Νέα ατομική έκθεση του Στέργιου Στάμου στη γκαλερί ΑΛΜΑ με εγκαίνια Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, 11 το πρωί με 9 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 17 Ιουλίου 2021.

Επιμέλεια: Μπία Παπαδοπούλου

ALMA Gallery 
“Reconstructions”
a new solo exhibition by Stergios Stamos

Ο τίτλος ενός γλυπτού του, απόσπασμα από το κείμενο του αγαπημένου του αστροφυσικού Stephen Hawking, υποδηλώνει ότι ο καλλιτέχνης συνειδητοποιεί πως η δική του ανάγνωση δημιουργεί ένα συμπαντικό αφήγημα ως πιθανή εκδοχή της Ιστορίας: «Το παρελθόν και το μέλλον είναι άπειρα και απροσδιόριστα και υπάρχουν μόνο στο φάσμα των πιθανοτήτων».

Η φράση αναγράφεται ευκρινώς στους φωτεινούς σωλήνες που προβάλλουν δίπλα σε μαύρες σιδερόβεργες μέσα από γεωμετρικές πλάκες τσιμέντου ως οριζόντιες γραμμές στον χώρο. Το ακατέργαστο τσιμέντο και οι σιδερόβεργες αποτελούν τα νέα, κυρίαρχα υλικά στην πλειοψηφία των γλυπτών αυτής της ενότητας. Πρωτοστατούσαν σε φωτογραφίες που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης για το έργο «Χαλέπι»˙ ένα γλυπτό του 2016 με τη μορφή ακριβούς αρχιτεκτονικής μακέτας της βομβαρδισμένης πόλης. Τα συντρίμμια από τα κατεστραμμένα κτίρια, απόηχοι των εικόνων ενός βάναυσου εμφυλίου πολέμου, αλχημικά μετατρέπονται σε σύμβολα αναδόμησης.