Βρετανία: 8 εκατ. χειρουργεία καθυστερούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Στη Βρετανία – χώρα που απορροφά μεγάλο μέρος των γιατρών της Ευρώπης και με πολύ μεγαλύτερους μισθούς – 8 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις καθυστερούν ή αναβάλλονται ετησίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Κι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί έως το 2040, εάν δεν αναστραφεί σύντομα.

Είναι γνωστό πως η ειδικότητα αυτή είναι απαραίτητη στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Έτσι, με την έλλειψη γιατρών, εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο δεν θα γίνονται στην ώρα τους έως το 2040, εκτός εάν παραμείνουν στην ενεργό δράση γιατροί που έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Έκθεση με προτάσεις -τις οποίες συνέταξε η Ένωση Αναισθησιολόγων της Βρετανίας- συνιστά στο υπουργείο Υγείας της χώρας να αλλάξει μεταξύ άλλων τη νομοθεσία, ώστε να συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερη ηλικία οι αναισθησιολόγοι και να είναι μικρότερες σε χρονική διάρκεια οι εφημερίες τους, ώστε να μην κουράζονται, καθώς πρόκειται για ηλικιωμένους εργαζόμενους.