Αν θέλουμε να μάθουμε την βαρύτητα που έχει διαχρονικά για την Γερμανία η σχέση της με τη Ρωσία, δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στις σχετικές τοποθετήσεις όλων των μεταπολεμικών καγκελαρίων της χώρας, μετά την αποχώρηση τους από την εξουσία.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ είναι μια παρέμβαση, ώστε η προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας στην Ρωσία, να μην οδηγήσει στο κλείσιμο όλων των διαύλων επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.
Προηγήθηκε η μακρά θητεία του Σρέντερ στην προεδρία της Gazprom, της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο αγωγών Nord Stream. Τα συχνά φαινόμενα διαπλοκής των πρώην ηγετών της χώρας με ενεργειακούς κολοσσούς παγκοσμίως, δεν αναιρούν τη στρατηγικού χαρακτήρα ενεργειακή σχέση του Βερολίνου με τη Μόσχα.
Σταθερός συνήγορος της μετασοβιετικής Ρωσίας, σε όλες τις διαμάχες της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ -από την παράκαμψη της Μόσχας στην επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, μέχρι την διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς ανατολάς- υπήρξε ο Κολ, μετά την αποχώρηση του από την καγκελαρία, στα τέλη του 1998.
Αδιανόητη θεωρούσε την σταθερότητα στην Ευρώπη χωρίς την Ρωσία, ο Σμιτ, ο οποίος, μετά την αποχώρηση του το 1982, εργάσθηκε για τριάντα και πλέον χρόνια ως σχολιαστής των διεθνών εξελίξεων, στην έγκυρη εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.
Για τον Μπράντ, «πατέρα» της Οστπολιτίκ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία, καθώς με την σταθερή θέση του υπέρ της Ειδικής Σχέσης με τη Μόσχα, μετά την παραίτηση του την άνοιξη του 1974, υπεράσπιζε το δικό του έργο.
Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι το mea culpa του Αντενάουερ, του πρώτου μεταπολεμικού καγκελαρίου της τότε Δυτικής Γερμανίας, όταν, λίγο μετά την αποχώρησή του, την άνοιξη του 1963, μπροστά στους έκπληκτους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, τοποθετήθηκε αυτοκριτικά για την ταύτισή του με τις ΗΠΑ, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και τόνισε ότι χωρίς τη συναίνεση της ΕΣΣΔ δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση της διαίρεσης της Ευρώπης και προοπτική ενοποίησης της Γερμανίας.