Μαρτυρίες ανθρώπων που νίκησαν τον κορωνοϊό με τη βοήθεια του «τσιμπήματος» – Τι δείχνει ο τρόπος που κόλλησαν και η ήπια συμπτωματολογία τους
Και οι τρεις τους, αν και εμβολιασμένοι – με διαφορετικά σκευάσματα ο καθένας -, κόλλησαν κορωνοϊό. Ο ένας δεν κατάλαβε καν ότι νοσούσε, στον άλλον τα συμπτώματα ήταν ελαφρά και κράτησαν μία-δύο ημέρες, ενώ εκείνο που κυρίως απασχολεί την τρίτη είναι μια κόπωση που θεωρεί πως οφείλεται στην COVID. Και οι τρεις συνειδητοποίησαν πότε και περιγράφουν πώς κόλλησαν – ήταν αρκετή μια στιγμή απροσεξίας. Οπως και να ‘χει, όλοι τους συμφωνούν πως ο εμβολιασμός τούς βοήθησε να ξεπεράσουν ανώδυνα αυτή την περιπέτεια, χωρίς να απειληθεί η ζωή τους, και αφηγούνται την εμπειρία τους στο «Βήμα».
Πυρετός για δύο ημέρες
Λίγο μετά το Πάσχα, αν και εμβολιασμένος με το Johnson & Johnson, ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, μαθαίνοντας ότι νόσησε από κορωνοϊό κάποιος φίλος του, με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή, έσπευσε να κάνει self test. Βγήκε θετικό, τα ίδιο και το μοριακό που ακολούθησε. «Είχα πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, σύμφωνα με το PCR. Είχαμε βρεθεί 10 άτομα σε ένα τραπέζι κοντά στη θάλασσα. Μόνο εγώ κόλλησα επειδή, μετά το φαγητό, μπήκα με τον φίλο μου σε αυτοκίνητο για να πάμε για ποτό. Κατάλαβα ότι οι κλειστοί χώροι είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος». Μετά τα αποτελέσματα, ήρθε σε επικοινωνία με τον γιατρό του. «Οταν του είπα πως είμαι εμβολιασμένος, μου απάντησε ότι θα το περάσω ελαφρά και για δύο-τρεις ημέρες. Ετσι και έγινε».
Ανέβασε 38,5 πυρετό, την επόμενη ημέρα έπεσε στο 37,5 και μετά το μεσημέρι σταμάτησε εντελώς. Ο κ. Θεοδωρίδης με σιρόπι αντιμετώπισε έναν έντονο βήχα – την τρίτη ημέρα σταμάτησε κι αυτός. Εχασε την όσφρησή του για πέντε ημέρες – επανήλθε στη συνέχεια.
Νόσησε
και η σύζυγος
Από εκείνον κόλλησε και η σύζυγός του Αριάδνη, επίσης εμβολιασμένη. Εκείνη παρουσίασε μόνο καταρροή. Είχε υψηλό ιικό φορτίο. Χρειάστηκε να μείνει σε καραντίνα 15 ημέρες.
«Είμαστε τυχεροί» λέει ο ίδιος. «Ο φίλος μου από τον οποίο κολλήσαμε είναι 15 χρόνια νεότερος και αναγκάστηκε να πάρει οξυγόνο. Η μητέρα του, από την οποία μάλλον είχε κολλήσει, νοσηλεύθηκε για έναν μήνα στο νοσοκομείο. Δεν μπορεί να πει κανείς λοιπόν ότι μας προσέβαλε ένα ήπιο στέλεχος του ιού – δεν μάθαμε ποια μετάλλαξη ήταν». Τι σκέφτεται μετά την εμπειρία του; «Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων που είχα εμβολιαστεί. Πέρασα μικρή ταλαιπωρία, κατάλαβα όμως πώς είναι να νοσείς από κορωνοϊό. Είναι κάτι πολύ δύσκολο, δεν είναι μια απλή ίωση. Απλώς τον πέρασα πολύ ελαφρά λόγω εμβολίου, κατά την επικρατέστερη τουλάχιστον ερμηνεία. Εμβολιαστείτε λοιπόν, παιδιά, αυτό είναι το μήνυμα, τίποτα άλλο».
