Η κρουαζιέρα – Βαγγέλης Γερμανός
Η Κρουαζιέρα του Βαγγέλη Γερμανού ξεκίνησε το δισκογραφικό της ταξίδι το 1982. Ήταν το τραγούδι που ξεχώρισε από το «Ερωτικό Κούρδισμα», το δεύτερο άλμπουμ του τραγουδοποιού μετά τα θρυλικά «Μπαράκια» και μέχρι σήμερα συνεχίζει να πλέει αμέριμνο από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, ταυτισμένο οριστικά και ανεπίστρεπτα με τις διακοπές, τα νησιά και τον ήλιο που αντικρίζουμε ανφάς.
Ο Γερμανός, βέβαια, είχε γράψει την «Κρουαζιέρα» αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν μόλις 17 ετών. Μιλώντας για το τραγούδι έχει πει τα εξής: «Όταν ήμουνα δεκαεφτάρης, η νεολαία γλένταγε τα καλοκαίρια στα νησάκια, ακριβώς όπως σήμερα. Βέβαια, όλα τότε ήταν λιγότερα, ο κόσμος, τα φράγκα, τα σπίτια, τ’ αμάξια και γι’ αυτό ανθρωπινότερα. Την ‘Κρουαζιέρα’ την έγραψα σε μορφή πρόσκλησης για να καταφέρω μια φιλεναδίτσα απ΄ το φροντιστήριο να φύγουμε διακοπές. Πειραιώτης ων, εξ ου και το στιχάκι ‘πάρε το μετρό για Πειραιά’, την έψησα. Περάσαμε φίνα. Σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι. Κάποια στιγμή, οι δρόμοι μας χωρίσανε. Έχω να μάθω νέα της από τότε».
Το επίθετο «διαχρονική» δεν αρκεί για να περιγράψει την Κρουαζιέρα του Βαγγέλη Γερμανού. Είναι ένα τραγούδι που έχει πλέον γραφτεί στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, και μάλιστα σε ένα πολύ ωραίο, ηλιόλουστο μέρος του, με πλαζ, εστιατόρια, πανσιόν.
Όσο περνούν τα χρόνια, βέβαια, αποκτά και μια αναπόφευκτη πατίνα νοσταλγίας. Ο γύρος των νησιών με σλίπινγκ μπαγκ και με καρπούζι μοιάζει πια με φαντασίωση άλλης εποχής, το γυμνό κολύμπι απαγορεύεται στα περισσότερα ακρογιάλια, ενώ η Μύκονος και η Σαντορίνη δύσκολα πλησιάζονται από ερωτευμένους δεκαεφτάρηδες.
Απ’ την άλλη, η Κρουαζιέρα αποδείχθηκε και προφητική. Το μετρό έφτασε στον Πειραιά μόλις πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2022.