Ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια λέει στους Έλληνες πως μια συμφωνία για το χρέος και η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα εξαπολύσει ένα επενδυτικό σοκ, το οποίο θα απαλύνει τον πόνο της λιτότητας, αναφέρει αρχικά το Bloomberg.
Το μήνυμα όμως του πρωθυπουργού δεν έπεισε τον 60χρονο Παναγιώτη Κουίνη, πολιτικό μηχανικό από την Κόρινθο, ο οποίος αναφέρει πως οι εργασία του κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οκτάχρονης κρίσης στην Ελλάδα και πλέον έχει σχεδόν σταματήσει. «Αυτό που ξέρω είναι ότι οι συντάξεις περικοπούν ακόμα 20%, οι μισθοί θα πέσου, και τι είναι η ποσοτική χαλάρωση», διερωτήθηκε ο Κουίνης και συνέχισε: «Πρέπει να είμαστε οικονομολόγοι για να καταλάβουμε τι ακριβώς λένε;»
Σε όλη τη χώρα, μέρη σαν την Κόρινθο – ένα βιομηχανικό κέντρο 80 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας- οι Έλληνες παρακολουθούν δελτία ειδήσεων τα οποία τους βομβαρδίζουν καθημερινά με αναφορές για συναντήσεις και αποφάσεις στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη που θα καθορίσουν το οικονομικό τους μέλλον. Την ίδια στιγμή τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έλαβε η ΕΚΤ – περιλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων – στηρίζουν την υπόλοιπη οικονομία της ευρωζώνης, με την παραγωγή της Ελλάδας να μένει στάσιμη. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, παρατηρεί το πρακτορείο.
Και πάλι όμως είναι απίθανο να περιλάβει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση του ζητήματος. Και αυτό γιατί στο Eurogroup της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι ψηφοφόροι των οποίων δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ελάφρυνση χρέους, φαίνεται πως θα δώσουν ακόμη ένα τσιρότο στους Έλληνες. Ίσως εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης, αλλά χωρίς να εξομαλύνουν τους όρους αποπληρωμής των δανείων της χώρας ώστε να ικανοποιήσουν την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το Bloomberg και συνεχίζει: «Αυτό θα άφηνε τον κ. Τσίπρα πρακτικά αβοήθητο. Το χρέος έδρασε ως φρένο στην ανάπτυξη, τη στιγμή που οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, έγραψε ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στη Le Monde και τη Die Welt την Τετάρτη».
Για να πάρει η Ελλάδα ελάφρυνση χρέους, η κυβέρνηση έπρεπε να υποκύψει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πολιτικά επώδυνες περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις στους φόρους που θα εφαρμοστούν από το 2019. Και αυτές οι περικοπές πλανώνται πλέον σαν σκιά στο κλίμα καταναλωτών και επιχειρήσεων, σημειώνει το πρακτορείο.
Λίγο δυτικά από την Κόρινθο, απέναντι από ένα εμπορικό κέντρο που άνοιξε στη θέση ενός εργοστασίου σωλήνων, στην παλιά εθνική οδό προς την Πάτρα, η μάντρα ξυλείας του Ιωάννη Σταμούλη ανθίζει αργά, αλλά σταθερά τα τελευταίαχρόνια. Αλλά ο ίδιος δεν συνδέει την ανάκαμψη που βλέπει με τη γενικότερη εικόνα και πιστεύει πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν με τα τελευταία μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019. «Πήραμε το μερίδιο της πίτας από ανταγωνιστές που έκλεισαν. Πέραν αυτού η δουλειά είναι περιορισμένη», ανέφερε ο Σταμούλης.
Παρά τα σημάδια ανάκαμψης στη βιομηχανική παραγωγή, η Ελλάδα βασίζεται στην κατανάλωση και τον αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα για να διατηρήσει το ΑΕΠ της – το οποίο συρρικνώθηκε κατά 25% στην αρχή της κρίσης. Ενώ η οικονομία δεν είναι σε ύφεση από το 2015 και αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% από την αρχή της χρονιάς, δεν αναπτύχθηκε για περισσότερα από δύο τρίμηνα για περισσότερη από μια δεκαετία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers οι επενδύσεις σε υποδομές βυθίστηκαν στα χρόνια της κρίσης, αφήνοντας πολλά σχέδια επί χάρτου, που αγγίζουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. «Με την φορολογία που υπάρχει, κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει εδώ, θα πρέπει να είναι τρελοί για να το κάνουν», ανέφερε ο Κουίνης και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη πρέπει να επανεκκινήσει από τα δημόσια έργα, γιατί ο ιδιωτικός τομέας σκοτώθηκε».