Home Διεθνη Μυστική σύνοδος κορυφής αξιωματούχων των Toris – Brexiters και Εργατικών για τις επιπτώσεις του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μυστική σύνοδος κορυφής αξιωματούχων των Toris – Brexiters και Εργατικών για τις επιπτώσεις του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

by bot

Μυστική σύνοδος κορυφής αξιωματούχων των Toris – Brexiters και Εργατικών για τις επιπτώσεις του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάικ Γκόουβ, οπαδός του brexit

 Υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε έκτακτη διακομματική σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή κορυφαίων υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά και πολέμιων, όπως ο γνωστός Μάικλ Γκόουβ –  για να συζητηθούν οι αποτυχίες του Brexit και ο τρόπος αντιμετώπισής τους προς το εθνικό συμφέρον. Πληροφορίες για τη συνάντηση δημοσιεύονται στον βρετανικό Observer.

Η διήμερη συνάντηση κάποιων από τους πλέον υψηλόβαθμους πολιτικούς των Εργατικών και των Τόρις της Βρετανίας, μαζί με διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας και επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τράπεζες, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό καταφύγιο Ditchley Park στο Oxfordshire το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή.

Τα έγγραφα της συνάντησης που περιήλθαν στην κατοχή του Observer, την περιγράφουν ως “ιδιωτική συζήτηση” υπό τον τίτλο: “Πώς μπορούμε να κάνουμε το Brexit να λειτουργήσει καλύτερα με τους γείτονές μας στην Ευρώπη;”.

Μεταξύ των συμμετεχόντων από την πλευρά των υπέρ του Brexit ήταν ο πρώην ηγέτης του κόμματος των Τόρις Μάικλ Χάουαρντ, ο πρώην καγκελάριος οικονομικών των Τόρις Νόρμαν Λάμοντ και η πρώην υπουργός Ευρώπης των Εργατικών Γκίζελα Στιούαρτ, μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της εκστρατείας για την αποχώρηση.

Μεταξύ των διακεκριμένων πολιτικών που ήταν παρόντες αναφέρθηκε ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών David Lammy, ο σκιώδης υπουργός Άμυνας John Healey και ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και υπουργός των Εργατικών Peter Mandelson, ο οποίος εκτελούσε χρέη προέδρου. Από το στρατόπεδο των Τόρις παρευρέθηκε ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και επί σειρά ετών υπουργός Ευρώπης David Lidington.

Στους μη πολιτικούς συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν ο John Symonds, πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline, ο Oliver Robbins, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης για το Brexit από το 2017 έως το 2019, ο Tom Scholar, πρώην μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, και ο Angus Lapsley, βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για την αμυντική πολιτική και τον σχεδιασμό.

Μια πρώτη αίσθηση από τη συνάντηση ήταν ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει τον δρόμο του προς τα εμπρός εκτός της ΕΕ” με το Brexit “να λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξή μας και να αναστέλλει τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου”.

“Ο κύριος άξονας ήταν ότι η Βρετανία χάνει, ότι το Brexit δεν αποδίδει, ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε αδύναμη θέση”, δήλωσε συμμετέχων που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. ” Η όλη συζήτηση περιεστράφη γύρω από το πώς θα προχωρήσουμε από το leave and remain και ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε και πώς μπορούμε να βρεθούμε στην καλύτερη δυνατή θέση προκειμένου να συζητήσουμε με την ΕΕ για αλλαγές στη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ όταν αυτό συμβεί!

Ο Γκόουβ, ο οποίος συνδιοικούσε την εκστρατεία Vote Leave το 2016 μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον και τον Στιούαρτ, θεωρείται ότι έκανε τακτικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης μιας άτυπης συνομιλίας το βράδυ της Πέμπτης, με μια πηγή να λέει ότι ήταν πολύ “ειλικρινής” σχετικά με τις ελλείψεις του Brexit, ενώ εξακολουθεί να πιστεύει ότι  μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί σωστή η απόφαση.

Με όρους που θα εξοργίσουν τους ένθερμους Brexiters των Τόρις, στα έγγραφα της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι ενώ από την ευρωπαϊκή πλευρά υπήρχε “μικρό ενδιαφέρον για περαιτέρω διαμάχες σχετικά με το Brexit και ελάχιστος χρόνος αφιερωμένος στη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο … φαίνεται τώρα να υπάρχει σαφές ευρωπαϊκό και βρετανικό στρατηγικό ενδιαφέρον για μια παραγωγική και στενότερη σχέση”. Σωστή ή λάθος εκτίμηση;

Στα έγγραφα της συνόδου κορυφής αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο “έχουν κοινά συμφέροντα για τον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας, την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας και την οικοδόμηση μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών με την κεφαλαιακή τους βάση στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού, και όχι μόνο στις ΗΠΑ”, καθώς και κοινά αμυντικά συμφέροντα.

Το άλυτο ζήτημα του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο είναι το κύριο θέμα που σχετίζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο και απασχολεί σήμερα τους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ήταν επίσης κεντρικό θέμα των συνομιλιών.

Ο εξαιρετικά ασυνήθιστος διακομματικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης των αντιπάλων του Brexit αντανακλά την αυξανόμενη αποδοχή μεταξύ των πολιτικών των δύο κύριων κομμάτων, καθώς και των επιχειρηματιών και των δημοσίων υπαλλήλων, ότι το Brexit με την τρέχουσα μορφή του βλάπτει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και μειώνει την στρατηγική επιρροή του στον κόσμο.

Στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος αυξάνεται η ανησυχία ότι αποτελεί πραγματική απειλή για την επιτυχία οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης των Εργατικών, εκτός εάν μπορέσουν να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως οι αυξημένες εμπορικές τριβές.

Το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού έχει προβλέψει ότι, κατά τη διάρκεια των 15 ετών από το 2016, το Brexit θα μειώσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 4%.

Επιδιώκοντας ουσιαστικά διακομματική συναίνεση για το Brexit, στα έγγραφα της συνόδου κορυφής σημειώθηκε η ανάγκη “να περάσουμε από το σημερινό μείγμα ανταγωνισμού και νοσταλγίας, στον ενθουσιασμό για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη”. Είπαν επίσης ότι η εξεύρεση λύσεων είναι ακόμη πιο επείγουσα λόγω “της παγκόσμιας αναταραχής, της αστάθειας της αλυσίδας εφοδιασμού και του πληθωρισμού”.

Μεγάλο μέρος της συνάντησης επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση των Εργατικών ή των Τόρις θα χρησιμοποιήσει την προγραμματισμένη αναθεώρηση της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας του Brexit “για να μειώσει ορισμένες από τις τρέχουσες τριβές” που έχουν βλάψει σοβαρά τις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ ειδικότερα.


Οι Εργατικοί, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα επαναφέρουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, την ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση, έχουν, ωστόσο, ήδη δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν την αναθεώρηση της ΤΣΣ το 2025 για να προσπαθήσουν να μειώσουν τα εμπόδια στο εμπόριο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης, η εναρκτήρια συνεδρίαση είχε τίτλο: “Πώς μπορεί να βελτιστοποιηθεί η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας τώρα και να τροποποιηθεί αργότερα; Πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση του εμπορίου και των υπηρεσιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης;

Με πληροφορίες από τον Guardian

You may also like

artpointview.gr @ 2024