Τα Παστά της Πάρου / Εκδήλωση Παριανών στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025
Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Διάρκεια: 23 ώρες 30 λεπτά
Η Πάρος γιορτάζει τα παστά της και τις ρίζες της με ένα διήμερο αφιερωμένο στη γαστρονομική της παράδοση.
Για ένα διήμερο θα αναδειχτούν οι τοπικές γεύσεις, η μνήμη και η τέχνη της παριανής κουζίνας με κέντρο τα παστά αλλά και μέσα από ποικιλία προϊόντων όπως τυριά, κρασιά, παξιμάδια, αμυγδαλωτά, κάπαρη και μέλι.
Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΔΙΗΜΕΡΟΥ περιλαμβάνει:
θα λειτουργήσει εργαστήριο παρασκευής παστών με επίδειξη και συμμετοχή του κοινού.
Παράλληλα θα γίνονται δράσεις με παρουσιάσεις για την παριανή γαστρονομία και την ιστορία των παστών.
Την παρουσίαση και το συντονισμό αυτών θα έχει
η ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ,
Δημοσιογράφος και Συγγραφέας.
Οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν στις 15.00 και θα έχουν ως εξής:
“Ορθή Διαχείριση και Διαδικασία Ωρίμανσης Ψαριών – Σύγχρονες Τεχνικές”
ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΟΥΡΑΝΗΣ,
Μάγειρας, Εστιάτορας, Συγγραφέας.
Δήμητρα Μυλωνά. Αρχαιολόγος «Tα Παστά Των Αρχαίων»
“Τα Παστά των Αρχαίων”
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑ,
Αρχαιολόγος Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας, Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης.

“Παστά και Λιόκαυτα της Πάρου – Λαογραφικές και εικαστικές προσεγγίσεις”
ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ,
Ιστορικός Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών.
“Η Παριανή Κουζίνα”
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ,
Σεφ, Ιδιοκτήτρια Εστιατορίου, Συγγραφέας.


Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Σαββάτου θα συνεχιστεί ως κάτωθι:
Χαιρετισμοί Δημάρχων και Διοργανωτών
“Γλέντι Παράδοσης και Παριανής Γεύσης”
Ανοιχτό γλέντι με παριανά εδέσματα, προσφορά τοπικών προϊόντων και ποτών.
Παραδοσιακή μουσική με τη συμμετοχή Παριανών μουσικών καλλιτεχνών / μουσικό σχήμα “SOFRANO – ΠΑΛΑΙΟ ΚΥΜΑ”.
θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής του Παριανού Ζωγράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΦΝΑΙΟΥ,
θα προβληθούν φωτογραφίες της Πάρου του ’70 του Παριανού Φωτογράφου ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΤΕΛΛΑ από τα αρχεία του Συνδέσμου Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου,
θα δοθούν κεράσματα τοπικών προϊόντων.
η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ.) και
ο Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου “ΝΑΪΑΣ”.
ο Δήμος Πάρου
μαζί με τον Προοδευτικό Σύλλογο Κωστιανών,
τον Προοδευτικό Σύλλογο Λευκιανών Αθήνας,
το Σύνδεσμο Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου,
το Σύλλογο Παρίων Αντιπαρίων “η Εκατονταπυλιανή”
και το Σύνδεσμο Ναουσαίων Πάρου.
Υποστηρικτής Επικοινωνίας το Πάρκο Πάρου.
Μεγάλοι Χορηγοί:
Αγάντα Bites n Delights
ΑΜΕΣ “ΝΗΡΕΑΣ”
Το Πάριον Τυροκομείο
Ταντάνης
Dafni’s Philoxenia,
Geofish Fresh Fish & Seafood,
Kandiani Bleu Ciel
ΑΜΕΣ “ΝΗΡΕΑΣ”
Το Πάριον Τυροκομείο
Ταντάνης
Dafni’s Philoxenia,
Geofish Fresh Fish & Seafood,
Kandiani Bleu Ciel
Χορηγοί:
Αρτοποιείο “ο Στρατής”
Πεtra
Σούμα Δαβερώνας
Φούρνος Νικήτας
Hotel Doukissa
Kalypso Hotel & Villas
Karino
Liprando Hotel
Moraitico
Paros Farming Community
Sigma T
Πεtra
Σούμα Δαβερώνας
Φούρνος Νικήτας
Hotel Doukissa
Kalypso Hotel & Villas
Karino
Liprando Hotel
Moraitico
Paros Farming Community
Sigma T
#ΤαΠαστάΤηςΠάρου #Πάρος #Γαστρονομία #ΠαραδοσιακέςΓεύσεις #Δημοτική_Αγορά_Κυψέλης #Παραδοσιακό_Γλέντι #ΠαριανήΠαράδοση #Taste_of_Paros #ΟΠΑΣ_Εκδηλώσεις
Δείτε λιγότερα
Αθήνα, Ελλάδα