Το “Ρόδο της Ιεριχούς” ή αλλιώς “ρόδο της Παναγίας” ή ακόμα και “το φυτό της Νεκρανάστασης” είναι ένα μοναδικό φυτό, που έχει την ικανότητα να επιβιώνει στην έρημο ξεραμένο, σαν μια καφέ μπάλα, και να καταφέρνει να ανοίγει και να πρασινίζει με ελάχιστο νερό, για χιλιάδες χρόνια. Λέγεται ότι συντρόφευε την Παναγία στο μοναχικό της ταξίδι από τα Ιεροσόλυμα στην Αίγυπτο και γι’ αυτό τον λόγο εκείνη το ευλόγησε να είναι αθάνατο και να ανθίζει κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Photo: roseofjericho-wholesale.com
Photo: roseofjericho-wholesale.com

Λατρευόταν από την εποχή της αρχαίας Αίγυπτου ως προστασία στον χώρο από όλων των ειδών τα δηλητήρια ενώ το νερό που βρεχόταν από το ρόδο χρησιμοποιούταν κατόπιν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στο Μεξικό συγκαταλέγουν το ρόδο στα ταφικά έθιμα και συμβολίζει το αθάνατο της ψυχής. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι ναυτικοί άνοιγαν το ρόδο ως έθιμο, για να ευχαριστήσουν την Παναγία που τους προστάτευε να γυρίσουν ασφαλείς από το ταξίδι.

Στην Κρήτη και στη Γερμανία δίνεται ακόμα σαν δώρο σε κάθε ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί. Τοποθετούν το ρόδο κάτω από το κρεβάτι του ζευγαριού, για να έχει η γυναίκα εύκολο τοκετό, και όταν γεννηθεί το παιδί ανοίγουν το ρόδο στο όνομά του, για να έχει καλή τύχη και μακροζωία. Το ρόδο της Ιεριχούς συνδεόταν συχνά με τη μαγεία και το παραφυσικό, ήταν πάντα σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας ενώ η εικόνα του ανοιχτού ρόδου υπήρξε ακόμα και έμβλημα των σταυροφόρων.

Photo: wuerzburg-martin-luther.de
Photo: wuerzburg-martin-luther.de

Το ρόδο της Ιεριχούς είναι ένα εξαίσιο δώρο για τα Χριστούγεννα ως διακοσμητικό για το γιορτινό τραπέζι, προσφέροντας συμβολικά καλή τύχη και υγεία σε αυτόν που το κατέχει και στο σπίτι που το φιλοξενεί. Το ρόδο της Ιεριχούς, όταν είναι ανοιχτό, δουλεύει ως ιονιστής της αρνητικής ενέργειας ενώ όταν είναι κλειστό (ξεραμένο), λειτουργεί ως σκοροκτόνο, αν το τοποθετήσουμε μέσα σε κάποιο ντουλάπι. Αν τοποθετήσουμε το ρόδο σε ένα πιατάκι με λίγο νερό, θα ανοίξει αμέσως εντυπωσιακά τα φυλλαράκια του και θα πρασινίσει σε μερικές μόνο ημέρες.

Photo: musingsbymelaniekaren.wordpress.com
Photo: musingsbymelaniekaren.wordpress.com

Πιστεύεται ότι αν κάνεις μια ευχή την ώρα που ανοίγουν τα φύλλα του και το ξεράνεις πάλι, μετά από 21 μέρες θα πραγματοποιηθεί η ευχή σου. Μπορείς να επαναλάβεις αυτή τη διαδικασία όσες φορές θέλεις, αρκεί να του δίνεις ένα περιθώριο δέκα ημερών… ξεκούρασης, να παραμένει, δηλαδή, ξεραμένο για τόσο μετά από κάθε χρήση.

Καλές γιορτές με ευτυχία και υγεία!

Bostanistas