Για «ενισχυμένες ανακριτικές μεθόδους» που συνιστούν «βασανιστήρια» θα κληθεί να λογοδοτήσει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) εν αναμονή της δημοσιοποίησης της πολυαναμενόμενης έκθεσης της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τις τεχνικής της υπηρεσίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Συνολικά η έκθεση αποτελείται από 6.000 σελίδες, αλλά θα δοθεί στη δημοσιότητα μόνο μια περίληψη 480 σελίδων. Η έκθεση δημοσιοποιείται παρά τις έντονες αντιδράσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο προειδοποιεί για βίαιες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου τα μέτρα ασφαλείας έχουν αναβαθμιστεί σε πρεσβείες, στρατιωτικές βάσεις και διπλωματικές αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών ανά τον κόσμο. Οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι ανάκρισης της CIA χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε υπόπτους για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση το κρυφό πρόγραμμα της CIA προέβλεπε ανακρίσεις υπόπτων με τις μεθόδους του εικονικού πνιγμού ή της στέρησης ύπνου.
«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθεί, ώστε ο κόσμος στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στο πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2009. Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, ανέφερε ακόμη πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».
«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθεί, ώστε ο κόσμος στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στο πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2009. Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, ανέφερε ακόμη πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».
Η εμπιστευτική έκθεση εγκρίθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας τον Δεκέμβριο του 2012 και τα μέλη της ψήφισαν τον Απρίλιο υπέρ της δημοσιοποίησης μιας περίληψης. Ωστόσο, η διαδικασία συνεχίστηκε επί οκτώ μήνες, καθώς οι γερουσιαστές και ο Λευκός Οίκος διαφωνούσαν σχετικά με τον όγκο των πληροφοριών που πρέπει να λογοκριθεί, όπως κωδικές ονομασίες πρακτόρων της CIA ή χώρες που συνεργάστηκαν με το μυστικό πρόγραμμα.
Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν την έκθεση μεροληπτική καθώς στοχοποιεί την κυβέρνηση Μπους. Ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι υπεραμύνθηκε με σθένος αυτών των μεθόδων ανάκρισης, λέγοντας ότι ήταν «απολύτως δικαιολογημένες».
Athens Voice