ΚΑΝΑΔΑΣ: Γκρέμισαν αγάλματα της βασίλισσας Βικτώρια και Ελισάβετ σε ένδειξη θυμού για το θάνατο παιδιών ιθαγενών σε οικοτροφεία. Τα σχολεία της ντροπής, όπως πλέον αποκαλούνται.

Χθες, ημέρα εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της συνομοσπονδίας, ομάδα  πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το μέγαρο της Βουλής στην πρωτεύουσα Γουίνιπεγκ της επαρχίας Μανιτόμπα του Καναδά και γκρέμισε άγαλμα της βασίλισσας Βικτώρια, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Ήμασταν παιδιά κάποτε. Φέρτε τα σπίτι”. Αργότερα ένα μικρότερο άγαλμα της Ελισάβετ γκρεμίστηκε και αυτό από πλήθη που καλούσαν την κεντρική κυβέρνηση να πάρει θέση για το θάνατο χιλιάδων παιδιών Ινδιάνων που ζούσαν στον Καναδά.

       Στο όνομα της αφομοίωσης έχουν διαπραχθεί φρικτά εγκλήματα 

Τουλάχιστον 150.000 παιδιά αυτοχθόνων αποχωρήστηκαν δια της βίας από τις οικογένειές τους και μεταφέρθηκαν σε σχολεία -οικοτροφεία. Η τραγική αυτή ιστορία διήρκεσε έναν και πλέον αιώνα και στόχος των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν να επιτευχθεί η αφομοίωση των παιδιών στην καναδική κοινωνία. Τα παιδιά αυτοχθόνων που βρίσκονταν σε τέτοια εκκλησιαστικά ιδρύματα – σχολεία φέρεται να βιώναν έναν άνευ προηγουμένου εφιάλτη σε αρκετές περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα αυτής της εκστρατείας ενείχαν βαρβαρότητα και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, ενώ οι αποκαλύψεις συγκλόνισαν και συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Πλέον, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο ζητούν δικαίωση για τις οικογένειες των παιδιών, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους χωρίς ονόματα.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στην Οττάβα με εκατοντάδες πολίτες να φωνάζουν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου “Ντροπή για τον Καναδά” , “Φέρτε τους πίσω” “Ακυρώστε τις εορταστικές εκδηλώσεις”. Οι αυτόχθονες ζητούν καθημερινά από τον Πάπα από του άμβωνος να εκφράσει μια βαθιά συγγνώμη.

Καναδάς: Τα Σχολεία της Ντροπής!