Με εποξειδική κόλλα φαίνεται ότι επισκεύασαν κακήν κακώς τρεις συντηρητές στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου τη χρυσομπλέ γενειάδα της νεκρικής μάσκας του Φαραώ Τουταγχαμών που έσπασε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και… σε αδιευκρίνιστο χρόνο…

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι τρεις συντηρητές που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δεν συνεννοήθηκαν τουλάχιστον να πουν την ίδια δικαιολογία… και τα είπαν λίγο μπερδεμένα!

Όπως ανακοίνωσε χθες το μουσείο, οι τρεις συντηρητές του έδωσαν διαφορετικές εκδοχές του πότε συνέβη το περιστατικό και αν το μούσι αποκολλήθηκε λόγω ατυχήματος ή αφαιρέθηκε επειδή είχε χαλαρώσει. Ωστόσο, συμφώνησαν στο ότι η εντολή ήρθε άνωθεν για να το αποκαταστήσουν γρήγορα και ότι χρησιμοποιήθηκε μία ακατάλληλη κόλλα.

«Δυστυχώς χρησιμοποίησαν ένα κακό υλικό – η εποξειδική πάστα χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση μετάλλου ή πέτρας, αλλά θεωρώ ότι δεν ήταν η κατάλληλη για να κολλήσει κανείς ένα αντικείμενο όπως η μάσκα του Τουταγχαμών. Η μάσκα έπρεπε να μεταφερθεί στο εργαστήριο, αλλά βιάστηκαν να την επανατοποθετήσουν στο χώρο έκθεσης και χρησιμοποίησαν αυτό το ακατάλληλο υλικό», σημείωσε ένας από τους συντηρητές.

Ενας άλλος συντηρητής, που ήταν παρών την ώρα της πρόχειρης επισκευής, τόνισε ότι η εποξειδική πάστα στέγνωσε στο προσωπείο και ότι ένας συνάδελφός του χρησιμοποίησε μία σπάτουλα για να την αφαιρέσει, αφήνοντας γρατσουνιές..

Ο τρίτος υποστηρίζει ότι φαίνεται πλέον μικρό κενό, ένα διάφανο κίτρινο, μεταξύ της γενειάδας και της υπόλοιπης μάσκας.

Βρετανός αιγυπτιολόγος τον οποίο ρώτησε το Associated Press ανέφερε πως η μάσκα όντως έχει επισκευαστεί, αλλά δεν είναι σαφές με τι υλικό.