Στις 2 Ιουνίου είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με AstraZeneca. Ο Δημήτρης Ρώτας με την προτροπή ενός συναδέλφου του έκανε μοριακό τεστ στις 14 Ιουλίου, γιατί είχε λίγο πυρετό. «Αντιστάθηκα λίγο στην αρχή πιστεύοντας ότι είχα ανοσία λόγω εμβολίου, αλλά τελικά πήγα να το κάνω – ήμουν όμως σίγουρος ότι πρόκειται για καλοκαιρινή γρίπη. Ομως με ενημέρωσαν από το εργαστήριο ότι είχα COVID, μου τηλεφώνησαν και από τον ΕΟΔΥ και μου είπαν πως έπρεπε να μείνω καραντίνα επί 10 ημέρες». Δεν είχε κάποιο άλλο σύμπτωμα – λίγο βήχα, που θεωρεί όμως πως μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα. Σήμερα είναι καλά, εκκρεμούν κάποιες εξετάσεις.
«Αν δεν επέμενε ο συνάδελφος, δεν θα έκανα το τεστ και θα ήμουν μια κινητή εστία μετάδοσης. Γιατί είχα πιστέψει, είχα καταλάβει, πως έχω ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Ας το πουν διαφορετικά, όχι ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία. Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι κάνοντάς το δεν πεθαίνεις, δεν περνάς βαριά τον κορωνοϊό».
«Αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο, τώρα θα ήμουν νεκρή»
Από τον εμφάνιση του ιού μέχρι την άρση της δεύτερης καραντίνας, η Μ.Λ. έμεινε κλεισμένη στο σπίτι της. Λόγω υποκείμενων νοσημάτων, περιόρισε στο μηδέν τις μετακινήσεις της. «Καφέ, ψώνια, όλα τα παράγγελνα από το Internet και τα παραλάμβανα στο σπίτι». Εμβολιάστηκε από τους πρώτους – λόγω ιστορικού καρκίνου –, έτσι στις 24 Απριλίου είχε κάνει και τις δύο δόσεις της Pfizer. Στο μεταξύ, προσπαθούσε να γεμίσει την ημέρα της – με διαδικτυακά μαθήματα ιστορίας της Τέχνης και ρωσικής γλώσσας. «Είχα γίνει όμως δυσκίνητη, όπως κάθε άνθρωπος που μένει κλεισμένος σε ένα δυάρι τόσο καιρό». Γι’ αυτό και όταν, μετά την άρση της δεύτερης καραντίνας, τρεις φίλοι από τα διαδικτυακά μαθήματα κανόνισαν να βγουν σε ένα μπαράκι, αποφάσισε να πάει. «Χωρίς μάσκα, γιατί ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι». Τη δεύτερη φορά, στο ίδιο μπαρ, κάθισαν μέσα με air condition. «Αυτό ήταν. Ετσι κι αλλιώς είμαι πολύ ευάλωτος οργανισμός. Οταν άρχισε να μπαίνει και άλλος κόσμος στο μπαρ, έφυγα». Μια φίλη της, εμβολιασμένη επίσης, νόσησε και της περιέγραψε τα δικά της συμπτώματα: βήχας, συνάχι και κούραση.
«Μια μέρα ξυπνάω και, ενώ έχω συνήθως θερμοκρασία 36,5, βλέπω στο θερμόμετρο ένα 37,3, σε λίγο 37,5 και αργότερα 37,7. Νιώθω και ένα “γαργαλητό” στη μύτη και γρατζούνισμα στον λαιμό. Επειδή περίμενα την κόρη μου με το μωρό της από το εξωτερικό, σκέφτηκα να κάνω rapid test. Οταν μου είπαν ότι είναι θετικό, παραλίγο να… πέσω από την πολυθρόνα. “Αποκλείεται” τους είπα. Εκανα και δεύτερο, κι αυτό θετικό, έκανα και μοριακό. Πάλι θετικό. Από τον φόβο μου έκανα συνεχώς τεστ». Υστερα από 10 ημέρες τα τεστ έδειχναν ότι η νόσος ήταν σε αποδρομή και στη συνέχεια ήταν αρνητικά.
Τώρα ταλαιπωρείται από έντονη ατονία και κόπωση. Ο γιατρός τής μίλησε για το σύνδρομο Long COVID, τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του ιού – υπολογίζει ότι θα το ξεπεράσει σε δύο-τρεις μήνες. Οταν θα επιστρέψει από τις διακοπές της, θα πρέπει να κάνει εξετάσεις: για τον θυρεοειδή, υπέρηχο καρδιάς και αξονική θώρακος. «Αν δεν είχα εμβολιαστεί, τώρα θα ήμουν νεκρή» λέει.
Ιφιγένεια Βιρβιδάκη
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