Home Περιβαλλον `Ενα σπάνιας ομορφιάς, χρωμάτων και πληροφοριών βιβλίο για το Ρέμα της Φιλοθέης

`Ενα σπάνιας ομορφιάς, χρωμάτων και πληροφοριών βιβλίο για το Ρέμα της Φιλοθέης

Μετά από τεράστιες προσπάθειες και μεγάλη βοήθεια εκ μέρους ανθρώπων προσηλωμένων στην προστασία του περιβάλλοντος, όνειρο ετών γίνεται πραγματικότητα μέσα από ένα βιβλίο. Ένα γεμάτο φως και χρώματα βιβλίο που επιχειρεί να γνωρίσει τον κόσμο με την ομορφιά ενός ρέματος που έχει ορισθεί από την Πολιτεία ως μεγίστης οικολογικής αξίας. Περίεργο ;

Καθόλου.

Γιατί το Ρέμα της Φιλοθέης έχει ιστορία και καρτερικά περιμένει τους νεώτερους να αναγνωρίσουν την σημασία του και την προσφορά του στον ιστό της πόλης και να μάθουν για τις υδάτινες ιστορικές και κοινωνικές διαδρομές του που όρισε στο πέρασμά του.

Χ.Φ.

Screenshot 2021 01 23 at 3.58.10 PM

Screenshot 2021 01 23 at 3.52.49 PM

Screenshot 2021 01 23 at 4.30.12 PM

φωτ. Μαρτίνος Γκαίτλιχ, δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, Χριστίνα Φίλιππα, διαχειρίστρια της Ιάνθης και συντονίστρια της έκδοσης του βιβλίου και Παυλίνα Πανταζή, πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ

Screenshot 2021 01 23 at 5.22.41 PM

φωτ. Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Χριστίνα Φίλιπα και Μπάμπη Μπονάτσος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Διακυβέρνησης και Προγραμματισμού

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Χριστίνας Φίλιππα στη δημοσιογράφο Ρίτσα Μασούρα

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της έκδοσης αυτού του πραγματικά ενδιαφέροντος βιβλίου και ποιο ήταν το όνειρό σας  για το θέμα;

Η ιδέα, θα έλεγα,  έρχεται από παλιά και από πολύ μακριά, από τις πηγές στις παρυφές της Πεντέλης.  Το ίδιο το ρέμα  έφερε την ιδέα που έγινε όνειρο, υποχρέωση και ανάγκη να δείξω την ευγνωμοσύνη μου αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του και τον ευεργετικό του ρόλο στο τόπο που  ήρθαν οι πρόγονοί μας να κατοικήσουν.

Μιλήστε μου λίγο για τον σχεδιασμό αυτής της ιδέας.

Από τη στιγμή που η ιδέα και η πρόταση κυριολεκτικά  αγκαλιάστηκαν από τον δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρη Γαλάνη, η «Ιάνθη αμκε», της οποίας έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι διαχειρίστρια, ανέλαβε την υλοποίηση της έκδοσης και ξεκίνησε ένα πραγματικά μακρινό και πανέμορφο ταξίδι.  Προηγήθηκαν, μελέτες,  επισκέψεις στο πεδίο, συζητήσεις  πριν καταλήξω στους συνεργάτες μου –  από τον συγγραφέα και την γραφίστρια,  έως τον τυπογράφο και βιβλιοδέτη.  Ευτυχές αντάμωμα ήταν η συνεργασία  με τον βιολόγο, περιβαλλοντολόγο Μαρτίνο Γκαίτλιχ, που είναι ο συγγραφέας και φέρει κύριο μερίδιο «ευθύνης» για το αποτέλεσμα της έκδοσης που έχετε στα χέρια σας.  Η  συνεργασία μας αυτή δεν είναι η πρώτη.  Υπάρχει ταύτιση ιδεών και αισθητικής που αποτυπώθηκε δημιουργικά σε δύο προηγούμενες εκδόσεις  που είχα πάλι την ανάθεση υλοποίησης. Το βιβλίο «Εκ φύσεως η πόλη, μας – αναγνωρίζοντας τη φύση στο δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού» και το «Ιχνηλατώντας τον Ποδονίφτη και το Άλσος στον  δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν.  Χαλκηδόνας».

Προϋπόθεση και ζητούμενο ήταν να μη παραμείνουμε σε μία απλώς γλαφυρή περιγραφή,  έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη λόγω του θέματος, αλλά να δώσουμε και ιστορικά, λαογραφικά, αρχαιολογικά και γεωμορφολογικά στοιχεία ώστε να κατανοήσει ο αναγνώστης  μέσα από την ευρύτερη γνώση, την σημασία της ύπαρξης και του πολυσήμαντου ρόλου του.Screenshot 2021 01 23 at 3.53.22 PMScreenshot 2021 01 23 at 3.53.33 PMScreenshot 2021 01 23 at 3.59.16 PMScreenshot 2021 01 23 at 3.59.24 PM

Τελικά, κυρία Φίλιππα, σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;.

Η έκδοση απευθύνεται κυρίως στους πολίτες  του δήμου, αλλά  και στο ευρύτερο κοινό, καθώς και σε όλους τους φυσιολάτρες. Απευθύνεται επίσης στην εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων  και αφορά ποικίλα επιστημονικά πεδία. Απευθύνεται σε Κυβερνητικούς Φορείς, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μηχανικούς και μελετητές και γενικώς επιστήμονες και εκπροσώπους δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που εμπλέκονται ή πρόκειται να εμπλακούν στη διαχείριση αστικών ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών.

