Σκιές, εμβόλια και σκιαγραφικά
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ
Σκιαγραφικά. Έλαβα την πρόσκληση. Η άυλη συνταγογράφιση με κάλεσε για εμβολιασμό στο πρώτο ΜΕΓΑ κέντρο στο Μαρούσι. Υποδοχή, οργάνωση, ευγένεια τα χαρακτηριστικά των απασχολουμένων ιατρών και στρατού. Όταν έφτασε η ώρα του γιατρού και με ερώτησε για υποκείμενα νοσήματα κλπ. , ως όφειλα του απάντησα ότι είχα αλλεργική αντίδραση σε σκιαγραφικό που μου είχε παρασχεθεί στο παρελθόν για εξέτασή μου. Εξήγησε τότε ότι πρέπει να εμβολιαστώ σε νοσοκομείο, όπου και εμβολιάστηκα χωρίς αντιδράσεις.
Εμβόλια. Σε τρία εμβόλια βαριές σκιές έπεσαν που κλόνισαν την εμπιστοσύνη κοινού και κυβερνήσεων.
το AstraZeneca. Πέρα από τις εμπλοκές που έφτασαν και σε τριγωνική αντιπαράθεση φαρμακοβιομηχανίας, Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την ποσότητα εμβολίων που μπορούσε να χορηγήσει η Αγγλοσουηδική κοινοπραξία στην Ε.Ε. Πολιτικές αντιπαραθέσεις, δικαστικές απειλές και σειρά ατυχών χειρισμών της φαρμακοβιομηχανίες εμπλουτίστηκαν και με τα κρούσματα θανατηφόρων θρομβώσεων. Ακόμη και η Μ. Βρετανία αποκάλυψε ότι τέτοιες παρενέργειες υπήρξαν και στη χώρα της. Τέλος το αλαλούμ σχετικά με τις ηλικίες που δεν κινδυνεύουν από την χορήγησή τους είναι αντιφατικές και διαφοροποιημένες στα περισσότερα κράτη ακόμη και της Ένωσης.
Το Κινέζικο. Η Κίνα δεν έχει μοίρασε το εμβόλιο σε πλήθος χωρών εργαλειοποιώντας πολιτικά την παρουσία της. Ώσπου βαρύ το πέπλο της δυσπιστίας σκίασε την πολιτική της. Στην Χιλή, μια χώρα που έχει προχωρήσει τους εμβολιασμούς κυρίως με το κινέζικο, τα κρούσματα και θάνατοι συνεχίζουν να είναι στο κόκκινο. Πριν λίγες ημέρες ο Φάουτσι της Κίνας δήλωσε επίσημα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι αδύναμη. Δηλαδή κοντά στο 50%, που θεωρείται το κατώφλι μη έγκρισης ενός εμβολίου. Δύο ημέρες μετά τα πήρε πίσω. Οι δηλώσεις του, λέει, παρερμηνεύτηκαν.
Johnson and Johnson. Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο μιας δόσης, μάθαμε ότι κατέστρεψε μερικά εκατομμύρια δόσεις. Σε έλεγχο εσωτερικό απεδείχθη, ότι αυτό οφειλόταν σε λάθος μίξης στο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία μη απόφαση των κρατών μελών σχετικά με το AstraZeneca υπήρξε απογοητευτική. Το κάθε Κράτος θα αποφασίσει το ίδιο πώς θα αντιμετωπίσει τις παρενέργεια από φλεβίτιδα! Αποτέλεσμα, σε άλλες ηλικίες επιτρέπεται ο εμβολιασμός σε κάποιες χώρες, και σε άλλες στις υπόλοιπες. Σίγουρα ήταν μια απόφαση-πλήγμα για το κύρος της Ένωσης απέναντι στους λαούς της. Ότι είχε κερδίσει σε αποδοχή στις κοινωνίες με τις ριζοσπαστικές και γενναίες αποφάσεις με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το έχασε με τον χειρισμό του εμβολιασμού.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ορισμένες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που της ανατέθηκε από τα κράτη-μέλη ο χειρισμός της ως εκτελεστικός βραχίονας τους.
- Ο τομέας Υγείας δεν έχει εκχωρηθεί στην Επιτροπή, όπως συμβαίνει με την εμπορική πολιτική, κ.α. Και επιπλέον στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής η Υγεία βρέθηκε στην πλευρά της λιτότητας.
- Οι καθυστέρηση στις παραγγελίες των εμβολίων σε σχέση με άλλες χώρες οφείλεται κατά κύριο λόγο στις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχαιών που δεν ήθελαν να αναλάβουν αποζημιώσεις σε περίπτωση προσφυγών στη Δικαιοσύνη.
- Οι τιμές που πρόσφεραν τρίτες χώρες ήταν υψηλότερες από τις τιμές που είχε συμφωνηθεί με την Ε.Ε., με αποτέλεσμα το κέρδος ήταν κίνητρο παράκαμψης της προτεραιότητας. Μέχρις ότου πάτησε πόδι με διάφορους τρόπους, ώστε να τηρηθεί η προτεραιότητα.
- Πολλές βιομηχανίες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ποσότητες που είχαν δεσμευτεί να εφοδιάσουν την Ένωση.
Τέλος, πολλοί θεωρούν ότι δεν έπρεπε να αναλάβει η Επιτροπή την κοινή διαχείριση, χωρίς να λάβουν υπόψη ότι για τις μικρές χώρες θα ήταν καταστροφικό τόσο από οικονομική, όσο και από τον χρόνο παράδοσης. Ευτυχώς λοιπόν η κοινή διαχείριση των ‘’σκιών’’ που αντιμετωπίσαμε έδειξε, ότι με όλα τα προβλήματα ή και λάθη, ήταν σωτήρια.
Α. Τριφύλλης, μέλος διαΝΕΟσις και ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΤΑ ΝΕΑ