Ο καθηγητής Γεωπολιτικής της Σορβόνης Γ. Πρεβελάκης συζητά για την μετά την πανδημία πορεία της Ελλάδας

Ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας την επόμενη μέρα της πανδημίας; Πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της αξιοποίησης του Προγράμματος ανασυγκρότησης; Τι συμβαίνει στην Τουρκία και πώς επηρεάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, σε συνέντευξή του στο Powergame.gr και τον Ευτύχη Παλλήκαρη.

Σε μια ρευστή και μεταβατική περίοδο διεθνών, επισημαίνει ο κ. Πρεβελάκης, με την Τουρκία να βυθίζεται στη δίνη των εσωτερικών της προβλημάτων, η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Η μεγάλη πρόκληση βεβαίως για τη χώρα είναι, σε αυτήν τη φάση, εάν θα κατορθώσει να ξεπεράσει τα εμπόδια και τις αγκυλώσεις ώστε να εκσυγχρονιστούν οι δομές και να γίνει η χώρα ανταγωνιστική. Θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις, σημειώνει, τόσο από το πελατειακό σύστημα, που εξακολουθεί να επιβιώνει, όσο και από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν ένα μεγάλο κομμάτι από την «πίτα»…

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι εκτιμήσεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αναπτύσσονται στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης. Πώς κρίνει την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στην Άγκυρα; Γιατί η Τουρκία μετά το «πρώτο κύμα» των εντάσεων στο Αιγαίο και τα σύνορα στον Έβρο εγκαινιάζει ένα «δεύτερο κύμα» και εμφανίζεται διαλλακτική; Τι θα συμβεί εάν η γείτονα βρεθεί σε καθεστώς πολιτικής αποσταθεροποίησης και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα; Ο κ. Πρεβελάκης εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν μια φάση σχετικής αποκλιμάκωσης όμως μεσο- και μακροπρόθεσμα εκτιμά ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν.

 

Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη στο Powergame.gr:

Powergame.gr