Home Σουφλέ σοκολάτας το τέλειο

Σουφλέ σοκολάτας το τέλειο

by bot

Σουφλέ σοκολάτας το τέλειο

Ένα υπέροχο ζεστό, αφράτο σουφλέ σοκολάτας… το απόλυτο σοκολατένιο γλύκισμα που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Εδώ σας δίνουμε τη τέλεια συνταγή για ένα σουφλέ με παχύρευστη σοκολατένια υφή και γεύση, που θα ανεβάσει τη γευστική απόλαυση του ουρανίσκου σας… στα ουράνια. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας, κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 80 γρ. βούτυρο φρέσκο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 8 αυγά χωριστά κρόκοι και ασπράδια
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 καψουλίτσα βανίλιας σκόνη
  • 1 κ.γ. νες καφέ σε σκόνη
  • ζάχαρη άχνη και κρέμα γάλακτος πλήρης για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Βάζετε σε μεταλλικό μπολ τα κομματάκια σοκολάτας και βουτύρου και τα λιώνετε σε μπεν μαρί, σε νερό που σιγοβράζει, φροντίζοντας να μην ακουμπά το μπολ με τη σοκολάτα στο νερό που σιγοβράζει, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσουν τα υλικά και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.  Το αποσύρετε από τη μπεν μαρί, προσθέτετε το νες καφέ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί ισομερώς. Ρίχνετε τα ασπράδια αυγών σε καθαρό μπολ και τα χτυπάτε με καθαρό μίξερ για 3 λ περίπου ή μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να στέκεται. Αφήνετε τη μαρέγκα σας στην άκρη. Ρίχνετε τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε για 5 λ περίπου ή μέχρι να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε σταδιακά, λίγη τη φορά τη μαρέγκα μέσα στη κρέμα των κρόκων και μια  μαρίζ ανακατεύετε πολύ απαλά με αργές κινήσεις κυκλικές , μαλακές και από κάτω προς τα πάνω. Μόλις ενσωματωθεί η μαρέγκα σταματάτε αμέσως το ανακάτεμα. Με την ίδια διαδικασία που ενσωματώσατε τη μαρέγκα στο μείγμα κρόκων τώρα θα ενσωματώσετε και το μείγμα λιωμένης σοκολάτας δηλ. θα τη ρίξετε σταδιακά μέσα στο μείγμα κρόκων, μαρέγκας ανακατεύοντας με αργές μαλακές κυκλικές ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω. Σημείωση: Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 4-5 λ αλλά είναι απαραίτητο να γίνει αργά και απαλά προκειμένου να μείνουν οι “φυσαλίδες” αέρα μέσα στο μείγμα για να έχετε ένα εξαιρετικά αφράτο αποτέλεσμα.  Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Τα μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι και αρχίζετε να κοσκινίζετε το μείγμα σε 4-5 δόσεις πάνω από το μπολ με το μείγμα μείγμα σοκολάτας ανακατεύοντας με μαρίζ, με τις ίδιες κυκλικές απαλές κινήσεις που αναφέρουμε πιο πάνω φροντίζοντας να ενσωματώνονται μετά από κάθε προσθήκη.  Γεμίζετε 8 ατομικά φορμάκια 1 εκ. περίπου πριν το χείλος από τα φορμάκια για να φουσκώσει το μείγμα ελαφρώς πάνω από τη κορυφή τους. Τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 7 λ, τα βγάζετε αμέσως από το φούρνο. [*] Τα σερβίρετε μέσα σε 1-2 λ από τη στιγμή που τα βγάλατε από το φούρνο πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να τα σερβίρετε και με κρέμα γάλακτος με ένα κουταλάκι το σπάτε ελαφρώς στη κορυφή του κάνοντας μια λακουβίτσα και εκεί ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος. Σημείωση: Μπορείτε να φτιάξετε νωρίτερα το μείγμα, να το σκεπάσετε με μια μεμβράνη, να το βάλετε στο ψυγείο και να τα ψήσετε όταν τα χρειαστείτε.

[*] Δεν θα κουραστούμε να αναφέρουμε ότι ούτε όλοι οι φούρνοι, ούτε τα φορμάκια είναι ίδια και δεν είναι δυνατόν να υπολογίσουμε τον ακριβή χρόνο ψησίματος ώστε να έχετε ένα ψημένο εξωτερικά σουφλέ αλλά παχύρρευστο στο κέντρο. Προτείνουμε τη πρώτη φορά που θα τα ψήσετε να ψήσετε μόνο 1 από τα δικά σας φορμάκια, στο δικό σας φούρνο για να υπολογίσετε ακριβώς αν θα τα ψήσετε ½ λ λιγότερο ή ½ λ περισσότερο ώστε να πετύχετε την ακριβή υφή. Στη συνέχεια ψήνετε και τα υπόλοιπα.

artpointview.gr @ 2024