Αν δει κανείς τον χάρτη της Κύπρου με τα “οικόπεδα” όπου επιχειρείται η διερεύνηση υδρογονανθράκων τόσο από την ιταλική ΕΝΙ όσο και από τη γαλλική TOTAL, θα παρατηρήσει ότι δίπλα στα πλοία υπάρχουν τουρκικά σκάφη, τα οποία παρεμποδίζουν οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών νατοϊκά σκάφη θα σπεύσουν στην επίμαχη περιοχή προκειμένου να υπάρξει άρση του αδιεξόδου

Το γεγονός της παρεμπόδισης εκ μέρους της Τουρκίας  έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ιταλική ΕΝΙ, ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε σήμερα ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνεχιστεί το έργο της εταιρείας και έδωσε την εικόνα ότι η εταιρεία του θα αποχωρήσει, δεδομένου ότι χάνονται πολλά χρήματα.

Εν τω μεταξύ, ο  Iταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο συναντήθηκε την Τρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Tσαβούσογλου αναφέροντάς του,  ότι θα ήθελε να επιλυθεί το ζήτημα που εμπoδίζει την ιταλική Eni να διερευνήσει την ύπαρξη φυσικού αερίου, ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, που παρευρίσκονται σε συνάντηση συνασπισμού κρατών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Κουβέιτ, συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης λόγω “της προώθησης πιθανών περαιτέρω προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα, πέραν από εκείνων που ήδη υπάρχουν”.

Ο κ. Αλφάνο δήλωσε στον ομόλογό του ότι η Ιταλία “ανέμενε ότι θα βρεθεί μια λύση που να συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και να είναι προς το συμφέρον της Eni, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων”, αναφέρει η ανακοίνωση.