Το βασικό θέμα του βιβλίου αναφέρεται στον φυσικό πλούτο του ρέματος  ή και στην προστασία του;

Μέσα από την παρουσίαση αυτού του σημαντικού φυσικού πλούτου, δοσμένου με εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες, προκύπτει ως  φυσική απόρροια  η ανάγκη προστασίας και ανάδειξής του.  Πιστεύουμε ότι οι υπέροχες εικόνες θα εκπλήξουν ευχάριστα τον αναγνώστη και θα τον ωθήσουν να επισκεφτεί το ρέμα για να το γνωρίσει.

Ποιος είναι ο εκδότης ;

Την έκδοση ανέλαβε και χρηματοδότησε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ.) και  ευχαριστώ και ως δημότης για την υποστήριξή και την  εκτίμηση με την οποία περιέβαλαν αυτήν την προσπάθεια. Ένας άνθρωπος που συνέβαλε πολύ για την εύρυθμη διαδικασία της έκδοσης από την πρώτη στιγμή, ήταν ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Διακυβέρνησης και Προγραμματισμού, Μπάμπης Μπονάτσος. Τον ευχαριστώ και πάλι για τις έγκαιρες και αποφασιστικές λύσεις που διευκόλυναν το έργο μας.

Και είναι ευκαιρία και από αυτό το βήμα να ευχαριστήσουμε τους εξαίρετους φωτογράφους που μας παραχώρησαν τις φωτογραφίες τους. Χαιρόμαστε που υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, που ασχολούνται με την φωτογραφία της φύσης και του περιβάλλοντος. Θερμές ευχαριστίες λοιπόν στους: Άρη Βιδάλη, Γιώργο Ζησόπουλο, Σταμάτη Ζόγκαρη, Φίλιππο Κατσιγιάννη,  Πλάτωνα Κλεανθίδη, Δημήτρη Κοκκινίδη, Βασίλη Κωστερέ, Μιχάλη Κωτσάκη,  Χρήστο Κωτσέλη, Στέλλα Λιολιοπούλου, Χρήστο Σάλλα, Φώτη Σαμαριτάκη, Μανώλη Σαρρή, Αντώνη Στούμπα, Οδυσσέα Τζιμούλη, Ηλία Φωλιά, Εύη Χατζηλογίου για τις υπέροχες φωτογραφίες που είχαν την καλοσύνη να παραχωρήσουν.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τη Νάνσυ Παπαθανασοπούλου και τον Παναγιώτη Παπούλια, για τις δύσκολες αεροφωτογραφήσεις που έκαναν με τα ειδικά drones. Ευχαριστούμε επίσης την αγαπητή αρχαιολόγο Αλίκη Σαμαρά-Kaufmann για την συνεργασία και την βοήθειά της στην απόκτηση των φωτογραφιών των εκθεμάτων του Μουσείου του Λούβρου.Screenshot 2021 01 23 at 3.58.40 PM

Οι υπόλοιποι συνεργάτες μου ήταν: Η Πόπη Αλεξίου, στον σχεδιασμό και την σελιδοποίηση. Η Κατερίνα Μπουγδάνη, στις διορθώσεις –επιμέλεια κειμένων. Ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος στις μεταφράσεις κειμένων στην αγγλική γλώσσα.  Η «Φωτόλιο ΑΕ» στην εκτυπωτική παραγωγή.Screenshot 2021 01 23 at 3.59.08 PMScreenshot 2021 01 23 at 3.58.19 PM

 Έγινε αν δεν κάνω λάθος μια πρώτη παρουσίαση εκ μέρους του δημάρχου κ. Γαλάνη με παρόντες κάποιους από τους συντελεστές. Πείτε μας τις πρώτες αντιδράσεις, τα πρώτα σχόλια.

Ω, ναι, η αλήθεια είναι ότι επίσημη πρώτη του βιβλίου υπήρξε πανηγυρική από πλευράς σχολίων και αντιδράσεων και παρά τις μάσκες μας η συγκίνηση όλων των συντελεστών ήταν εμφανής.  Ο δήμαρχος Φιλοθέης -Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας, επεσήμανε τους σκοπούς της συγκεκριμένης έκθεσης που δεν είναι άλλοι από την προστασία, την ανάδειξη του  ρέματος «για να επανεκτιμήσουμε την μεγάλη οικολογική και αισθητική του αξία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέου οράματος  γύρω από τη φύση και τη θέση του ανθρώπου μέσα σ΄ αυτήν, πριν είναι πολύ αργά»

Γιατί….

«Αν αλλάζει το τοπίο, τότε ούτε εγώ δεν γνωρίζω ποιος είμαι. Το τοπίο είναι μία αυτοβιογραφία σε διάθλαση. Όπως χάνεται,  χάνεις και την αίσθηση του εαυτού σου».

Iain Sinclair, Βρετανός συγγραφέας και για την αντιγραφή, Χριστίνα Φίλιππα «Ιάνθη αμκε για το περιβάλλον και τον πολιτισμό».

 

 

Screenshot 2021 01 23 at 4.00.19 PM

Screenshot 2021 01 23 at 4.07.00 PMScreenshot 2021 01 23 at 4.06.38 PMScreenshot 2021 01 23 at 4.05.38 PMScreenshot 2021 01 23 at 4.03.51 PMScreenshot 2021 01 23 at 4.02.59 PM

Screenshot 2021 01 23 at 4.29.59 PM