Κρίση στην Ουκρανία: Θα υπάρξει συμβιβαστική λύση στις σχέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία;
Η αντίστιξη ανάμεσα στην σκληρή και συχνά εμπρηστική ρητορική των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία, με μια σχεδόν χορογραφημένη προσπάθεια διατύπωσης συμβιβαστικής λύσης συνολικά στις σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο κραυγαλέα.
Την ώρα που αμερικανικά στρατεύματα αναμένεται να μεταφερθούν στην Ευρώπη, την ώρα που λέγεται ότι θα επιβληθούν στη Ρωσία σκληρές οικονομικές κυρώσεις χωρίς να τσουρουφλιστούν αυτοί που θα τις επιβάλλουν, την ώρα που ρωσικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς φορτώνονται για να σταλούν στην Κούβα, στη Νικαράγουα και την Βενεζουέλα, την ίδια ώρα ο διάλογος των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων συνεχίζεται.
Προχθές η Ρωσία πήρε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γραπτή απάντηση στο γραπτό της υπόμνημα με το οποίο ζητούσε τον αποκλεισμό της προσχώρησης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, συνολικό πάγωμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και επιστροφή των νατοϊκών δυνάμεων εκεί που βρίσκονταν το 1997. Το μόνο που δεν μας ζήτησαν οι Ρώσοι -σχολίασε Αμερικανός διπλωμάτης- είναι να τους επιστρέψουμε την Αλάσκα η οποία, ας προστεθεί, μέχρι το 1867 που αγοράσθηκε από τις ΗΠΑ ανήκε στη Ρωσία και ονομαζόταν Ρωσική Αμερική.
Η πρώτη αντίδραση χθες, Πέμπτη, του Λαβρόφ ήταν ότι ναι μεν δεν πρόκειται για θετική απάντηση στο κύριο ερώτημα δηλαδή στον αποκλεισμό, ρητά, μιας μελλοντικής προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά συνιστά μια απάντηση που θεμελιώνει την ελπίδα για την απαρχή μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης για «δευτερεύοντα προβλήματα».
Την ίδια ώρα στο Παρίσι η Ομάδα της Νορμανδίας (Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας) σημείωνε πρόοδο ως προς την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, με την επόμενη συνάντηση να ορίζεται σε δυο βδομάδες στο Βερολίνο.
Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για χορογραφημένη προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας που καλύπτεται από πυκνό προπέτασμα σκληρής και απειλητικής ρητορικής, με τη Μόσχα να απαιτεί επιστροφή στο στάτους κβο του 1997 και τις ΗΠΑ να απειλούν ότι κυριολεκτικά θα λιώσουν την ρωσική οικονομία με πρωτοφανείς στα ιστορικά χρονικά κυρώσεις.
Τα δευτερεύοντα, για τα οποία ο Λαβρόφ πιστεύει ότι άνοιξε ο δρόμος να συζητηθούν, είναι η παρουσία πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη καθώς και η διάταξη συμβατικών δυνάμεων και οι κανόνες διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων στην Γηραιά Ήπειρο.
Τέλος καλό όλα καλά; Σε καμιά περίπτωση, έως ότου αποδώσει ο διάλογος, γιατί οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται μπορούν να διαλυθούν από ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Ουκρανία.