Home «Μαθήματα» υψηλής ραπτικής στο Φουγάρο

«Μαθήματα» υψηλής ραπτικής στο Φουγάρο

by bot

Κοφτά κεντήματα πάνω σε μικρά βραδινά φορέματα, φάνκι υφάσματα, τουαλέτες θεατρικού ύφους και street fashion, πλεκτά κοσμήματα, ο ντορβάς σε μίνιμαλ ελληνική εκδοχή back pack αλλά και μια βέσπα-θρόνος συνυπάρχουν στον πολυχώρο Φουγάρο του Ναυπλίου.

«Μαθήματα» υψηλής ραπτικής στο Φουγάρο

Οκτώ νέοι δημιουργοί με ρούχα, δεκαπέντε σχεδιαστές κοσμημάτων, εννέα σχεδιαστές με αξεσουάρ προσπαθούν να αποτυπώσουν ένα κομμάτι της μεγάλης σχεδιαστικής αλλά και εμπορικής έκρηξης σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Fougaro Craft Fair #3 που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και διαρκεί έως τις 11 Ιανουαρίου.

Δύο μικρές «εκθέσεις»
Την εικόνα συμπληρώνουν δύο μικρές «εκθέσεις» μέσα στην έκθεση, η μία αφιερωμένη στην υψηλή ραπτική με τέσσερις σχεδιαστές και η δεύτερη με πέντε νέους σχεδιαστές.

Η έκθεση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, εξετάζει τη μόδα ως χειροτεχνία (craft) και ως συνέχεια μιας μεγάλης παράδοσης που εν πολλοίς, με την εισβολή του βιομηχανικού έτοιμου ενδύματος έχει χαθεί.

Η Λουκία και ο Βασίλης Ζούλιας συμμετέχουν στο αφιέρωμα στην υψηλή ραπτική που υποδέχεται τους επισκέπτες στο Φουγάρο

Η Λουκία και ο Βασίλης Ζούλιας συμμετέχουν στο αφιέρωμα στην υψηλή ραπτική που υποδέχεται τους επισκέπτες στο Φουγάρο

Νέοι σχεδιαστές, που ξεκινούν από το μηδέν και βρίσκουν τον δρόμο μόνοι τους, επινοώντας δικές τους τεχνικές: άλλοι με εξειδικευμένες σπουδές που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα πατρόν στον υπολογιστή και άλλοι που συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση της ραπτικής που υπήρχε στη χώρα μας. Ολοι μαζί σε ένα snap shot που προσπαθεί να καταγράψει ένα κομμάτι της σημερινής πραγματικότητας στον τομέα αυτόν.

Ενα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην υψηλή ραπτική (επιμέλεια Μιχάλης Πάντος) υποδέχεται τους επισκέπτες. Τέσσερις δημιουργοί, η Λουκία, ο Λάσκαρης Βαλαβάνης, η Σήλια Κριθαριώτη και ο Βασίλης Ζούλιας, προσεγγίζουν το ίδιο θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.

Η Λουκία, femme du monde, πιστή στους αυστηρούς «κανόνες» της Υψηλής Ραπτικής, δημιουργεί προσεγγίζοντας ποιητικά τις μεγάλες τέχνες που τη συναρπάζουν: θέατρο, ποίηση, κινηματογράφος, μουσική και ζωγραφική.

Ο Λάσκαρης Βαλαβάνης είναι ένα είδος προς εξαφάνιση! Μοναδικός στην κοινωνία της ειδίκευσης που σήμερα έχει χαθεί: πολυτάλαντος, έχει τις ικανότητες των μεγάλων δημιουργών του 20ού αιώνα. Σχεδιάζει, ετοιμάζει το πατρόν, κόβει, ράβει και κεντά. Ετσι, κάθε ρούχο που βγαίνει από το ατελιέ του έχει πραγματικά περάσει από τα χέρια του δημιουργού σε όλα του τα στάδια.

Η Σήλια Κριθαριώτη παρέλαβε και συνεχίζει, δίνοντας καινούργια πνοή, έναν ιστορικό οίκο της Αθήνας: τον οίκο Τσούχλου, που άνοιξε το 1906. Βαριά και ενδιαφέρουσα κληρονομιά, μια και μαζί με τον οίκο παρέλαβε και το προσωπικό του: παλιές μοδίστρες και κεντήστρες, που τη μύησαν σε τρόπους και μυστικά της υψηλής ραπτικής που σήμερα έχουν χαθεί!

Ο Βασίλης Ζούλιας εμπνέεται, με θρησκευτική σχεδόν εμμονή, από την εικονική πραγματικότητα μιας εξιδανικευμένης κοινωνίας αστών που την απεικόνισε ο κινηματογράφος της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Μένει πιστός στο στυλ που αγαπά, καταφέρνοντας ωστόσο να δημιουργήσει ρούχα απολύτως σύγχρονα.

Στο street wear ή αλλιώς στη μόδα της καθημερινότητας είναι αφιερωμένο το δεύτερο κομμάτι της έκθεσης. Οκτώ νέοι σχεδιαστές (Nizal, ΣΟΜΦ, Hallelujah, Zooms, Theia, Digitaria Collective, Maraveya, UC Apparel) δείχνουν από μία collection «capsule», μία μικρή συλλογή, δηλαδή, που προσπαθεί να αποτυπώσει το στίγμα και το όραμα του καθενός.

Κεραμικά με σχέδια από δαντέλες

Η 86χρονη Κατερίνα Λεμπέση, μέλος μιας οικογένειας αγγειοπλαστών από τη Σίφνο, «ζωγραφίζει» τα κεραμικά που παράγουν στον τροχό ο γιος της και ο εγγονός της, έναν μαγικό μονόχρωμο κόσμο με δέντρα και πουλιά. Ακόμα, κεραμικά με σχέδια από δαντέλες, αλλά και post μινιμαλιστικά εμπλουτίζουν τα εκθέματα. Ο Γιάννης Κατσάνος θα δείξει φωτεινά κουτιά, ο Αντώνης Κυριακούλης κάποια αντικείμενα και ο Ανδρέας Λυμπεράτος μια «καλύβα», ένα γλυπτό-δοκιμαστήριο που ετοιμάζει ειδικά για τη Fougaro Craft Fair #3.

Αντιγόνη Καράλη
akarali@pegasus.gr

artpointview.gr @ 2024