Διονύσης Δαούσης /Πώς ο εθελοντισμός κάνει μια χώρα καλύτερη

Το έτος 2021 γνωρίζουμε πλέον πως η Κοινωνία των Πολιτών έχει τη δύναμη να κάνει τις αλλαγές που πολλές φορές η Πολιτική δεν αποτολμά. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουμε δει τους πολίτες σε Δύση και Ανατολή να παίρνουν πρωτοβουλίες, με αποτελέσματα άλλοτε θετικά και άλλοτε αμφισβητούμενα. Ακόμα και νέα κόμματα, σε διάφορες χώρες, γεννήθηκαν στις πλατείες, στα Πανεπιστήμια, σε όλα τα σημεία όπου η Κοινωνία αναζητά λύσεις στα προβλήματα της

Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου. Η προσωπική μου εμπειρία αφορά στον ακτιβισμό με την Διεθνή Αμνηστία και ταυτόχρονα απολαμβάνω τους καρπούς του αγώνα μιας ομάδας που άλλαξε τη γειτονιά μου. Θέλω ακόμα να αναλογιστούμε παρέα  τι θα μπορούσε να αλλάξει, αν ξαφνικά γινόταν κοινή πρακτική η προσφορά μέρους του ελεύθερου χρόνου για το κοινό καλό. Που θα μπορούσε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 10 χρόνια αν η πλειοψηφία των πολιτών επέλεγε να βοηθήσει αφιλοκερδώς ιδρύματα και οργανώσεις που στηρίζουν τον συνάνθρωπο, ή προστατεύουν την Φύση;

Η Διεθνής Αμνηστία και όσα έχει προσφέρει στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι γνωστά Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει μεγάλο μέρος των πολιτών, είναι πως αυτή η οργάνωση και διάφορες άλλες, προσφέρουν προγράμματα εθελοντισμού, με μεγάλα οφέλη για όσους τα επιλέξουν. Το ανακάλυψα πέρυσι και είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργάζομαι με καταπληκτικούς ανθρώπους. Ανήκω στην ομάδα που οργανώνει τον εθελοντισμό στην Ανδαλουσία, δηλαδή εκπαιδεύει και υποστηρίζει τους νέους εθελοντές στη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας ένταξης τους στην Οργάνωση. Ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι στη διάθεση μας, διάφορες εκδηλώσεις μας περιμένουν και όλα αυτά ενώ προσφέρουμε για το κοινό καλό.

Ανάλογα με τις ανησυχίες του καθενός, διαφορετικές μορφές εθελοντισμού μπορούν να δώσουν νόημα στον ελεύθερο χρόνο μας. Για παράδειγμα, παλιά φίλη και συνάδελφος ζει πλέον στη Βρετανία και οδηγεί ασθενοφόρο μερικές ώρες, κάθε εβδομάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σκεφτούμε τι θα μας ενδιέφερε να ζήσουμε ως εθελοντές και να αναζητήσουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Στην Ισπανία, η ιστοσελίδα https://www.hacesfalta.org/ παρουσιάζει όλους τους οργανισμούς που αναζητούν εθελοντές. Θα ήταν εξαιρετικό αν υπήρχαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες παντού, καθώς θα επέτρεπαν και την ευκολότερη ανταλλαγή εμπειρίας ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες.

Εχω λοιπόν να πω τα καλύτερα για τον εθελοντισμό. Επίσης, έχω τη χαρά να ζω σε μια γειτονιά που οι κάτοικοι της σήκωσαν τα μανίκια και έδωσαν ζωή σε ένα πάρκο που παλαιότερα είχε αφεθεί στην τύχη του για δεκαετίες. Δημιούργησαν σύλλογο, τον οποίο ονόμασαν “οι τρελλοί του πάρκου/los locos del parque“ και ανέλαβαν να σώσουν το πάρκο “Πριγκίπισσα Σοφία“, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σύνορα της Ισπανίας με το Γιβραλτάρ.

Παλιές φωτογραφίες δείχνουν ένα πανέμορφο πάρκο, με μια λίμνη στην οποία κολυμπούσαν πάπιες. Μαγικές εικόνες, που απέχουν πολύ από αυτό που αντίκρυσα όταν ξεκίνησα να ζω στην περιοχή, το 2003. Τότε το πάρκο ήταν πια ξερό, με τα πιο πολλά δέντρα άρρωστα. Απόλυτη εγκατάλειψη. Περίπου 10 χρόνια αργότερα ξεκίνησε η πρωτοβουλία που τα άλλαξε όλα. Σήμερα η ζωή έχει επιστρέψει στο πάρκο και φυσικά πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει τα πάντα για να είναι παρούσα. Κάθε πρωί βλέπω εργαζόμενους του Δήμου να εκτελούν εργασίες, ποτίζουν τα δέντρα και υπάρχει γρασίδι σχεδόν παντού.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν, αν σε αυτή την πόλη των 70,000 κατοίκων που ζω υπήρχαν πέντε κινήσεις πολιτών σαν αυτή, πόσο θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής; Σε μια πόλη με δεκαπλάσιο πληθυσμό, όπως η Σεβίλλη, πόσο θα άλλαζε η καθημερινότητα εάν υπήρχαν πενήντα εστίες εθελοντισμού; Ας φανταστούμε ομάδες ανθρώπων να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα τρίτης ηλικίας, πολιτιστικές εκδηλώσεις, φροντίδα στα αδέσποτα ζώα, δωρεάν μαθήματα. Η λίστα θα μπορούσε να είναι μεγάλη. Και ας αναλογιστούμε τι θα ήταν εφικτό να συμβεί στην Ελλάδα, σίγουρα υπάρχει αντίστοιχη δυναμική. Στη λίστα των Ελλήνων που δίνουν χρόνο και ενέργεια για το κοινό καλό και παίρνουν εμπειρία, γνώση, φιλία, θα μπορούσε να προστεθεί το όνομα σας.

Πιθανότατα θα συμφωνήσετε πως λίγοι πολιτικοί επισκέπτονται συχνά στην αγορά, την πλατεία ή το σχολείο για να διαπιστώσουν αν ο μέσος πολίτης ζει καλά. Η καθημερινή εμπειρία των απλών πολιτών είναι εξαιρετικός παράγοντας για τον σχεδιασμό μικρών και μεγάλων προγραμμάτων που χρειάζεται μια κοινωνία. Ο εθελοντισμός μπορεί να δώσει λύσεις σύντομα και με ευελιξία, εκεί που τα κρατικά προγράμματα συνήθως χρειάζονται μήνες, αν όχι χρόνια, για να εφαρμοστούν.

Εξίσου σημαντική με την προσφορά σε υπάρχουσα εθελοντική δομή (αν όχι σημαντικότερη) είναι η πρωτοβουλία για καινούρια οργάνωση. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας και να αναλάβουμε δράση. Ποιός χρειάζεται βοήθεια, τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα στην περιοχή μας; Οσο πιο σύντομα το δούμε, τόσο το καλύτερο για όλους.

 

@Ο Διονύσης Δαούσης είναι έλληνας της διασποράς και εργάζεται στο Γιβραλτάρ