Η ταπεινωτική ήττα της Λιζ Τρας προειδοποιητικό σημάδι για τις ΗΠΑ και τα ελλείμματά της
Η ταπεινωτική και τόσο γρήγορη πτώση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τις ΗΠΑ, αλλά και για όσους χαράσσουν πολιτικές ανά τον κόσμο: Τα ελλείμματα έχουν και πάλι σημασία.
Γιατί έχουν σημασία: Οι επενδυτές που πωλούν ομόλογα προκειμένου να δηλώσουν την αποδοκιμασία τους για τις πολιτικές επιλογές, έχουν κυριολεκτικά το πάνω χέρι στη Wall Street και στις παγκόσμιες αίθουσες της κυβέρνησης. Και καθώς πληθωρισμός και χρέος σκαρφαλώνουν στα ύψη, η αγορά είναι πολύ λιγότερο επιεικής σε μεγαλεπήβολα σχέδια φορολόγησης και δαπανών.
Όπως το έθεσε ο Neil Irwin του Axios νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα γεγονότα στη Βρετανία είναι ένα σημάδι ότι η εποχή του… δωρεάν γεύματος έχει τελειώσει. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι πλούσιες χώρες μπορούσαν να θεσπίσουν δημοσιονομικά κίνητρα, να μειώσουν τους φόρους και να αντικαταστήσουν μαζικά το χαμένο εισόδημα χωρίς να ανησυχούν πολύ για τον πληθωρισμό ή την εκτίναξη των επιτοκίων.
Αλλά με τον κόσμο να πνίγεται στο χρέος, τα δεινά του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν έντονα ότι οι επενδυτές δεν θα συνεχίσουν να κόβουν επιταγές για την κυβερνητική σπατάλη.
Τα επιθετικά σχέδια της κυβέρνησης Truss για μείωση της φορολογίας αναστάτωσαν τις αγορές ομολόγων και η επακόλουθη αύξηση των αποδόσεων προκάλεσε καταστροφή στις βρετανικές συντάξεις. Αν και το δράμα αυτό περιορίστηκε σχετικά στη Βρετανία, τα προειδοποιητικά σημάδια για τις ΗΠΑ αρχίζουν να επιβεβαιώνονται.
“Η ρευστότητα είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα”, έγραψαν αυτή την εβδομάδα οι αναλυτές της Bank of America σε σημείωμά τους που προειδοποιούσε ότι οι αγορές ομολόγων γίνονται λιγότερο ρευστές λόγω της “οξείας” αβεβαιότητας.
Και τα προβλήματα χρηματοδότησης στην στεγαστική χρηματοδότηση ενισχύουν την άνοδο των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, ανέφερε η Kate Marino του Axios.
Τι λένε: “Τα σχεδόν 14 χρόνια χρηματοπιστωτικής καταστολής που επέτρεπαν στους πολιτικούς να ξεφεύγουν από τις οικονομικές συνέπειες των πράξεών τους χωρίς να φοβούνται την τιμωρία από τη δικαιοσύνη των συνόρων των ελεύθερων αγορών φαίνεται ότι τελειώνουν”, έγραψε πρόσφατα ο Jason De Sena Trennert, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Strategas.
“Δυστυχώς για όλους τους ενδιαφερόμενους, η “μη συμβατική νομισματική πολιτική” που ονομάστηκε ποσοτική χαλάρωση δεν είναι πλέον βιώσιμη μπροστά στα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού. Ο λογαριασμός έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος”, πρόσθεσε.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο: Δεν είναι μόνον η Truss. Οι κυβερνήσεις παντού – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – θα πρέπει να προσέχουν.
AXIOS