Συνηθίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες να λέμε, με περισσή περηφάνεια ότι πίσω από κάθε μεγάλο επίτευγμα επιστημονικό και όχι μόνο κρύβεται ένας Ελληνας. Ελληνας της διασποράς που ξεκίνησε από τη μικρή του πατρίδα και μέσα από σκληρή δουλειά αλλά και ευκαιρίες που του δίδονται,καταφέρνει να φτάσει ψηλά. Εκείνο που ενδιαφέρει βεβαίως είναι ότι λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ενας από αυτούς τους Ελληνες είναι ο Στέλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος πολεμάει με όλες του τις επιστημονικές δυνάμεις τη νόσο του Αλτσχάιμερ. 

 

Το aducanumab της Biogen Inc ως την πρώτη θεραπεία για την αντιμετώπιση μιας υποκείμενης αιτίας της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενέκρινε τη Δευτέρα o Oργανισμός Φαρμάκων FDA των ΗΠΑ.

Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που λαμβάνει έγκριση. Η εταιρεία παραγωγής Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Σύμφωνα με το Reuters, η Biogen μαζί με την ιαπωνική εταιρεία Eisai Co σταμάτησαν την δοκιμή ανάπτυξης του φαρμάκου τον Μάρτιο του 2019 και στη συνέχεια επανέφεραν τις δοκιμές τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι μια πιο λεπτομερής ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι ορισμένοι ασθενείς με πολύ πρώιμες μορφές της νόσου επωφελήθηκαν από τη λήψη υψηλότερων δόσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιος είναι ο Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος

Ο Στέλιος Παπαδόπουλος είναι Πόντιος από την πλευρά του πατέρα του και Μικρασιάτης από την πλευρά της μητέρας του. Γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στο Χαριλάου. Είναι δε οπαδός του Άρη.

Ο Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας από το 2008 και διορίστηκε πρόεδρος τον Ιούνιο του 2014.

Ο Παπαδόπουλος είναι ένας πρώην τραπεζίτης επενδύσεων που ειδικεύεται στις εταιρείες βιοεπιστήμης. Ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ πλέον είναι αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ο Δρ Παπαδόπουλος είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Exelixis Inc., μιας εταιρείας ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων που συν-ίδρυσε το 1994. Ίδρυσε την Anadys Pharmaceuticals Inc. το 2000, και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μέχρι την εξαγορά της από την Hoffman-La Roche το 2011, όπου ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το έτος 2011.

Στον μη-κερδοσκοπικό τομέα, ο Δρ Παπαδόπουλος είναι συν-ιδρυτής και πρόεδρος του Fondation Santé, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Visitors of Duke Medicine και μέλος της Παγκόσμιας Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Duke για την Καινοτομία στην Υγεία.

Ο Δρ Παπαδόπουλος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ως Αντιπρόεδρος της Cowen & Co., LLC, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 2006, μετά από έξι χρόνια με την εταιρεία, όπου ως τραπεζίτης επενδύσεων, επικεντρώθηκε στην βιοτεχνολογία και τον φαρμακευτικό τομέα.

Πριν την ένταξή του στην εταιρεία Cowen, πέρασε 13 χρόνια ως τραπεζίτης επενδύσεων στην PaineWebber, Inc., όπου ήταν πιο πρόσφατα πρόεδρος της PaineWebber Development Corp, θυγατρική της PaineWebber που εστιάζει στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Εντάχθηκε στην PaineWebber το 1987 από την Drexel Burnham Lambert, όπου ως αναλυτής στο Τμήμα Έρευνας Equity, κάλυπτε τον κλάδο της βιοτεχνολογίας. Πριν από την Drexel, ήταν ο αναλυτής βιοτεχνολογίας της Donaldson, Lufkin & Jenrette.

 πηγη