Home Ο διάσημος οινοποιός Mondavi της Καλιφόρνια γίνεται 99 χρόνων!

Ο διάσημος οινοποιός Mondavi της Καλιφόρνια γίνεται 99 χρόνων!

by bot

Τον διάσημο οινοποιό Peter Mondavi μπορεί να τον βρει κανείς στο γραφείο του στο Charles Krug Winery, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ακόμη και κάποια Σαββατοκύριακα, βρέξει χιονίσει! Αυτό δεν είναι πρωτότυπο θα έλεγαν οι περισσότεροι. Αλλά θα εκπλήσσονταν αν μάθαιναν ότι ο πατριάρχης του κρασιού έκλεισε πριν λίγες μέρες το 99ο έτος της ηλικίας του!
Ο Mondavi με τους γιους του Marc και Peter Jr., επιβλέπει μία από τις παλαιότερες επιχειρήσεις οινοποίησης στη Νάπα, που στέλνει 1,7 εκ. κιβώτια κρασιού στην αγορά κάθε χρόνο. Ο Ιταλο-αμερικάνος μετανάστης πρώτης γενιάς ενδιαφέρονταν από μικρός για το κρασί, μαζί με τον αδελφό του Robert. Ενώ άλλοι φοιτητές ήταν σε διακοπές αυτοί έφτιαχναν κιβώτια με τον πατέρα τους για να μεταφέρουν σταφύλια στην ανατολική ακτή, στην οινοπαραγωγική πατρίδα.

Ο πατέρας μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ου αιώνα, και εγκαταστάθηκε στη Μινεσότα μαζί με άλλους συγχωριανούς του από την περιοχή Le Marche της Ιταλίας. Μαζί με την Ιταλίδα γυναίκα του άνοιξε μια πανσιόν για ανθρακωρύχους και έβαλε τη γυναίκα του στη κουζίνα για το μαγείρεμα. Στη συνέχεια άνοιξε ένα μανάβικο. Οι φίλοι του τον ρωτούσαν αν θα μπορούσαν να αγοράσουν σταφύλια από αυτόν για να κάνουν το δικό τους κρασί. Ήταν τότε η εποχή της ποτοαπαγόρευσης και μόνο η σπιτική οινοποίηση επιτρεπόταν. Αυτό ήταν!

Μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία δόθηκε στην οικογένεια Mondavi, η οποία ξεκίνησε με τη συγκευασία και την αποστολή σταφυλιών στην ανατολική ακτή. Στη συνέχεια ο γιός τους Peter, αγορασε το οινοποιείο Sunny St. Helena. Μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία τους παρουσιάστηκε το 1943 όταν βγήκε προς πώληση το οινοποιείο Charles Krug Winery. Η οικογένεια Mondavi το αγόρασε για τους γιούς της που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στο πόλεμο. Ο Peter είναι ο μοναδικός που έχει μείνει ακόμα εν ζωή από τα αδέλφια του. Η αδελφή του Mary πέθανε στα 94 χρόνια, η Ελένη στα 93 ενώ τελευταίος απεβίωσε ο Robert στα 95, το 2008.

Οι Mondavi μόλις άνοιξαν ένα νέο κέντρο φιλοξενίας σε ένα από τα κελάρια του 19ου αιώνα. Χτισμένο το 1872, το πρόσφατα ανακαινισμένο Redwood Κελάρι περιλαμβάνει αίθουσα γευσιγνωσίας και ξενώνα ενώ στυλιστικά αναμιγνύεται η παράδοση με το σύγχρονο ντιζάιν. Ο Stacy Clark είναι ο οινοποιός για τα κρασιά Charles Krug, ενώ ο John Moynier είναι οινοποιός για όλους τους οίνους CK Mondavi. «Είμαστε πολύ καλά για το μέλλον», λέει ο 99χρονος πατριάρχης Mondavi. «Αν και υπάρχουν κι άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν ακόμα στο κτήμα…Θα τις τακτοποιήσω στο μέλλον!»

artpointview.gr @ 2024