπλα στις φιγούρες των ανώνυμων κυκλοφορούν τα κορίτσια του Βερμέερ, οι εφιάλτες του Βαν Γκογκ, οι πριγκίπισσες και οι ευγενείς του Βελάσκεθ, οι μάνες με τα νεκρά παιδιά ή οι Δεσποινίδες της Αβινιόν του Πικάσσο. Κάπου στην άκρη δίπλα στα ιερά πρόσωπα του Μυστικού Δείπνου κάθεται κάποιος που μπορεί να μου μοιάζει ή να σου μοιάζει. Αυτό είναι. Τα πρόσωπα των θεατών του Βατανίδη είναι περσόνες πίσω από τις οποίες κρύβεται ο ζωγράφος ο ίδιος. Αθώος, αμέριμνος αλλά και συγχρόνως περίεργος και γεμάτος άδολο ενδιαφέρον για τους καημούς αλλά και τις ελπίδες και τις χαρές αυτού του κόσμου. Ο ίδιος ο ζωγράφος επαναλαμβάνει συχνά την πασίγνωστη ρήση πως δεν μπορούμε, έστω κι αν θέλουμε να αποφύγουμε τα βήματα των γιγάντων. Οι γίγαντες πάντοτε θα μας κατατρέχουν. Στην περίπτωση όμως των συγκεκριμένων πινάκων, οι γίγαντες γίνονται άγιοι που σκέπουν όσους αγαπούν την ζωγραφική και την ιστορία της.»ενότητες της ζωγραφικής του πορείας μοιάζουν με ένα είδος προσωπικού φανταστικού μουσείου, ενός παλίμψηστου και μιας εγκυκλοπαίδειας τέχνης όπου οι ιδανικές εικόνες της ιστορίας του ωραίου συνυπάρχουν με τους καθημερινούς ανώνυμους ανθρώπους που συνήθως πρωταγωνιστούν στους πίνακες αυτού του ζωγράφου. Μοιάζει σαν όλη η τέχνη να είναι ένα θέατρο και οι φιγούρες του Βατανίδη να αποτελούν τους αποκλειστικούς θεατές του