Κανέλα: το άρωμά της χωρά πολλή επιστήμη The Entry by Stella Alafouzou
Με ποιον τρόπο η κανέλα επηρεάζει θετικά τη γλυκόζη;
Αυτό που φαίνεται να καταφέρνει καλά η κανέλα, είναι να μιμείται τη συμπεριφορά της ινσουλίνης ή να προωθεί τη δράση της, δηλαδή την αποτελεσματικότητά της. Τι ακριβώς συμβαίνει; Η κανέλα περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται MHCP (Methyl Hydroxy Chalcone Polymer). Αυτή στην πραγματικότητα μιμείται τη συμπεριφορά της ινσουλίνης και πρακτικά σπρώχνει τη γλυκόζη ώστε να απορροφηθεί από τα κύτταρα και να μεταφραστεί σε ενέργεια. Ωστόσο, έρευνες μας λένε ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί ακόμη και να συνεργάζεται με την ινσουλίνη για τον παραπάνω καλό σκοπό.
Ένα άλλο ωραίο που κάνει η κανέλα, είναι ότι επιβραδύνει την πέψη και κάπως έτσι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να καθυστερήσει την πέψη ως και 2 ώρες, όμως δεν είναι κάτι που αποτελεί λύση ώστε να καταναλώνει κανείς επεξεργασμένους υδατάνθρακες με την επίφαση ότι έβαλε κανέλα και όλα καλά… Τι θέλω να πω; Μη σας δω με cinnamon rolls και το παίξετε άνετοι! Και δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι άλλες έρευνες μας λένε ότι η κανέλα επιδρά καλά και στα τριγλυκερίδια και στην χοληστερίνη άρα επιλέγουμε κανέλα και για καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ.
Πώς μπορούμε να βάλουμε την κανέλα στην καθημερινότητά μας
Σε προηγούμενο post σας έχω πει ότι βάζω κανέλα ακόμη και στον καφέ μου. Η αλήθεια είναι ότι κανέλα βάζω και στο τσάι μου και στο χαμομήλι και σε εκείνο το ρόφημα με το ταχίνι και το γάλα αμυγδάλου. Επίσης στο γιαούρτι, στα κοκκινιστά μου πάντα, σε πολλές σαλάτες και γιατί όχι στο μήλο μου. Δεν υπάρχει κανόνας για το πού μπορεί να μπει και πού όχι. Σκεφτείτε τις διατροφικές σας συνήθειες και ξεχάστε ότι η κανέλα πάει μόνο με τα γλυκά. Δεν ισχύει. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε τη σε μια γωνιά του πιάτου σας και αν σας αρέσει πασπαλίστε το ολόκληρο.
Ένα πρωί στη βεράντα, ο άντρας μου παρατήρησε ότι ο καφές του ήταν πιο ωραίος. Πάντα του έριχνα κανέλα χωρίς να το ξέρει. Απλώς εκείνη τη φορά μου είχε πέσει λιιιιιγη παραπάνω. :-)
Κάτι για το τέλος…
Ένα tweet του David Sinclair μου έδωσε την αφορμή για αυτό το let’s say υστερόγραφο. Πρόκειται για την ανάρτηση μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι και συνδέει την χορτοφαγική διατροφή με την πρόληψη των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
Αυτό που ξέρουμε για τον καρκίνο, είναι ότι το 30-50% των τύπων του είναι preventable, δηλαδή μπορούμε να τους προλάβουμε και να τους αποτρέψουμε. Το άλλο που ξέρουμε, είναι ότι ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ένας από τους πιο δύσκολους και ότι σύμφωνα με την έρευνα, η χορτοφαγική διατροφή προλαμβάνει κυρίως αυτόν τον τύπο.
Οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος, όπως είναι οι ηπατικοί όγκοι, ο καρκίνος του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και άλλοι, συγκαταλέγονται στα 10 πιο σοβαρά προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την αξία της έρευνας. Η διατροφή, όπως η άσκηση και οι καλές συνήθειες, όπως η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, συνδέονται στενά με αυτόν τον στόχο. Κάνοντας αναφορά σε αυτή την έρευνα, δεν εννοεί κανείς ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να κόψουμε το κρέας, να απαρνηθούμε τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και να γίνουμε αποκλειστικά χορτοφάγοι. Όμως, καλό είναι να αποφασίσουμε ότι σιγά σιγά πρέπει να απέχουμε από τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικότερα επεξεργασμένου…