Home Πολιτισμος Ιδρυμα Θεοχαράκη, Θανάσης Δρίτσας, 9 Φεβρουαρίου

Ιδρυμα Θεοχαράκη, Θανάσης Δρίτσας, 9 Φεβρουαρίου

by bot
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ «Στον προσωπικό μου άγγελο» Μουσική και αφήγηση – Oι μουσικοί Παντελής Σταματέλος (βιολί) και Γιάννης Μιχαηλίδης (πιάνο) παρουσιάζουν έργα του συνθέτη Θανάση Δρίτσα με παρεμβολές αφήγησης από ποιητικές ιστορίες και μουσικά παραμύθια του ίδιου του συνθέτη, αλλά και αποσπάσματα ποίησης του Μίλτου Σαχτούρη. Αφηγητής επί σκηνής θα είναι ο ίδιος ο συνθέτης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Παντελής Σταματέλος βιολί
Γιάννης Μιχαηλίδης πιάνο
Θανάσης Δρίτσας αφήγηση

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ώρα: 20.30
Εισιτήρια: 15, 10, 5€
Πληροφορίες: 210-3611206

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συνεικόνες-Υδατογραφίες

Αφήγηση: Στον προσωπικό μου άγγελο (απόσπασμα) (*)

Η πρώτη ήχηση
Στο απλώς κυανούν
Ο κήπος βλέπει, ακούω τα χρώματα
Αφανής Γεωμετρία
Διάφανες μωβ σταγόνες
Φύσα ΄δω και φύσα ΄κει
Εύθραυστοι ήχοι
Υδατογραφία

Τραγούδια χωρίς λόγια στη μνήμη Μίλτου Σαχτούρη

Αφήγηση: Τέσσερα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη

Voice of the unspoken
Όταν
Η τριανταφυλλιά
Ο τρελός άνεμος Αγίρ
Κάτω από τη βροχή

Εικόνες

Αφήγηση: Στον προσωπικό μου άγγελο (απόσπασμα) (*)

Πανσέληνος του Paul Klee (piano solo)
Χρυσόψαρο του Paul Klee
Έλα στου παππού τον κήπο

Αφήγηση: Μουσικά Παραμύθια-Πήτερ Παν (απόσπασμα)(*)
Η πτήση στη χώρα του Ποτέ-Ποτέ

Αφήγηση: Μουσικά Παραμύθια-Πήτερ Παν (απόσπασμα) (*)
Ο Χορός με τη Σκιά

Ερμηνεύουν οι μουσικοί:
Παντελής Σταματέλος (βιολί)
Γιάννης Μιχαηλίδης (πιάνο)

Αφήγηση: Θανάσης Δρίτσας
Ποιητικά κείμενα: Μίλτος Σαχτούρης, Θανάσης Δρίτσας (*)
Εικαστικά: Γιώργος Μπούτλας

Θανάσης Δρίτσας

Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία  στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στην Royal Academy of Music, London, UK. Εχει ιδρύσει και διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αποτελεί ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΕΡΓΑ).
Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική  και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Αποτελεί επίτιμο μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ). Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001). Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης GelabertAzzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthurs Feet σε μία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. Το 2008 προσκλήθηκε τιμητικά από τον Prof. Ronald Haas, πρύτανη του Mozarteum University of Austria, να δώσει κεντρική διάλεξη στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τις κλινικές εφαρμογές της μουσικής (Mozart & Science, Vienna 2008). Το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής στην ιατρική με το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma. Πρόσφατα στο σημαντικό συνέδριο EUROPREVENT 2014 της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) βραβεύτηκε η επιστημονική του εργασία με θέμα: Η εφαρμογή της μουσικής για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους κατά τη διάρκεια ηλεκτροφυσιολογικών επεμβάσεων.
Εχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: Εικόνες-String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (PROTASIS MUSIC 2004), Δύο Μουσικά Παραμύθια (LYRA 2005), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους  για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (INFO HEALTH 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απ’ όλο τον κόσμο (εκδ. Ελευθεροτυπία /Ε-Ιατρικά 2004), CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και eύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (PROTASIS MUSIC 2008). Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (ΙΝFO HEALTH 2003), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008),  Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009) και Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010). Επίσης με Χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης είχε την εκδοτική επιμέλεια των βιβλίων Μουσικοκινητικά Δρώμενα ως Θεραπευτική Αγωγή (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2003) και η Τέχνη ως Μέσον Θεραπευτικής Αγωγής (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2004). Τα μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές συναυλίες βλ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) και Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Συνεδριακό Κέντρο Πανεπ. Πάτρας, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Θέατρο Άλεκτον, Θέατρο Κολεγίου Αθηνών κ.α. Αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπο (Ελευθεροτυπία, Καθημερινή) και ηλεκτρονικό τύπο.
Εργάζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού Toμέα

Παντελής Σταματέλος

Ο Παντελής Σταματέλος σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών με τον Τάτση Αποστολίδη. Σπούδασε, επίσης, Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Ζωγραφική με τον γλύπτη – ζωγράφο Κώστα Αργύρη.  Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία της Βελγικής Κυβέρνησης στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών με την διάσημη βιολονίστα Lola Bobesko.

Ως κορυφαίος έλαβε μέρος στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΟΚ σε συναυλίες στο Βερολίνο, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Ως πρώτο βιολί του κουαρτέτου εγχόρδων “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” και ως σολίστ έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε μέλος του ”Ensemble de Solist de Bordeaux” και του συγκροτήματος “Mouvement 12” της Τουλούζης καθώς και  της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) ως κορυφαίος. Yπήρξε ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων μπαρόκ μουσικής Sinfonia και “Ars in vivo”. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα εγχόρδων της ΕΛΣ την ορχήστρα εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και την ορχήστρα εγχόρδων «Σολίστ της Πάτρας».  Είναι το πρώτο βιολί του κουαρτέτου εγχόρδων “Opera Quattro”.  Ηχογραφήσεις συναυλιών του καθώς και live ρεσιτάλ του έχουν μεταδοθεί από το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και από το 1998 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις Ζωγραφικής.  Έχει εικονογραφήσει  τη συλλογή διηγημάτων «Δέκα μικρές εικονογραφημένες ιστορίες» καθώς και το τεύχος του Μαΐου 2013 του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Ευθύνη». Έχει επίσης λάβει μέρος σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις.  Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.  Τον Δεκέμβριο του 2011 πραγματοποίησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ρεσιτάλ βιολιού συγχρόνως με ατομική Έκθεση Ζωγραφικής του.

Γιάννης Μιχαηλίδης

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Σπούδασε πιάνο, αρχικά με την Αριάδνη Μαγραμπή και στη συνέχεια με την Αλίκη Βατικιώτη στο Ωδείο Αθηνών, απ΄ όπου πήρε το δίπλωμα του με Άριστα παμψηφεί και βραβείο.

Με υποτροφία του Βρεταννικού Συμβουλίου συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο στο Royal College of Music με τον Hubert Dawkes.  Παράλληλα έκανε ειδικές σπουδές στη Μουσική Δωματίου και τη συνοδεία του Lied για τα οποία και πήρε το δίπλωμα LRS από τη Royal Academy of Music.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παίξει στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες της Θεσσαλονίκης και έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της Παλμύρας στη Συρία. Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ως μουσικός ορχήστρας (πιάνο -τσελέστα) έχει συμπράξει πολλές φορές με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Είναι μέλος του Trio Arte.  Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Ορφείο.

You may also like

artpointview.gr @ 2024