Βιβλίο: Στην Ουκρανία του Πολέμου / Χριστιάνα Λούπα

29/07/2026

Βιβλίο: Στην Ουκρανία του Πολέμου / Χριστιάνα Λούπα

Τον Ιανουάριο του 2022 ο Γιάννης Σοφιολάκης ταξιδεύει στη Μαριούπολη για να επισκεφθεί την Ουκρανή γιαγιά του. Πολύ σύντομα, ωστόσο, θα συνειδητοποιήσει ότι βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος.

Οι άνεμοι του πολέμου θα τον παρασύρουν σε μια εφιαλτική περιδίνηση που θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες, κατά τους οποίους θα κληθεί να επιστρατεύσει άγνωστες έως τότε ψυχικές δυνάμεις και σωματικές αντοχές, προκειμένου να επιβιώσει ο ίδιος, αλλά και η τραγική γιαγιά του.

Ευρισκόμενος ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την ήσυχη ελληνική καθημερινότητα, καταρρακωμένος ψυχολογικά κι εξουθενωμένος σωματικά, ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Θα γνωρίσει το αδίστακτο πρόσωπο του Ρώσου κατακτητή, θα έρθει αντιμέτωπος με ακραίους και αρχέγονους φόβους, θα δαμάσει βασικές ανθρώπινες ανάγκες, θα εξοικειωθεί με το θάνατο και θα γνωρίσει την αλληλεγγύη, αλλά και τη σκληρότητα στον έσχατο βαθμό.

«Πού τελειώνουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής; Ίσως δεν παύουν να μετατοπίζονται ολοένα και περισσότερο. Πού τελειώνει η λογική και πού αρχίζει η παράνοια; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι, αν όντως υπάρχει κόλαση, τότε σίγουρα αυτή βρισκόταν στο Νοσοκομείο νούμερο 2 της Μαριούπολης…»

«Είχαν κιόλας μαζευτεί στρατιώτες γύρω μου, με τα όπλα τους κολλημένα επάνω μου. Φώναζαν. Με διέταξαν να ξαπλώσω μπρούμυτα στο χώμα. Ένας έβαλε το χέρι του στις τσέπες μου και ψάχνοντας βρήκε έναν άθλιο φακό που κουβαλούσα μαζί μου. Τον βούτηξε λέγοντας: “Στην Ελλάδα έχει πολύ φως, δεν τον χρειάζεσαι!”
»Μου έδεσαν τα χέρια πίσω και με μια γερή σπρωξιά στην πλάτη με οδήγησαν στον αρμόδιο να αποφασίσει για την τύχη μου…»

Η συγγραφέας έχει βραβευτεί από το National Ethnic Press and Media Council of Canada για την προώθηση του ελληνισμού στο εξωτερικό, ενώ ποιήματά της έχουν επίσης βραβευτεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ιωλκός. Αυτό είναι το τέταρτο έργο της.

ΝΕΑ_ BOOK_ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ_

Η συγγραφέας έχει βραβευτεί από το National Ethnic Press and Media Council of Canada για την προώθηση του ελληνισμού στο εξωτερικό, ενώ ποιήματά της έχουν επίσης βραβευτεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ιωλκός. Αυτό είναι το τέταρτο έργο της.

 

Previous Story

Διεθνής Ματιά με τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο στο ERTnews radio 105.8

Next Story

Η καινοτομία στην ανακύκλωση συσκευασιών υγρών τροφίμων ξεκινά από την Καρδίτσα

Don't Miss